Het komt vaak voor: zweten tijdens de zwangerschap. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap voorkomen, zo tussen de 4 en 6 weken. Het is voor sommige vrouwen zelfs een van de eerste symptomen dat ze zwanger zijn. Daarna kan dit aan blijven houden en zelfs verergeren. Ook na de bevalling kan dit probleem op blijven spelen.
Zwanger en zweten
Het is vrij normaal dat je tijdens de zwangerschap last krijgt van allerlei kwaaltjes, Met het ene kwaaltje valt te leven terwijl de ander ronduit vervelend is. Zweten is daar zo een kwaal van.
Naast het overmatig transpireren kan dit ook nog eens veel sterker ruiken dan normaal. Je ruikt jezelf en soms ruiken anderen jou ook al van een afstand. Schaam je je hiervoor? Gelukkig zijn er wat middeltjes om zweten tijdens de zwangerschap te verminderen.
Zweten is nuttig
Zweten is eigenlijk iets dat hoort bij de regulering van de lichaamstemperatuur. De inwendige thermostaat bevindt zich in je hersenen en meet je lichaamstemperatuur. Bij een te lage lichaamstemperatuur ga je rillen en krijg je kippenvel. Bij een te hoge lichaamstemperatuur ga je zweten.
Het zweetvocht onttrekt energie aan het huidoppervlak in de vorm van warmte. Op deze manier koel je lekker af. Een te hoge lichaamstemperatuur is namelijk niet goed voor je welzijn. Zweten is dus absoluut niet fout. Op zich heeft het vocht dat je uitscheidt via de zweetklieren ook geen geur: het is reukloos. Pas wanneer het in aanraking komt met de huid en de daar aanwezige bacteriën wordt er de typische zweetlucht gevormd.
Bij de een is deze zweetlucht sterker dan bij de ander. Zweten tijdens de zwangerschap veroorzaakt vaak een doordringende lucht.
Zweten en zwangerschapsverschijnselen
Wist je dat zweten tot een van de eerste zwangerschapsverschijnselen behoort? Dit komt omdat zweten vaker bij zwangere dan niet zwangere vrouwen voorkomt. Hormonen zijn hier de oorzaak van.
Vooral het hormoon HCG, dat na de bevruchting wordt geproduceerd, speelt hier een rol in. Door de hormonen die tijdens de zwangerschap door het lichaam gieren raakt ze je inwendige thermostaat ontregelt. Dit merk je in het afwisselend warm en koud hebben. De ene dag heb je last van rillingen en kruip je weg onder een deken terwijl je de andere dag juist last kan hebben van warmte en zweten.
Vaak komt dit in periodes, vooral tijdens de eerste drie en de laatste drie maanden van de zwangerschap. Zweten aan het einde van de zwangerschap is dan ook volkomen normaal. Helaas kun je er ook na de bevalling nog enige tijd last van houden. Sommige vrouwen komen er zelfs nooit meer vanaf.
Zweten, duizelig & zwanger
Je moet zweten, bent duizelig en zwanger. Let op want dit is geen zwangerschapssymptoom. Waarschijnlijk is je bloeddruk of bloedsuikerspiegel te hoog of te laag.
Bij een te lage of hoge bloeddruk voel je je flauw, word je duizelig (licht in het hoofd) en ga je transpireren. Soms begin je ook te trillen. Deze verschijnselen treden ook op wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is. Tijdens de zwangerschap kan je hier vaker last van hebben. Eet daarom op tijd en verspreid over de dag meerdere kleine porties. Zorg er ook voor dat je altijd iets kleins te eten bij je hebt, bijvoorbeeld een mueslireep.
Zweetaanvallen en nachtelijk zweten
Je kan er last van krijgen: ’s nachts wakker worden terwijl je in een plasje zweet ligt. Je pyjama/ nachtpon en het beddengoed kan zo nat zijn dat je het moet verschonen. Dit is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Bovendien kan je het er ook flink koud van krijgen en duurt het vaak even voordat je weer opgewarmd bent.
Zweetaanvallen en nachtelijk zweten komt vaker voor bij vrouwen in de overgang. Ook in de zwangerschap kan je hier last van krijgen. Hormonen blijven toch het probleem.
Tips om zweten tijdens de zwangerschap te verminderen
Het is niet aan te raden om hormonen te gaan slikken in de hoop de zweetaanvallen te verminderen. Een arts zal deze ook niet voor willen schrijven wanneer je zwanger bent. Met een aantal aanpassingen verminder je het zweten wanneer je zwanger bent, maar vooral die vervelende geur.
- Slaap niet onder al te dik beddengoed.
- Gebruik een speciale matrasbeschermer
- Draag overdag luchtige kleding, bij voorkeur katoen
- Neem altijd een reserveshirtje mee en verschoon kleding gerust één-tot tweemaal per dag.
- Was liever niet te vaak met zeep
- Gebruik een deodorant die niet alleen de geur maskeert maar ook de zweetuitgangen blokkeert (er komt een witachtig poeder met de deodorant vrij)
Naar best verkochte deodorant voor vrouwen
De meeste klachten verdwijnen weer na de bevalling. Dit kan soms enige tijd duren. Houd er rekening mee dat het tot maanden kan duren voordat alle hormonen weer op een normaal niveau zijn. Bij sommige vrouwen duurt dit tot een jaar.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique