Zwangerschapskwalen, het hoort bij het zwanger zijn. Geloof me, je kunt aardig wat last hebben van verschillende zwangerschapskwalen. Van misselijkheid tot aambeien en van bandenpijn tot bloedend tandvlees. Ontdek de meest voorkomende klachten tijdens de zwangerschap. Het zijn er 8, je hebt dus wat te lezen.
Dit zijn zwangerschapskwalen
Wat zijn zwangerschapskwalen precies? Dit zijn klachten, veroorzaakt door de zwangerschap. Vaak zijn het hormonen die voor zwangerschapskwalen zorgen. Let op want zwangerschapskwalen zijn niet hetzelfde als zwangerschapsverschijnselen.
Zwangerschapsverschijnselen zijn alle kenmerken van een zwangerschap, of je hier nu wel of geen last van hebt. Een zwangerschap kan je aardig in de weg zitten. Ontdek de meest voorkomende zwangerschapskwalen en wat je hieraan doet.
1. Aambeien
Een van de meest bekende zwangerschapskwalen is aambeien. Dit zijn gezwollen aderen in en rond de anus. Je mag hormonen hier de schuld kan geven. Maar ook de baby die tegen de darmen drukt kan mogelijk voor aambeien zorgen. Wanneer je lang op de wc zit of te hard drukt dan vergroot je het risico op het ontstaan van aambeien. Ook tijdens de bevalling, waarbij de druk wel erg groot is.
Klacht: ze zijn vervelend, pijnlijk en jeukend.
Oplossing: Een pijnstillende en jeukverzachtende zalf biedt verlichting.
Genezing: Soms verdwijnen aambeien spontaan, maar je kan er ook de rest van het leven last van blijven houden.
2. Bandenpijn
Er is geen zwangere vrouw die er geen last van heeft: bandenpijn. Ook weer een van die typische zwangerschapskwalen. Je voelt een scherpe en stekende pijn in of rond de baarmoeder. Dit wordt veroorzaakt door het oprekken van de banden waaraan de baarmoeder hangt. De groeiende baarmoeder heeft ruimte nodig en de banden zullen mee moeten rekken.
Klacht: tijdens het opstaan, bukken, of andere bewegingen is een scherpe, stekende pijn voelbaar. Ook rond het schaambot kun je pijn voelen. Deze klacht is onschuldig.
Oplossing: neem de tijd voor het opstaan, maak langzame bewegingen. Een zwangerschapsbroekje of ondersteunende buikband geeft verlichting.
Genezing: na de zwangerschap krijgt de baarmoeder weer rust, de klacht verdwijnt vanzelf.
3. Bekkeninstabiliteit
Sommige zwangerschapskwalen kunnen erg pijnlijk zijn, zoals bekkeninstabiliteit. Onder invloed van de hormonen worden de delen tussen de bekken weker. Dit is vooral van nut tijdens de bevalling. Zo kan het bekken goed uiteen wijken. Soms gebeurt het weker maken vrij vroeg in de zwangerschap. Hierdoor verlies je steun in het bekken. Er ontstaat instabiliteit oftewel bekkeninstabiliteit.
Klacht: Pijn tijdens het bewegen, lopen, traplopen, omdraaien in bed. Moeilijk vooruit komen, een waggelende gang maken. Verlies van urine.
Oplossing: Met fysiotherapie verschijnen veel klachten naar de achtergrond. Let op met bewegen: traplopen doe je door het pijnlijke been eerst voor te zetten waarna het andere been aansluit. Omdraaien in bed kan het beste door beiden knieën tegen elkaar gedrukt te houden en de benen licht te buigen, en dan in een geheel om te draaien.
Slapen met een kussen tussen de knieën voelt vaak prettiger. Bij ernstige klachten is een rolstoel een goed idee. Bij bekkeninstabiliteit is een juiste balans tussen bewegen en rust belangrijk.
Genezing: een aantal weken na de bevalling zijn de klachten vrijwel verdwenen. Bij aanhoudende klachten, neem contact op met de fysiotherapeut.
4. Bloedend tandvlees
Nog meer zwangerschapskwalen. Het tandvlees bloedt tijdens een zwangerschap makkelijker en sneller. Er wordt vaak gezegd dat een vrouw met bloedend tandvlees een verhoogd risico op een miskraam heeft. Dit komt omdat de bacteriën in het ontstoken tandvlees makkelijk via de bloedbaan bij de baby terecht komen.
Klacht: pijnlijk, rood, gezwollen of bloedend tandvlees.
Oplossing: poets het tandvlees grondig maar niet te hard. De randjes van het tandvlees kunnen het best bereikt worden door de tandenborstel schuin op het tandvlees te zetten. Ga eventueel naar een mondhygiëniste. Ook roken veroorzaakt makkelijker bloedend tandvlees maar is door het roken moeilijker te herkennen. Tip: gebruik een elektrische tandenborstel.
Bekijk elektrische tandenborstels
Genezing: alleen door een goede mondhygiëne geneest het ontstoken tandvlees.
5. Bloedneus
Alles bloedt nou eenmaal wat makkelijker tijdens de zwangerschap, zo ook de neus. Vooral wanneer er druk op de neus ontstaat zoals niezen of snuiten. Maar soms ook spontaan verschijnt wat bloed uit de neusgaten.
Klacht: bloeding uit de neus, niet pijnlijk.
Oplossing: ga zitten, snuit de neus, buig voorover en knijp de neus dicht vlak boven het neusschot.
Genezing: het bloeden stopt vanzelf. Na de zwangerschap verdwijnen de klachten.
6. Bloedverlies
De vaatwanden worden tijdens de zwangerschap dunner. Hierdoor ontstaan er makkelijker bloedingen. Bloedverlies uit de schede komt regelmatig voor. Dit is een van de meest bekende zwangerschapskwalen.
Klacht: bloedverlies, meestal na een hoest of niesbui of na gemeenschap.
Oplossing: de klacht is onschuldig van aard en kan de gehele zwangerschap voorkomen. Er is geen remedie tegen.
Genezing: Na de bevalling zijn spontane bloedingen snel verdwenen. Bloedingen kunnen ook andere oorzaken hebben, ga bij twijfel even langs arts of verloskundige. Mocht je twijfelen over de gezondheid van de baby, dan kan een doppler je misschien geruststellen. Hiermee beluister je thuis het hartje van de baby.
7. Brandend maagzuur
Brandend maagzuur is een van die zwangerschapskwalen waar je zowel overdag als ‘s nachts last van hebt. Het wordt veroorzaakt door het niet goed sluiten van de spier die de maag van de slokdarm afsluit. Door de hormonen verslapt de spier en laat makkelijk maagzuur door naar de slokdarm. Vanaf de tweede helft van de zwangerschap drukt de groeiende baby tegen de maag en duwt zo het maagzuur terug de slokdarm in.
Klacht: Een branderig gevoel in de slokdarm, vooral na het eten van bepaald voedsel of tijdens het bukken.
Oplossing: vermijd het eten van vet voedsel, koolzuurhoudende dranken of pittige kruiden. Bij brandend maagzuur kan melk, vanillevla of droog brood verlichting geven. Een Rennie neutraliseert het maagzuur. Bij het gebruik van medicijnen, overleg eerst met je arts of verloskundige.
Genezing: Na de bevalling zijn de klachten snel verdwenen.
8. Misselijkheid
Vooral in de eerste twaalf weken komt misselijkheid redelijk veel voor. Bij sommige vrouwen blijft het de hele zwangerschap bestaan. In de ochtend is de misselijkheid sterker dan op andere tijden van de dag. Misselijkheid, maar ook braken en gebrek aan eetlust zijn typische zwangerschapsklachten. Oorzaak zijn hormonen maar ook psychische factoren kunnen een rol spelen.
Klacht: vooral in de ochtend misselijk, soms overgeven, weinig zin om te eten.
Oplossing: voor het opstaan een kopje thee drinken kan helpen, neem ook iets te eten. Blijf vervolgens nog even liggen. Ontbijt met kleine hoeveelheden. Neem voor het slapen gaan nog iets kleins om te voorkomen dat je ‘s nachts misselijk wordt. Gember schijnt goed te helpen tegen misselijkheid.
Genezing: na ongeveer twaalf weken is de misselijk vaak verdwenen. Blijft het aan houden dan verdwijnt de klacht vrij snel na de bevalling.
7. Spataderen
Spataderen zijn gezwollen aderen in de benen en maken ook onderdeel uit van de zwangerschapskwalen. Onder invloed van de hormonen worden de vaatwanden slapper. De druk in de aderen kan niet goed meer opgevangen worden en de aderen zwellen op. Ook de groeiende baarmoeder belemmert een goede doorstroming van het bloed van de benen terug naar het hart.
Klacht: pijn tijdens het staan en lopen, een vermoeid gevoel in de benen. Zichtbaar gezwollen aderen.
Oplossing: Beweeg met regelmaat, dit bevordert de bloeddoorstroming. Ga niet met overkruiste benen zitten. Bij ernstige klachten kan een steunkous uitkomst bieden. Een operatie is ook mogelijk, maar alleen wanneer de klachten na de bevalling niet verminderen of verdwijnen.
Genezing: soms spontaan na de bevalling, in sommige gevallen blijven de klachten aanhouden.
8. Trombose
Helaas is trombose een van de meest vervelende zwangerschapskwalen. Een bloedstolsel dat in een ader van het been blijft zitten wordt trombose genoemd. Tijdens de zwangerschap wordt dit veroorzaakt door de niet goed functionerende kleppen en slapper wordende bloedvaten. Ook tijdens het kraambed, waarbij er weinig beweging is, ontstaat er makkelijker trombose.
Klacht: het is pijnlijk en gezwollen. De huid is meestal warm en rood of paars van kleur. Trombose is gevaarlijk, het bloedstolsel kan losschieten en richting longen of hart worden geduwd. Ook kan de bloedstroom in het been blijvend verstoort raken waardoor het been dik blijft.
Oplossing: antistollingsmiddelen en steunkousen. Blijf gedurende de hele zwangerschap goed bewegen en voldoende water drinken.
Genezing: met medicijnen en steunkousen kan er al een hoop bereikt worden. Trombose geneest niet zomaar, de bloedprop is nog steeds in de ader aanwezig.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique