Hoera, je bent zwanger. Heb jij hier ook zo naar uitgekeken? Tijdens de zwangerschap ontwikkelt de baby zich razendsnel. Het is in deze periode heel leuk om een zwangerschapsdagboek bij te houden. In een speciaal boekje noteer je bijzonderheden en volg je de ontwikkeling van week tot week. Ook staan er leuke weetjes in. Daarnaast kun je er afspraken en gebeurtenissen in schrijven. Kijk maar eens wat je allemaal met een zwangerschapsdagboek kan.
Gefeliciteerd, zwanger!
Voor sommige vrouwen lang gewacht, voor sommigen een verassing, maar je bent zwanger. De zwangerschapstest heeft dat duidelijk gemaakt. Gefeliciteerd! Het lange wachten kan beginnen. De zwangerschap duurt in totaal 9 maanden oftewel 40 weken. Gemiddeld bevallen vrouwen tussen de 38 en 42 weken.
Weetjes over zwanger worden en zijn
Eerst maar eens wat leuke weetjes over zwanger worden en zwanger zijn. Lees ze goed door en ontdek of er iets op jou van toepassing is.
- Een vrouw is het meest vruchtbaarst op een leeftijd van 22 tot 26 jaar
- In Nederland krijgen vrouwen hun eerste kind op een gemiddelde leeftijd van 29 jaar
- Van alle vrouwen tussen de 20-25 jaar is 95 procent na één jaar zwanger
- Op een leeftijd van 40 jaar is 40 procent van de vrouwen na één jaar zwanger
Dat waren de weetjes over zwanger worden, nu wat feiten over zwanger zijn.
- Door roken wordt de kans op een miskraam verhoogd
- Het eerste zintuig dat de baby in de baarmoeder ontwikkelt, is de tast
- 10 procent van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen
- 40 procent van de vrouwen krijgt spataders tijdens de zwangerschap
- 5 procent van de vrouwen bevalt op de dag dat ze zijn uitgerekend
De zwangerschap bijhouden in een dagboek
Een zwangerschapsdagboek staat vaak vol met weetjes, tips en de ontwikkeling van de baby. Daarnaast is er ruimte om zelf afspraken toe te voegen en belangrijke gebeurtenissen te noteren. Veel vrouwen houden een zwangerschapsagenda of een dagboek bij. Niet alleen leuk voor nu, maar ook voor later. Om zelf terug te lezen of om aan het kind te laten zien.
Vaak is het ook leuk om bij een tweede zwangerschap te vergelijken met de eerste. Wanneer was je bij de eerste misselijk? Wanneer was de eerste afspraak bij de verloskundige? En met welke week voelde je de baby voor het eerst schoppen?
Het is verrassend om te zien hoe iedere zwangerschap weer anders verloopt. Vaak gaat het bij een tweede zwangerschap ook allemaal gemakkelijker en lijkt het ook sneller te gaan. Je herkent veel zwangerschapsverschijnselen al snel. Kwaaltjes kunnen vaak wel heviger aanwezig zijn tijdens de eerste zwangerschap.
Ontwikkeling van week tot week
Een speciaal zwangerschapsdagboek bevat leuke feiten en weetjes over de ontwikkeling van de baby. Dit is van week tot week beschreven. Juist daarom is het zo leuk om een kant en klare agenda te kopen. Een handige tip: plak vooral veel foto’s erbij. Van de buik, de eerste (of volgende) echo, het afsprakenkaartje etc.
Tip: een zwangerschapsdagboek kost tussen de €10 en €15. Die bestel je gewoon online.
Wanneer je geen zwangerschapsdagboek hebt
Heb je geen zwangerschapsdagboek of zwangerschapsagenda, houd dan zelf iets bij. Dit kan in een echt dagboek, een schrift of in een klapper. Noteer iedere week de ontwikkelingen op het gebied van de groei van de buik, de groei van de baby en bijzondere gebeurtenissen. Vul deze aan met mooie foto’s of leuke plaatjes. Ook een krantenknipsel van een bijzondere gebeurtenis is een aanrader.
De ontwikkeling van week tot week
Heb je geen speciaal zwangerschapsdagboek? Je kunt onderstaande uitprinten en ergens in je agenda of dagboek plakken.
- 3 weken: de bevruchting heeft net plaatsgevonden. Het bevruchte eitje nestelt zich in.
- 5 weken: de baby lijkt op een kikkervisje en is 3 mm lang.
- 6 weken: de hartslag is aanwezig en klopt 80 keer per minuut.
- 9 weken: het embryo wordt nu een foetus genoemd.
- 10 weken: botten en kraakbeen beginnen zich te ontwikkelen.
- 12 weken: de baby is geheel klaar wat betreft organen en systeem. De rest van de zwangerschap bestaat uit groeien en verfijnen.
- 16 weken: de baby is nu 11.5 cm lang. Het gehoor begint te werken.
- 20 weken: de baby is 25,5 cm lang. Het geslacht is bijna altijd goed zichtbaar via een echo.
- 22 weken: baby speelt met de navelstreng.
- 25 weken: de huid van baby wordt roze. Baby is nu 34,5 cm lang.
- 27 weken: de ogen gaan open.
- 28 weken: baby heeft de hik.
- 32 weken: baby begint steeds vaker met het hoofdje naar beneden te liggen.
- 35 weken: de nieren en de lever werken bij de baby. Baby is nu 46 cm lang.
- 37 weken: baby oefent de ademhaling. Hij is helemaal klaar om geboren te worden.
- 38 weken: baby is nu 49,8 cm lang en weegt 3075 gram.
- 40 weken: de nageltjes van de baby worden langer. Baby is nu 51 cm lang.
Geen afspraken vergeten
Heb je een zwangerschapsagenda of zwangerschapsdagboek, noteer hier dan alle afspraken in. De verloskundige, huisdarts, gynaecoloog, zwangerschapsyoga en andere afspraken die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap.
Ook is het handig om in je agenda belangrijke telefoonnummers te noteren. In ieder geval hoort hier de verloskundige en de huisarts bij te staan. Daarnaast is het handig om een telefoonnummer te noteren in geval van nood. Mocht jou iets overkomen, dan kunnen omstanders dit nummer bellen. Vaak wordt er door artsen of hulpverleners gekeken of iemand een agenda of een adresboekje bij zich draagt.
Het is belangrijk om regelmatig op controle te komen bij de verloskundige (of gynaecoloog). Deze controleert niet alleen de groei van de baarmoeder en de baby, maar bekijkt ook of je zelf gezond bent en blijft. Bloeddruk, bloedsuikerspiegel, hB-gehalte, lichaamsgewicht en het vasthouden van vocht zijn zaken die onder andere regelmatig gecontroleerd worden. Noteer die metingen ook in je zwangerschapsdagboek, leuk voor later.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique