Zwangerschap en hiv

Hiv en zwangerschap, is dit mogelijk? Als seropositieve vrouw heb je tijdens de zwangerschap toch extra begeleiding nodig. De cellulaire weerstand is namelijk verlaagd. Ook kun je bij de bevalling je kindje besmetten. Dit brengt natuurlijk extra zorgen met zich mee. Lees daarom meer over zwangerschap & hiv, want niets is onmogelijk.

Hiv uitgelegd

Wat is hiv precies? Dit is de afkorting van humaan immunodeficientievirus. Dit virus verspreidt zich door middel van 18+ contact (sorry, we mogen bepaalde woorden niet op deze website gebruiken).

Het virus komt via de slijmvliezen of het bloed het lichaam binnen. Besmetting via speeksel, urine of ontlasting is nog niet bewezen bij de mens.

Wanneer je drager bent van het hiv (virus) dan ben je seropositief. Je kunt anderen met het virus besmetten. Of iemand anders besmet wordt hangt van de virusconcentratie af. Maar ook van de periode waarin de drager zich bevindt. Je hebt namelijk de rustperiode, dit is de periode tussen de besmetting en uiteindelijke ziekte (aids). In deze periode is hiv minder besmettelijk.

Symptomen van hiv

Op het moment dat je drager bent van hiv merk je hier vrij weinig van. Soms wat koorts of gezwollen lymfeklieren. In de meeste gevallen zijn er helemaal geen symptomen.

De hiv-infectie tast de cellen in het lichaam aan, waardoor je weerstand vermindert. Zo ontstaan er makkelijk ziekten of tumoren die er normaal niet zouden zijn. Wanneer zo een ziekte of tumor gepaard gaat met de verminderde weerstand, veroorzaakt door hiv, dan is er sprake van de ziekte aids.

Zelf een hiv test doen? Dat is tegenwoordig gewoon mogelijk. Deze test bestel je online/.

Bekijk hiv test

Zwangerschap en hiv

Kun je zwanger worden wanneer je hiv hebt? Dit is gewoon mogelijk. Maar je moet er rekening mee houden dat hiv & zwangerschap meer risico’s met zich meebrengt. Tijdens de zwangerschap is de weerstand al lager dan normaal. Wanneer je drager bent van hiv dan kan deze weerstandverlaging sneller verlopen.

Vanaf 2004 wordt iedere zwangere vrouw standaard gecontroleerd op de aanwezigheid van het hiv-virus. Deze test is vrijwillig dus niet verplicht.

Is mijn partner ook besmet?

Een op de drie partners van hiv geïnfecteerde vrouwen blijkt zelf ook besmet te zijn. Word je als vrouw getest en blijkt dat je hiv hebt, dan is het belangrijk dat de partner zich ook laat testen.

Overigens is via een test niet te zeggen wie er als eerste besmet was: man of vrouw. Daarnaast kan het ook dat de zwangere vrouw negatief wordt getest (geen hiv). Dit wil niet zeggen dat de man dan ook negatief is. Dit blijkt pas wanneer de man zelf een hiv-test ondergaat.

Het virus overdragen op de baby

Zwanger en hiv drager, kun je dit overbrengen op het ongeboren kind? Voor de 28 weken zwangerschap is de foetus nog goed beschermd. Het virus kan dan niet op de baby worden overgedragen. Na de 28 weken kan dit wel.

Van alle zwangere vrouwen met hiv zullen 20-30% van de kinderen besmet raken. Dit gebeurt tijdens de zwangerschap of bevalling.

De kans op een besmetting verlagen

Vaak zal de arts starten met antiretrovirale middelen. Dit gebeurt rond de 24 weken zwangerschap. Doel hiervan is dat deze medicatie de kans op besmetting laat afnemen. Zowel de kans op besmetting tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling.

Wanneer de zwangere vrouw hiv medicatie neemt en een onderdrukt virus heeft, dan raakt de baby in vrijwel alle gevallen niet besmet. De zwangerschap moet dan verder normaal verlopen. Ook tijdens de bevalling moet er niets geks gebeuren.

Natuurlijke bevalling of een keizersnede

Een zwangerschap & hiv betekent ook een keuze maken in de manier van bevallen. Veel vrouwen willen op de natuurlijke manier bevallen. Dit is prettig maar brengt ook een risico met zich mee. De kans dat de baby tijdens een natuurlijke bevalling besmet wordt is namelijk vele malen groter.

Daarom wordt bij hiv en een zwangerschap vaak gekozen voor een keizersnede. Hierbij is het belangrijk dat er tijdens de keizersnede geen wondjes op de huid van de baby ontstaan. Dit verlaagt de kans dat de baby besmet wordt.

De eerste maand krijgt de baby uit voorzorg aidsremmers via een siroop toegediend. Misschien geen pretje om te geven maar wel altijd beter.

Hoe gaat het met de baby?

Vlak na de bevalling kan de arts de baby niet op hiv testen. Dit kan pas drie maanden na de bevalling. De incubatietijd bedraagt tussen de vier weken en zes maanden.

Na drie maanden neemt de arts voor het eerst bloed af. Dit wordt na zes maanden nog eens herhaald. Middels deze bloedtesten bekijkt de arts of de baby mogelijk besmet is.

Baby’s die nog voor de geboorte of tijdens de geboorte besmet zijn geraakt, lopen veel kans om al voor het eerste levensjaar aids te ontwikkelen.

Kan ik borstvoeding geven?

Borstvoeding is de meest gezonde voeding voor (pasgeboren) baby’s. Ter vervanging is er kunstvoeding, ook hier groeien veel baby’s mee op. Toch wordt altijd geadviseerd om borstvoeding te geven.

Mag je met hiv borstvoeding geven? Nee, liever niet. In moedermelk zitten hiv bevattende cellen, vooral in de eerste melk. Het wordt afgeraden om de baby borstvoeding te geven als de moeder hiv-geïnfecteerd is. De kans om de baby hiermee te besmetten is vrij groot.

Het is ook niet verstandig om de baby heel even aan te leggen. Zelfs het kleinste beetje melk bestaat uit hivbevattende cellen. Bovendien stimuleer je door aanleggen de melkproductie. Dit is vervelend wanneer je geen borstvoeding geeft, want je krijgt dan flinke stuwing.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique