Zwanger worden – hoe lang en wanneer?

Je wil zwanger worden. Hoe lang duurt het voordat je in verwachting raakt? Maar ook: wanneer is het beste moment om zwanger te worden? In deze blogpost lees je meer over zwangerschappen en dan vooral de cijfertjes. Niet iedereen is namelijk even snel in verwachting, soms duurt het langer dan gedacht.

Verschillende factoren spelen mee

30% van de vrouwen die probeert zwanger te worden is binnen 3 maanden in verwachting. Er is dus zeker kans dat je hierbij zit. Helaas gelden deze cijfers niet voor iedereen want bij 70% duurt het langer.

Goed om te weten is dat na twee jaar 90% van de vrouwen zwanger is. Tenminste, wanneer ze ook proberen om zwanger te worden, maar dat spreekt voor zich. Verschillende factoren spelen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld je leeftijd, of je eerder een miskraam hebt gehad en hoe je cyclus is.

Zwanger worden hoe lang duurt dat?

Je hebt hierboven al kunnen zien hoe lang het gemiddeld duurt voordat je zwanger wordt. Misschien heb je meer aan een kansberekening. Daarom hieronder enkele cijfertjes.

 • 30% kans dat je binnen 3 maanden zwanger bent
 • 40% kans dat je binnen 4 maanden zwanger bent
 • 70% kans dat je binnen 6 maanden zwanger bent
 • 80% kans dat je na 12 maanden zwanger bent
 • 90% kans dat je na 24 maanden zwanger bent

Je ziet, hoe langer je het de tijd geeft hoe groter je kansen om zwanger te worden.

Zwanger worden & leeftijd

Vrouwen werken steeds langer door en gaan eerst voor een carrière. Hierdoor is de leeftijd waarop een vrouw voor het eerst in verwachting raakt flink opgeschoven. Volgens de nieuwste trends zijn vrouwen die voor het eerst moeder worden gemiddeld 29,9 jaar oud. Begin jaren ‘70 lag de gemiddelde leeftijd op 24,3 jaar.

Hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om zwanger te worden. Kijk maar eens naar onderstaande cijfers van zwanger worden & leeftijd.

 • Tot je 30e jaar: maandelijks 25% kans
 • Na het 35e jaar: maandelijks 12,5% kans
 • Vanaf het 40e jaar: maandelijks 3-6%

Dit zijn gemiddelde cijfers. Zwanger worden & leeftijd hangt namelijk van nog meer factoren af.

Zwanger worden & leefstijl

Nog zoiets: zwanger worden & leefstijl. Door zo gezond mogelijk te leven vergroot je de kans op een zwangerschap. Wanneer je veel rookt, alcohol drinkt en heel veel of juist heel weinig eet dan verklein je de kansen. Zwanger worden & leefstijl is dus een belangrijke factor.

Kans op een miskraam

Met het ouder worden heb je ook meer kans op een miskraam. Hieronder weer wat cijfertjes.

 • Tot de leeftijd van 35 jaar: 10% kans
 • Tussen de 35 en 40 jaar: 20% kans
 • Tussen de 40 en 45 jaar: 33% kans
 • Boven de 45 jaar: 50-75% kans

Ben je ouder dan 40 jaar? Zwanger worden duurt niet alleen langer, ook is de kans op een miskraam ruim één op drie.

Zwanger worden wanneer: je cyclus

Een andere factor is het moment van de cyclus waarop je zwanger probeert te raken. Rond de eisprong is de kans op een zwangerschap het grootst. In het begin van de cyclus is de kans op zwangerschap zeer klein.

Om enkele voorbeelden te noemen, op dag 1 is de kans op zwangerschap slechts 0,1 procent. Op dag 13 is die kans toegenomen tot ruim 17 procent. Na de 13e dag neemt de kans weer sterk af. Op dag 16 zit je op ongeveer 5 procent.

Bovenstaande cijfers zijn gemiddelde ligt. Maar het laat wel zien dat zwanger worden & wanneer je dit probeert, in relatie staat. Wanneer je een heel regelmatige cyclus hebt kan de eisprong dag wat afwijken. De ene cyclus op dag 12 en de andere cyclus op dag 14.

Bekijk ook hoe lang je cyclus duurt. Voor de ene vrouw is dit 24 dagen en voor de ander 40 dagen. Belangrijk om te weten is dat ongeveer twee weken voor de volgende menstruatie de eisprong plaatsvindt. Maak gebruik van een ovulatietest, zo weet je precies wanneer de eisprong is.

Bekijk ovulatie testen

De meest vruchtbare leeftijd

Weet je wat de beste leeftijd is om zwanger te worden? Wanneer je tussen de 22 en 26 jaar oud bent. Voor de man speelt leeftijd een minder grote rol. Boven de leeftijd van 40 jaar neemt de vruchtbaarheid van de man wel iets af. Dit is echter een stuk minder dan bij vrouwen.

Wanneer je geen eisprong hebt

Zwanger worden, hoe lang duurt het wanneer je geen eisprong hebt? Dit kan wel heel lang duren. Zonder eisprong is namelijk ook geen eitje om te bevruchten.

Dat je geen eisprong hebt kan verschillende oorzaken hebben. Een arts zal dit nader moeten onderzoeken. Wanneer de man weinig beweeglijke zaadcellen heeft verkleint dit natuurlijk ook de kans op een zwangerschap.

Wanneer jullie als stel langer dan een jaar zwanger proberen te raken en het lukt niet, dan kan er pas een onderzoek worden gestart. Dit begint met het bekijken van de cyclus. Daarom is het belangrijk om al ruim van tevoren je cyclus bij te houden.

Zwanger worden tips

Zwanger worden lukt niet, wat nu? Misschien helpt het met onderstaande zwanger worden tips.

Leef gezond, dit is en blijft belangrijk. Beweeg voldoende, eet alleen gezonde producten en vermijd slechte vetten, suikers, alcohol en tabak.

Slik foliumzuur. Dit zorgt er niet voor dat je sneller zwanger wordt maar ondersteunt wel de vroege ontwikkeling van de baby. Hiermee verklein je de kans op een kindje met een open ruggetje of hazenlip.

Bekijk foliumzuur

Weet wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dat is een van de beste zwanger worden tips. Zorg er dus voor dat je inzicht hebt in je cyclus. Gebruik eventueel ovulatietesten.

Met bovenstaande zwanger worden tips moet het vast wel lukken. Lukt zwanger worden al een jaar of langer niet? Ga dan eens langs de huisarts, deze kan doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique