Zwanger met 40 jaar

Zwanger met 40 jaar, het kan gewoon. Het is een feit dat jonge vrouwen sneller zwanger raken. Vanaf de leeftijd van 30 jaar duurt het zwanger worden wat langer. Vanaf het 40e levensjaar neemt de kans op een zwangerschap snel af. Daarnaast heb je een verhoogd risico op een kindje met een afwijking, zoals het syndroom van Down. Ook loop je meer risico op een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.

Carrière opbouwen en dan pas zwanger

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om eerst een carrière op te bouwen door middel van studie en werk. Vooral in tijden van economische crisis is het belangrijk om goed geschoold te zijn en voldoende werkervaring te hebben. Bij een overschot aan personeel zal de werkgever immers kritischer worden. Ook is het vaak om financiële redenen dat vrouwen eerst een tijd willen werken alvorens aan kinderen te beginnen.

Nog een kindje erbij op latere leeftijd

Nog een reden om met 40 jaar of ouder te kiezen voor een nieuwe zwangerschap: een kindje erbij willen. Vaak zijn dit vrouwen die al twee of meer kinderen hebben maar graag een groter gezin willen. Ook een nieuwe relatie kan een reden zijn om toch weer zwanger te willen worden.

Zwanger met 40 jaar: onverwacht zwanger

Dan zijn er nog de vrouwen die onverwacht zwanger worden, ondanks een spiraal, de pil of een andere vorm van anticonceptie. Dit kan als een donderslag bij helder hemel komen, maar er zijn ook vrouwen die er dolgelukkig mee zijn en het als een geschenk zien.

Kans op het syndroom van down

Zwanger met 40 jaar, dit verhoogt het risico op een kindje met het syndroom van Down. Het syndroom van down of trisomie-21 is een aangeboren afwijking. Het wordt veroorzaakt doordat chromosoom 21 in drievoud voorkomt in plaats van het gebruikelijke tweevoud.

Meestal gebeurt dit bij de vorming van de eicel, waarbij de chromosomen bij de deling niet van elkaar los zijn geraakt en er twee in de kern terecht zijn gekomen in plaats van één. Wanneer een zaadcel met één chromosoom 21 bij de eicel terecht komt en samensmelt, zijn er dus drie van dit soort chromosomen aanwezig in plaats van twee. Bij het ouder worden van de vrouw komt deze afwijking aan eicellen vaker voor.

Kenmerken syndroom van Down

Het syndroom van down kenmerkt zich voor een verstandelijke beperking en een aantal typische uiterlijke kenmerkend. Vroeger werden mensen met het syndroom van down ook wel mongooltjes genoemd vanwege het uiterlijk (het Mongolische volk heeft een soortgelijk uiterlijk).

  • Bij vrouwen van 25 jaar oud is de kans hierop 1 op 1.250
  • Bij 30 jaar is dit 1 op 1.000
  • Bij 35 jaar is dit 1 op 400

Vanaf het 40ste levensjaar stijgt de kans nog meer:

  • Met 40 jaar is de kans 1 op 78
  • Met 41 jaar is de kans 1 op 62
  • Met 42 jaar is de kans 1 op 45
  • Met 43 jaar is de kans 1 op 36
  • Met 44 jaar is de kans 1 op 26
  • Met 45 jaar is de kans 1 op 20
  • Met 46 jaar is de kans 1 op 14
  • Met 47 jaar is de kans 1 op 11
  • Met 48 jaar is de kans 1 op 8
  • Met 49 jaar is de kans 1 op 6
  • Met 50 jaar is de kans 1 op 4

Gemiddeld overlijdt 1 op de 3 baby’s met deze afwijking tijdens de zwangerschap. De baby’s die wel geboren worden hebben vaker last van hartproblemen en andere lichamelijke klachten. Zwangere vrouwen vanaf de leeftijd van 37 wordt aangeraden een combinatie test te laten doen, waarbij een kansberekening wordt gemaakt.

Wanneer de kans op deze afwijking kleiner is dan 1 op 200/250, kun je kiezen voor een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. De combinatietest wordt vanaf 1 januari 2015 niet meer vergoed, eventueel een vervolgonderzoek wel.

Zwanger met 40 jaar en de risico’s

Zwanger met 40 jaar (of ouder) neemt ook bepaalde risico’s met zich mee. Zo is de kans op een hoge bloeddruk verhoogd. Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn krijgen in 10 tot 15 procent van alle gevallen te maken met een te hoge bloeddruk. Bij een tweede zwangerschap komt dit minder vaak voor. De kans op een hoge bloeddruk op latere leeftijd is hoger dan normaal.

Bij een te hoge bloeddruk werken de lever en de nieren minder goed. Vaak groeit de baby daardoor minder goed. Bij een ernstige hoge bloeddruk spreken we van zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie. De nieren werken niet meer goed. Er kunnen stuipen ontstaan (eclampsie). Ook kan het HELPP-syndroom ontstaan. Er vindt afbraak van rode bloedcellen plaats. Dit is levensgevaarlijk!

Bekijk de beste bloeddrukmeters

Het ontstaan van zwangerschapsdiabetes

Een ander risico is het ontstaan van zwangerschapsdiabetes. Diabetes staat voor suikerziekte. Zwangerschapshormonen remmen de werking van insuline af. Insuline is nodig om suikers in het lichaam af te breken.

Er ontstaat een te hoog suikergehalte in het bloed. Dit krijgt de baby binnen, waardoor deze zelf extra insuline gaat aanmaken. Hierdoor wordt de glucose opgeslagen als vet. Overgewicht/ een te zware baby is dan het gevolg. Ook de kans op een infectie neemt toe.

Zwanger worden is moeilijker

Ook het zwanger worden op zich gaat moeilijker. Jonge vrouwen rond de 20 jaar hebben maandelijks 20 tot 25 procent kans om zwanger te worden. Met 30 jaar is deze maandelijkse kans terug gelopen tot 10 procent. Met 40 jaar is de kans nog maar 4 tot 6 procent.

Om die reden komen veel oudere vrouwen (vanaf 35 jaar) ook terecht bij een gynaecoloog. Deze kan helpen de vruchtbaarheid te bevorderen of om via een andere methode een zwangerschap te creëren (reageerbuis, IVF).

De kans op een tweeling (meerling)

Zwanger met 40 jaar betekent ook een grotere kans op een tweeling. Vrouwen van 20 jaar hebben 1 procent kans op een tweelingzwangerschap. Voor vrouwen van 40 jaar bedraagt deze kans 15 procent. Tweelingzwangerschappen verlopen vaker problematisch, de kans op een vroeggeboorte is hoger en de kans op overlijden van één of beiden baby’s ligt tot zeven maal hoger.

Om bovenstaande redenen krijgen vrouwen vanaf de leeftijd van 37 jaar, maar zeker vanaf 40 jaar, extra begeleiding tijdens de zwangerschap. Ze worden meer gecontroleerd op verschillende punten en er wordt rekening gehouden met de risico’s. De meeste vrouwen boven de 40 bevallen in het ziekenhuis vanwege het verhoogde risico op complicaties. Ook is de kans om te bevallen middels een keizersnede verhoogd aanwezig.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique