Zwanger en diarree – mogelijke oorzaken

Zwanger en diarree? Soms ontstaat dit door veranderingen in de hormoonhuishouding. Het kan ook dat er druk op de darmen staat. Natuurlijk zijn er nog andere oorzaken zoals een infectie met een bacterie, schimmel of virus. De vraag is wanneer zwanger & diarree onschuldig is en wanneer het toch ernstig is. Er bestaat namelijk een kans op uitdrogen, vooral zwangere vrouwen of vrouwen met een verminderd immuunsysteem zijn hier vatbaar voor.

Diarree is geen zwangerschapsverschijnsel

Vaak wordt gedacht dat zwanger en diarree een normale combinatie is. Toch behoort dit niet tot de zwangerschapsverschijnselen. Een zwangerschapsverschijnsel is een verschijnsel of symptoom dat tijdens een zwangerschap vaker voorkomt. Zo zijn het uitblijven van de menstruatie, misselijkheid en een innestelingbloeding typische zwangerschapsverschijnselen.

Diarree of waterige ontlasting is geen zwangerschapsverschijnsel. Dit hoort dus niet bij het zwanger zijn. Toch zijn er genoeg vrouwen die vroeg in de zwangerschap last krijgen van diarree.

Oorzaken van diarree tijdens de zwangerschap

Hoe kan het dat diarree tijdens de zwangerschap ontstaat? Dit heeft in ieder geval weinig met de innesteling te maken. Mogelijk heb je op dat moment last van buikgriep. Hierbij word je besmet met een virus of bacterie. Dit brengt verschillende krachten met zich mee waaronder misselijkheid, braken en/of diarree ontstaan.

Spanning en diarree

Buikkramp is een veel voorkomend verschijnsel bij buikgriep. Ook kan diarree ontstaan als gevolg van zenuwen/ spanning. Wie veel bezig is met zwanger worden leeft elke dag ernaar toe. Er wordt precies bijgehouden wanneer de eisprong plaats vindt en een eventuele innesteling. Ook wordt de NOD (niet ongesteld dag) angstvallig in de gaten gehouden. Herkenbaar? Al die spanning heeft invloed op de werking van je darmen.

Vaak merk je dit in de periode tussen de eisprong en de te verwachte menstruatie. Het is namelijk heel spannend om te weten te komen of het nou eindelijk gelukt is. De darmen reageren op al die spanning. Ze werken daardoor sneller en ledigen zich.

Op zich is dit een natuurlijke reactie. In vroegere tijden moesten we ten tijde van stress vluchten. De darmen werden snel leeggemaakt zodat we langere periode op de vlucht konden slaan. In onze huidige samenleving hoeven we niet meer te vluchten, maar brengt spanning of stress wel dezelfde reactie met zich mee. Met diarree en/of buikkrampen als gevolg.

Buikgriep tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap kun je ziek worden. Als zwangere vrouw ben je niet extra beschermd tegen ziekten. Sterker nog, je kunt sneller ziek worden. Een zwangerschap vergt veel van je lichaam en het immuunsysteem kan daardoor van slag raken. Een verkoudheidsgriep of een buikgriep is hierdoor sneller opgepakt.

Buikgriep komt jaarlijks bij 20 procent van de bevolking voor, ook bij zwangere vrouwen! Dit kenmerkt zich door een ontsteking in het maag-darmkanaal. Je noemt buikgriep ook wel gastro-enteritis. Vaak is het rotavirus of het noravirus verantwoordelijk voor buikgriep. Maar ook een bacterie kan de veroorzaker zijn zoals de salmonellabacterie.

De symptomen van buikgriep zijn vaak wel duidelijk. Er ontstaan klachten als ontstaat buikpijn, buikkrampen, diarree, misselijkheid en/of overgeven. Ook weinig eetlust, rommelende darmen of vermoeidheid komen voor. De maag of de darmen kunnen geïnfecteerd zijn, maar beiden tegelijk komt ook wel voor. Bij een maaginfectie zie je braken als symptoom, bij een darminfectie gaat het vooral om diarree.

Andere oorzaken van zwanger en diarree

Niet alleen buikgriep of spanningen veroorzaken diarree. Er zijn verschillende darmziekten die diarree veroorzaken zoals de ziekte van Crohn, het prikkelbare darmsyndroom of een voedselintolerantie. Daarnaast kan er vetdiarree ontstaan wanneer de lever, de galwegen of de alvleesklier niet goed functioneren. Van sommige medicijnen is bekend dat ze diarree veroorzaken.

Uitdroging en behandeling

Het belangrijkste gevaar van diarree is uitdroging. In de meeste gevallen zal het wel meevallen met uitdroging en is er geen directe behandeling nodig. Voldoende water blijven drinken zorgt ervoor dat het vochtgehalte op peil blijft. Soms is de diarree ernstig, blijft lang aanhouden of komt voor bij zwangere vrouwen die door ziekte verzwakt zijn.

Je kunt je voorstellen dat de kans op uitdroging is dan groter. Je kunt dan het beste ORS innemen. Dit is water met suikers en zouten dat het lichaam hard nodig heeft en uitdroging voorkomt. Dit moet je gedurende de periode dat er sprake is van diarree gebruiken.

Bekijk ORS

Behandeling bij ernstige diarree

Soms is de diarree zo ernstig dat dit behandeld moet worden. De kans op uitdroging is dan te groot. Behandeling bestaat uit een opname in het ziekenhuis en het toedienen van vocht. Dit gebeurt via een infuus. Soms wordt er een slangetje via de neus naar de maag ingebracht. Zoiets heet een sonde. Deze manier kan snel vocht worden toegediend.

Ligt de oorzaak in een infectie met een bacterie dan worden er bacteriedodende medicijnen voorgeschreven.

Liever geen diarreeremmers

Wist je dat je bij zwanger & diarree liever geen diarreeremmers moet gebruiken? Dit soort medicatie zorgt ervoor dat de ontlasting langer in de darmen blijft en indikt. Bij een infectie met een virus of een parasiet heeft diarree juist een nuttige functie. De ontlasting verlaat het darmkanaal versneld en spoelt de bacterie of het virus mee naar buiten. Laat in deze gevallen het lichaam haar werk doen en blijf het verloren vocht goed aanvullen.

Voorteken van de bevalling

Wanneer de bevalling zich aankondigt zal dit gepaard gaan met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Deze samentrekkingen kunnen doorwerken op de darmen, met als gevolg diarree. Het is dan ook niet vreemd om waterige of dunne ontlasting te hebben tijdens de bevalling.

Sommige vrouwen krijgen enkele dagen voor de bevalling last van diarree. Of dit een voorteken is valt moeilijk te zeggen. Het lichaam maakt zich klaar voor de naderende bevalling en steekt minder energie in de afweer. Om die reden worden zwangere vrouwen wat vaker ziek of grieperig zo vlak voor de bevalling.

Waarom de ene vrouw hier last van krijgt en de ander niet, is moeilijk te zeggen. Diarree kan dus een teken zijn dat de bevalling niet lang op zich laat wachten, maar kan ook een geheel andere oorzaak hebben.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique