Zwanger en aambeien – dit kun je eraan doen

Zwanger en aambeien, je zal niet de eerste en zeker ook niet de laatste vrouw zijn die hier last van heeft. Aambeien (hemorroïden) zijn vaak pijnlijk en lastig. Zwangere vrouwen hebben meer kans tot het ontwikkelen van aambeien. Wat zijn aambeien, hoe kom ik eraan en het belangrijkste: hoe kom ik er weer vanaf?

Dit zijn aambeien

Je bent zwanger en hebt aambeien, maar wat is dit precies? Iedereen heeft zwellichamen aan het einde van de binnenkant van de endeldarm en bij het begin van de sluitspier. Die zwellichamen bestaan uit een netwerk van vaatjes met hieromheen een dun laagje slijmvlies. Ze hebben een belangrijke functie: het volledig afsluiten van het uiteinde van de endeldarm.

Soms zakken een of meerdere zwellichamen uit, er is dan sprake van gezwollen aderen. Een beetje te vergelijken met spataderen, maar dan in de anus. Wanneer een zwellichaam uitzakt dan spreek je van een aambei. Je komt aambeien vaak aan de binnenkant van de anus tegen. Maar ze kunnen ook flink uitsteken en hierdoor naar buiten komen.

Oorzaak: zo ontstaat een aambei tijdens de zwangerschap

Zwanger & aambeien, wat is hier de oorzaak van? Tijdens de zwangerschap ben je een echte hormonenbom. Onder invloed van hormonen verslapt op meerdere plaatsen in je lichaam het weefsel. Dus ook in de endeldarm.

De gezwollen bloedvaten (aambeien) zijn zwakke plekken als gevolg van hormoonveranderingen. Maar er zijn ook andere oorzaken voor aambeien. Bijvoorbeeld onvoldoende beweging, langdurig zitten, overgewicht en te weinig vezels eten.

Hoe zit dat precies met vezels? Door te weinig vezelstoffen in de voeding wordt de ontlasting droog en hard. Hierdoor moet je tijdens de stoelgang flink persen. De zwakke plekken raken geïrriteerd en zwellen op. Soms zakken ze hierbij uit. Zo ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap.

Ook tijdens de bevalling kunnen er makkelijk aambeien ontstaan: de druk tijdens de weeën en vooral de persweeën op de anus is enorm groot.

Het gevolg hiervan

Soms zakken aambeien zo ver uit dat ze door de sluitspier naar buiten komen, ze zijn dan ook van buitenaf zichtbaar. Dit geeft vaak een gevoel alsof er iets op de anus drukt. Het slijmvlies is dan erg gevoelig, zo kan er tijdens de druk of het afvegen wat bloedverlies zijn.

Soms lekt er wat slijm of hele dunne ontlasting door de sluitspier. Dit geeft een jeukend gevoel en is ook zichtbaar in het ondergoed. Het bloed kan de huid irriteren waardoor er jeuk en een brandend gevoel ontstaat.

Aambeien kunnen ook afknellen, ze gaan dan bloeden en er ontstaat pijn. Een getromboseerde aambei is nog pijnlijker: de bloedstroom in de aambei stopt omdat de aambei te veel wordt afgekneld en er ontstaat een bloedstolsel in de aambei.

Zwanger & aambeien: kom ik hiervan af?

Wanneer je zwanger bent heb je meer kans op het ontstaan van aambeien. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen. Blijf tijdens de zwangerschap voldoende bewegen. Natuurlijk ben je vaker moe maar een dagelijkse wandeling kan helemaal geen kwaad. Ter voorkoming van aambeien maar ook perfect voor je algehele gezondheid. Spieren en gewrichten blijven sterk. Bovendien behoud je dankzij beweging een goede bloedsomloop.

Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken. Ga ook voor vezelrijke voeding. Dit vind je onder andere in volkoren graanproducten zoals roggebrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Maar ook volkorenbrood is perfect. Daarnaast eet je peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten.

Genezen van aambeien (behandeling)

Wanneer je tijdens de zwangerschap last hebt van aambeien is het belangrijk dat je bij aandrang direct naar het toilet gaat. Wanneer de ontlasting te lang in de endeldarm blijft dan wordt dit hard. Dit zorgt ervoor dat je flink moet persen. Hierdoor ontstaan er aambeien of de klachten verergeren.

Kun je aambeien behandelen? In veel gevallen verdwijnen de klachten na de bevalling. Toch kun je ook na de bevalling nog enige tijd last hebben van aambeien.

Wanneer je veel last hebt van aambeien dan kun je voor een speciale aambeienzalf gaan. Vroeger schreef de huisarts of verloskundige dit voor maar tegenwoordig koop je aambeienzalf gewoon online. Via een recept heeft niet veel zin wat je moet de zalf toch zelf betalen.

Bekijk aambeienzalf

Smeer deze zalf dagelijks op de pijnlijke plek. Of op de plek waar je jeuk voelt. Je zult merken dat de klachten snel minder worden.

Afvallen tijdens de zwangerschap

Overgewicht is een risicofactor voor het ontstaan van aambeien. Het is echter niet verstandig om tijdens de zwangerschap af te vallen. Wacht hier liever mee tot na de bevalling. Bij veel patiënten verdwijnen de symptomen of worden de klachten een stuk minder, alleen maar door gewicht te verliezen.

Neem een warm bad

Ben je zwanger, dan kunnen aambeien voor aardig wat hinder zorgen. Want je ervaart naast aambeien nog veel meer zwangerschapskwalen. Een warm bad is dan zeker een aanrader. Het werkt ontspannend voor de buik, rug maar ook voor de anus. Zo ervaar je een stuk minder klachten.

Tip: gebruik speciale badolie om te ontspannen. Voeg een klein scheurtje aan het warme water toe. Je hoeft nu alleen nog maar achterover te leunen en te genieten. Probeer het zelf, het werkt echt. Je hebt verschillende varianten ontspannende badolie, kijk even wat het beste bij jou past.

Naar badolie ontspannend

Behandeling en operatieve ingreep

Met aambeienzalf kom je in veel gevallen van de klachten af. Je zult merken dat de aambeien met de tijd verdwijnen. Maar wat doe je wanneer je er last van blijft houden? Dan zijn er verschillende behandelmethoden.

De arts kan een vloeistof onder het slijmvlies van de aambei spuiten. Hierdoor wordt de aambei verkleefd en zal veel minder klachten veroorzaken. Ook kunnen aambeien met een elastiekje worden afgekneld. Hierdoor sterven ze af.

Zeer grote aambeien kan de arts operatief verwijderen. Dit is een behandelmethode die niet meer zoveel wordt toegepast.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique