Zwanger & corona: hoger risico

Onderzoek wijst uit dat zwanger & corona niet goed samengaat. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogd risico op de ernstige ziekte COVID-19. Zo blijkt dat zwangere vrouwen vaker worden opgenomen op de intensief care. Ook is het risico op overlijden hoger dan bij niet zwangere vrouwen. Voldoende reden om voorzichtig te zijn met de combinatie zwanger & corona.

Corona is coronavirus

Met corona wordt het coronavirus bedoelt dat vanaf eind 2019 voor een wereldwijde pandemie zorgde.

Onderzoek naar zwanger & corona

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar zwangere vrouwen en de ziekte COVID-19. Dit onderzoek werd onder 40.406 vrouwen uitgevoerd. In de periode januari tot november 2020 zijn 8024 van de 40.406 zwangere vrouwen vanwege Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Dit zijn dus 19,85% van de zwangere dames.

In diezelfde periode werden 295 zwangere vrouwen op de intensive care opgenomen. Dit komt overeen met 0,73% van de controlegroep.

85 zwangere dames had beademing nodig. Dit staat gelijk aan 0,21% van de zwangere vrouwen.

Conclusie: zwangerschap geeft verhoogd risico op ernstige klachten

Iedereen kan in aanraking komen met het coronavirus. Gezonde mensen krijgen over het algemeen milde klachten. Velen krijgen zelfs helemaal geen klachten of denken dat ze wat verkouden zijn. 95% van alle mensen krijgt slechts milde klachten en kan thuis uitzieken.

Zwanger & corona geeft toch een verhoogd risico op ernstige klachten. Uit bovenstaand onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst 19,85% van de zwangere vrouwen ernstige klachten krijgt. Hierbij worden ze opgenomen in het ziekenhuis.

Achtergrond speelt mee

Uit een ander onderzoek is ook gebleken dat de achtergrond van de zwangere vrouw een rol speelt. Zo blijkt dat vrouwen met een donkere of Aziatische achtergrond een hoger risico hebben om met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen. Dit geldt ook voor vrouwen met een etnische minderheidsachtergrond.

Daarnaast spelen leeftijd en gezondheid mee. Zwangere vrouwen ouder dan 35 jaar belanden vaker met COVID-19 in het ziekenhuis. Dit geldt ook voor vrouwen met een BMI van 30 of meer. Medische problemen zoals hoge bloeddruk en diabetes geven ook een verhoogd risico. Behoor je tot een van de risicogroepen, dan is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden.

Beschermen tegen coronavirus

Het probleem is dat beschermen tegen het coronavirus nagenoeg niet mogelijk is. De overheid adviseert/verplicht het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes (eind 2020). Toch is niet te zeggen of het dragen van mondkapjes wel effectief is.

Goed de handen wassen is en blijft belangrijk. Hiermee wordt verspreiding van het virus teruggedrongen. Dan nog blijft het opletten. Bij iemand in een ruimte verblijven die het virus bij zich draagt, dat verhoogt de kans om zelf besmet te worden.

Helaas weet niemand van tevoren of iemand besmet is. Pas na een test kan vastgesteld worden of iemand het virus bij zich draagt.

Zwanger & corona: wat kan ik doen?

Maakt bovenstaand onderzoek je ongerust? Helaas zijn dit de keiharde cijfers. Natuurlijk is het onderzoek een momentopname. Wanneer het virus op een later moment afzwakt dan worden minder zwangere vrouwen hier ook goed ziek van.

Wat te doen bij zwanger & corona? Heb je klachten die duiden op de ziekte COVID-19 dan is het belangrijk om je te laten testen. Maar alleen wanneer het virus ook voor ernstige gezondheidsklachten zorgt. Zoals gezegd: over een aantal jaar stelt het virus niet veel meer voor. Testen heeft dan ook geen zin meer.

Blijf bij ernstige gezondheidsklachten thuis. Neem eventueel contact op met de huisarts. Ga niet naar de verloskundige, hiermee besmet je andere zwangere vrouwen. Of de verloskundige zelf.

In beweging blijven

Ben je besmet met het coronavirus of een ander virus, dan heb je waarschijnlijk griepverschijnselen. Ondanks dat je je slecht voelt is het belangrijk om in beweging te blijven. Dit verkleint het risico op bloedstolsels tijdens de zwangerschap.

Beweeg met regelmaat. Dagelijks een wandeling van een half uur is al goed. Het is niet nodig om flink te sporten. Dit laatste moet je vooral niet doen wanneer je ziek bent. Sporten en ziekte gaat nooit samen, je vergroot hiermee de kans op een hartontsteking.

Tip: verzorgingsproducten tijdens zwangerschap

Voldoende drinken tijdens ziekte

Je bent zwanger en hebt corona of een ander virus opgelopen. Omdat je je ellendig voelt ga je minder eten en drinken. Toch is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Dit betekent voldoende water drinken. Een kop thee mag natuurlijk ook, houd er wel rekening mee dat van thee (cafeïne) je nieren harder gaan werken. Hierdoor moet je meer plassen.

Drink liever geen frisdranken en al helemaal geen alcohol. Dit zijn ongezonde dranken, vooral als je zwanger bent.

Symptomen van COVID-19

Weet je niet of je de ziekte COVID-19 hebt of dat er misschien iets anders aan de hand is? Bij deze ziekte zul je voornamelijk flink moeten hoesten. De temperatuur is verhoogd en je merkt een verandering in je reukvermogen en smaakvermogen.

De meeste mensen met COVID-19 blijven gedurende een week ziek, hierna worden de symptomen minder. Wanneer je denkt dat je symptomen hebt moet je contact opnemen met de huisarts of een testcentrum. Let op: dit geldt alleen zolang er nog sprake is van een pandemie. Bij een afgezwakt virus is dit niet nodig, tenzij je erg ziek bent.

Effect op de ongeboren baby

Heeft zwanger & corona ook nog effect op de ongeboren baby? Het is onwaarschijnlijk dat het virus van invloed is op de ontwikkeling van de baby. Vooralsnog zijn er geen meldingen van gemaakt. Ook is er geen verhoogd risico op een miskraam.

Of een pasgeboren baby ziekte COVID-19 krijgt is niet afhankelijk door de manier van geboorte of voedingskeuze (borstvoeding of flesvoeding).

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique