Wanneer je 11 weken zwanger bent dan ben je omgerekend 77 dagen op weg. Je zit dan in de 12e week van de zwangerschap en je bent bijna de eerste 3 maanden voorbij. Voor veel vrouwen is dat een magische grens: de kans op een miskraam wordt kleiner. De buik begint nu toch duidelijk zichtbaar te worden. De omgeving ziet soms al dat je zwanger bent. Je kunt nu last krijgen van buikpijn, bandenpijn en rugpijn. Leer er alles over.
11 weken zwanger
Wanneer je 11 weken zwanger bent zit je in de 12e week van de zwangerschap. Officieel loopt deze week van dag 77 tot en met dag 83. De eerste 12 weken zijn het meest spannend: de baby wordt helemaal aangelegd. In deze periode kan er nog van alles gebeuren. Een miskraam treedt dan ook het vaakst in de eerste 12 weken op.
Wanneer je 11 weken zwanger bent heb je deze grens dus al bijna bereikt. Over het algemeen is de kans op een miskraam in de 12e week veel kleiner dan tijdens de eerste 8 weken van de zwangerschap. Toch blijven veel vrouwen ook die laatste week spannend vinden en kunnen ze meestal opgelucht ademhalen wanneer de eerste termijn voorbij is. 12 weken zwangerschap is dan ook vaak een psychische grens.
Ontwikkeling van de baby
Wat gebeurt er met 11 weken zwanger in je buik? De baby is bijna helemaal af. Dat wil niet zeggen dat de baby al klaar is om geboren te worden. Zou de baby nu geboren worden dan noem je dit een miskraam. De baby is helaas niet levensvatbaar met 11 weken zwangerschap.
Je baby wordt in de eerste 12 weken helemaal aangelegd. Dat wil zeggen: een skelet, het hart, de nieren, de longen, de bloedvaten, de zenuwen, de zintuigen, handjes en voetjes, alles is al aanwezig. De rest van de zwangerschap zullen de organen verder ontwikkelen en uitrijpen. Zo bestaat het skelet nog uit kraakbeen, een elastisch bindweefsel. Gedurende de rest van de zwangerschap maar ook de eerste jaren na de geboorte wordt dit kraakbeen grotendeels vervangen voor bot.
De verhoudingen van de baby kloppen nog niet goed. Zo bedraagt het hoofd de helft van de totale lichaamslengte. Na de geboorte is dit teruggebracht tot een kwart van de totale lichaamslengte. Op volwassen leeftijd bedraagt het hoofd 1/8e deel van het lichaam.
Het klinkt misschien vreemd maar tussen de 11 en 12 weken zwangerschap gaan de ogen van de baby dicht. De oogleden sluiten zich en gaan pas rond de 26-27 weken weer open. In het oog wordt de iris gevormd.
11 weken zwanger: je buik
In deze periode komt de baarmoeder boven het schaambeen uit. De buik kan al eerder wat groter zijn geworden. Dit komt niet alleen door de groei van de baarmoeder maar ook door het uitzetten van de darmen en het vasthouden van vocht. Wanneer de buik nu groeit komt dit echt door een groter wordende baarmoeder.
Soms kun je zelf al de bovenkant van de baarmoeder voelen. Deze bevindt zich net tegen de rand van het schaambeen aan. Met de vingers kun je dit duidelijk waarnemen wanneer je plat op de rug gaat liggen. De verloskundige zal hierop controleren. Wanneer de verloskundige de bovenkant van de baarmoeder niet voelt dan zal ze een echo maken.
Het kan zijn dat de groei wat achter is gebleven of dat er iets anders aan de hand is. Toch is er niet altijd reden tot zorgen: niet iedere zwangerschap verloopt precies hetzelfde en verschil in groei kan er zijn. Ook de aanwezigheid van veel buikvet kan ervoor zorgen dat het allemaal wat moeilijker voelbaar is.
Buikpijn en bandenpijn
Door de groei van de baarmoeder kan er buikpijn of bandenpijn ontstaan. De baarmoeder is een hol orgaan dat vrij in de buikholte hangt. Het zit dus niet vast aan andere organen. Dit is nodig om te kunnen groeien tijdens de zwangerschap. De baarmoeder wordt op haar plaats gehouden in de buikholte middels banden.
Wanneer de baarmoeder groeit komt er druk op de banden te staan: er wordt aan getrokken. Dit is soms voelbaar als bandenpijn. Vooral bij bepaalde bewegingen komt er extra druk op deze banden te staan zoals hoesten, niezen, tillen en bukken.
Bij bandenpijn kun je een ondersteunende buikband dragen. Dit verlicht de klachten en kun je op elk moment aan- en weer uitdoen.
Buikpijn met 11 weken zwangerschap
Buikpijn is weer wat anders dan bandenpijn. Buikpijn heeft verschillende oorzaken zoals een dreigende miskraam, buikgriep, stress, spastische darm en nog veel meer oorzaken. Het hoeft dus niet direct iets met de zwangerschap te maken hebben.
Vaak zie je dat stress toch wel een belangrijke veroorzaker is. Veel vrouwen maken zich gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap toch wel druk of zijn wat ongerust. Die ongerustheid is vaak moeilijk weg te nemen. Probeer toch positief tegenover de zwangerschap te staan en juist te genieten. In deze periode kan je nog veel doen, iets wat later met een dikke buik moeilijker wordt.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique