Zonneallergie (PMLE): voorkomen, symptomen, behandeling

Heb je last van een zonneallergie? Dit komt even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. Het gaat hier om een vrij zeldzame aandoening, hierdoor is niet iedereen ermee bekend. Je kunt op elke leeftijd een zonneallergie (PMLE) ontwikkelen. Lees meer over de oorzaken, symptomen en behandeling. Want je hoeft je niet meer rond te blijven lopen.

Zonneallergie uitgelicht

Hier volgt wat uitleg over een zonneallergie. Een belangrijke veroorzaker is zonlicht en de manier waarop je lichaam hiermee omgaat. Zonnestraling bestaat uit Uv-licht (ultraviolet, niet zichtbaar licht). Dit Uv-licht kun je weer onderverdelen in lange golven (UVA) en korte golven (UVB).

Bij een zonneallergie reageert de huid abnormaal op blootstelling aan deze straling. Je zou kunnen zeggen dat de huid allergisch reageert, waardoor er rode bultjes of vlekjes ontstaan. Maar ook andere klachten, soms op delen van het lichaam die helemaal niet in contact komen met zonlicht.

Lees ook: EPP – lichtallergie

Wie krijgt er een zonneallergie?

Een zonneallergie oftewel PMLE kan zowel bij jongeren als ouderen voorkomen. Vaak beginnen de eerste klachten op jongvolwassen leeftijd. Dit laat zien dat een zonneallergie minder vaak bij jonge kinderen voorkomt.

Mensen met een lichte huidskleur lopen een verhoogd risico. Wanneer je door zonlicht snel bruin wordt dan heb je minder risico op het ontstaan van een zonneallergie. Misschien ook praktisch om te weten: het komt even vaak bij mannen als vrouwen voor.

De oorzaak van PMLE

Waarom krijgt de ene persoon een zonneallergie en de andere niet? De echte oorzaak is onbekend, dit geldt ook voor andere allergische reacties zoals eczeem. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol maar hier is veel onduidelijkheid over. Typerend is dat je plotseling een zonneallergie kan ontwikkelen, ook wanneer je voorheen altijd heel goed tegen zonlicht of de zonnebank kon.

Zonneallergie symptomen & klachten

De verschijnselen bij een zonneallergie kunnen verschillende zijn. De huid vertoont in ieder geval een abnormale of heftige reactie op zonlicht. De meeste reacties beginnen 1-5 dagen na blootstelling aan zonlicht. Er is dan geen sprake van zonnebrand.

De meest voorkomende symptomen zijn blaasjes of vochtophopingen op de huid. Deze blaasjes kunnen erg jeuken of pijnlijk zijn. De huid ziet er vaak ook sterk rood uit. Soms ontstaan er schilfers. De symptomen kunnen zich uitbreiden naar lichaamsdelen die niet met zonlicht in aanraking zijn geweest. Soms hebben patiënten weinig klachten behalve jeuk.

De symptomen van zonneallergie op een rij:

  • Blaasjes op de huid
  • Een rode huid
  • Jeuk en pijn
  • Soms schilfers
  • Soms uitbreidend naar andere lichaamsdelen

Vaak wordt gedacht dat deze symptomen alleen voorkomen wanneer je met direct zonlicht in aanraking komt. Maar ook wanneer je achter glas in de zon zit kun je een zonneallergie krijgen.

Diagnose stellen

Het is belangrijk om door de arts te laten bekijken of je last hebt van een zonneallergie. Hierbij gaat de huisarts of huidspecialist uit van het verhaal dat je vertelt. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk een bezoek aan de huisarts te brengen, juist omdat de verschijnselen na enkele dagen alweer weg zijn.

Aan de hand van een aantal vragen kan de huisarts bepalen of je last hebt van UVA of UVB stralen (of beide). Bij een allergische reactie op UVA-straling heb je namelijk ook symptomen wanneer je achter glas in het zonlicht zit, in de schaduw of wanneer je zonnebrandcrème gebruikt. De arts kan eventueel ook een lichttest doen. Helaas kan niet altijd met zekerheid de diagnose zonneallergie worden gesteld.

Behandeling zonneallergie

Bij een lichtallergie kun je in het voorjaar de huid langzaam aan de zon laten wennen. Dit heet ook wel lichtgewenning. Door deze behandelmethode wordt de huid dikker en bouw je meer pigment op. Dit beschermt tegen ultraviolette straling.

Houd er ook rekening mee dat de zon tussen 11:00 uur en 15:00 uur op zijn sterkst is. Heb je een zonneallergie, ga dan tussen deze tijdstippen niet in de felle zon zitten.

Een zonnebrandcrème beschermt tegen UVB-straling. Speciale Sun blokkers werken beperkt tegen UVA-straling maar vaak onvoldoende.

Bekijk de beste zonnebrand

Het is in ieder geval belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen zonlicht. Maar ook om even goed zonnebrandcrème te gebruiken. Draag daarnaast bedekkende kleding, dit vermindert de kans op het opvlammen van de zonneallergie.

Naar speciale UV-kleding

Lichttherapie toepassen

Een zonneallergie kan ook behandeld worden middels lichttherapie. Hierbij wordt de huid twee tot driemaal per week aan lichte ultraviolette straling blootgesteld. In combinatie met medicijnen maakt dit de huid ongevoeliger voor zonlicht.

Vooruitzichten: leven met een zonneallergie

Kun je met een zonneallergie toch genieten van de zomerse dagen? Ja, hoewel je er wel mee om moet leren gaan. Bij 30-50% van de patiënten treden dezelfde klachten elk jaar weer op. Hierna verdwijnen de klachten weer. Dit komt omdat je huid langzaam went aan het zonlicht.

Alleen bij zeer ernstige allergieën blijven de klachten na iedere blootstelling aan licht optreden, zelfs in de winter. Dit is echter zeer zeldzaam.

Nogmaals: het is belangrijk om bij een zonneallergie de blootstelling aan zonlicht langzaam op te bouwen. Begin met vijf minuten per dag op een tijdstip dat de zon niet al te hoog aan de hemel staat. Bouw dit langzaam op. Wanneer de klachten zich beginnen te vertonen, dan gaat het opbouwen te snel: doe een stapje terug.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique