De ziekte van Lyme (symptomen en behandeling)

De ziekte van Lyme is het gevolg van een tekenbeet. Gelukkig krijgt niet iedereen die ziekte, maar de kans is wel aanwezig. Sommige symptomen lijken op de ziekte van Lyme maar het gaat dan om iets anders. Daarom is het belangrijk om de echte symptomen van deze ziekten te kennen. Maar ook welke behandeling mogelijk is.

Over de ziekte van Lyme

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorfer. Het zijn vaak teken die deze bacterie overbrengen. In Nederland is gemiddeld 23% tot 25% van de teken besmet met deze bacterie.

Niet iedereen die de Borrelia bacterie in zijn lichaam krijgt zal ook de ziekte van Lyme ontwikkelen. In veel gevallen is het lichaam namelijk prima in staat om met de bacterie af te rekenen.

Herkomst van de ziekte

Vanuit de Verenigde Staten werd in de jaren ‘70 de ziekte van Lyme ontdekt en onderzocht. Dit gebeurde in het stadje Old Lyme. De ziekte werd vernoemd naar het stadje. Nu begrijp je dus waarom het zo heet.

Populaire boeken over de ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme symptomen

Wat zijn de ziekte van Lyme symptomen? Er ontstaan alleen symptomen wanneer je ook besmet bent met de bacterie en wanneer het lichaam deze bacterie niet kan opruimen.

Bij een tekenbeet verschijnt na enkele dagen tot weken een rode kring om de beet heen: dit is meestal een goede diagnose voor de ziekte van Lyme. Slechts bij de helft van de gevallen is de rode ring te zien, bij de andere helft blijft het verschijnen van deze typerende ring uit.

Na enige tijd krijg je last van griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn e.d. Deze klachten verdwijnen vaak ook weer, waardoor je meestal denkt dat je een normale griep had.

Uiteindelijk verspreidt de bacterie zich door het lichaam. Er ontstaan dan meerdere klachten. Kijk maar eens naar de meest voorkomende symptomen:

  • Buikpijn; maagklachten, gebrek aan eetlust, obstipatie of diarree.
  • Pijnlijke keel, luchtweginfecties, kortademig, hoesten.
  • Sterke gewichtsveranderingen op korte tijd.
  • Haaruitval en huiduitslag op andere plaatsen dan bij de tekenbeet.
  • Plotselinge temperatuurverhoging, koorts en/of koude rillingen.
  • Oorsuizen, overgevoelig voor geluiden, jeuk of pijn in het oor.
  • Pijn in spieren, pezen of gewrichten, zwellingen in de gewrichten.
  • Hartkloppingen, overslaan van het hart.
  • Vergeetachtigheid, verwardheid, moeite met concentratie, oververmoeid.
  • Prikkelbaar, agressief, angstig, somberheid, stemmingswisselingen.
  • Spiertrekkingen, spierkrampen.
  • Duizeligheid, licht in het hoofd, evenwichtsstoornis.
  • Stotteren, slecht kunnen praten, woorden niet kunnen vinden.

Dat is een hele waslijst aan symptomen. Helaas weet je niet altijd of deze symptomen ook bij de ziekte van Lyme horen. Daarom moet je jezelf afvragen of je enkele weken tot maanden van tevoren door een teek bent gebeten. Houd er rekening mee dat de ziekte ook pas na enkele jaren naar voren kan komen.

Een diagnose stellen

Heb je het vermoeden dat je de ziekte van Lyme hebt? Dan is het belangrijk om dit door een arts te laten onderzoeken. De diagnose ziekte van Lyme wordt vastgesteld aan de hand van de ziektegeschiedenis en de symptomen.

Daarnaast zal de arts vaak een bloedtest afnemen. Deze bloedtest is niet altijd betrouwbaar. Wanneer de test negatief uitvalt, wil dit niet zeggen dat de patiënt geen ziekte van Lyme heeft. De infectie is vrij moeilijk vast te stellen.

Behandeling van de ziekte van Lyme

Het is belangrijk dat behandeling van de ziekte van Lyme zo snel mogelijk plaatsvindt. In het beginstadium is de ziekte goed met antibiotica te behandelen. Deze antibioticakuur duurt maximaal 30 dagen. In veel gevallen verdwijnen de verschijnselen.

Toch kan het voorkomen dat na die dertig dagen de klachten niet verdwijnen of terugkeren. In dit geval spreek je van chronische Lyme. Dit betekent dat je de rest van je leven één of meerdere klachten hieraan overhoudt.

Waarom de bacterie zich moeilijk laat bestrijden

Een behandeling tegen de ziekte van Lyme is in een later stadium heel lastig. De lyme-bacterie is moeilijk klein te krijgen: hij is zeer sterk en dringt tot diep in het lichaam door. Hij kan zichzelf in een beschermend omhulsel zetten wat hem beschermt tegen het immuunsysteem van de mens en tegen antibiotica.

Verder is er ook nog een variatie van de bacterie die geen celwand heeft en daardoor niet herkend wordt door het immuunsysteem. Ook antibiotica, die normaal op de celwand inwerkt, heeft hierdoor geen effect.

Voorkomen is beter dan genezen

Ben je gebeten door een teek, verwijder deze dan binnen 24 uur! De teek heeft enige tijd nodig om zich vast te hechten aan de huid, daarna begint hij pas met het uitscheiden van speeksel en het uitwisselen van de eventuele bacterie. Houd na het verwijderen van de teek de huid goed in de gaten.

Bekijk tekentang

Een rode ring om de beet heen of een rode vlek, geeft vaak al de diagnose Lyme. In ongeveer de helft van de gevallen verschijnt deze vlek of ring, bij de andere helft doen zich vaak griepachtige verschijnselen voor. Noteer altijd de datum van de beet: dit is van belang voor het vaststellen van de ziekte.

Beschermen tegen tekenbeten

Het is altijd goed om je te beschermen tegen een tekenbeet. Vooral in de zomermaanden, teken veel in bosrijk gebied, weilanden, op de heide, in de duinen maar ook gewoon in je achtertuin voor. Wanneer je in natuurgebied wandelt en met name door struiken of hoog gras is het belangrijk om een lange broek te dragen. Bij voorkeur stop je de uiteinden van de broekspijpen in de sokken.

Natuurlijk ziet dit niet zo charmant uit maar het beschermt wel goed tegen teken. Loop je door struikgewas? Draag een shirt met lange mouwen of controleer na de wandeling de huid goed. Teken moet je zo snel mogelijk verwijderen. Er is geen product dat teken weert, goed controleren blijft de boodschap.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique