Raar maar waar: een ziekte herkennen aan nagels. Je nagels zeggen namelijk heel veel over je gezondheid. Zo kan de nagel makkelijk barsten of splijten maar ook verkleuren. Dit heeft verschillende oorzaken, van iets heel eenvoudigs tot artritis of een schildklieraandoening.
Putjes, ribbels en deuken in nagels
Gezonde nagels zijn mooi egaal zonder puntjes, ribbels en deuken. Helaas kunnen de nagels van alles vertonen zoals kleine putjes, een of meerdere ribbels, grote of kleine deuken, platte nagels, blauwe nagels maar ook een nagel die wit uitgeslagen is.
Dit heeft niet altijd een ernstige oorzaak. Soms kun je ziekte herkennen aan nagels. Afwijkende nagels vertellen namelijk iets over een onderliggende aandoening of ziekte (niet altijd hoor).
Lentegroeven nagels
Heb je al eens gehoord van lentegroeven nagels? Dit is een niet bestaand woord waarmee ribbels in nagels bedoeld worden. Ziekte herkennen aan nagels? Hieronder de meest voorkomende problemen en mogelijke oorzaken.
Ribbels in nagels (schildklier?)
Iedereen krijgt er vroeg of laat last van: ribbels in nagels. Wanneer ze in de lengterichting liggen dan is dit heel normaal. Vooral met het ouder worden krijgen nagels meer ribbels. Dit zegt op zich niets over de gezondheid.
Ribbels die in de breedte wijzen zijn vaak wel oorzaak van een onderliggende ziekte. Hierbij kan gedacht worden aan een trauma (beschadiging), artritis of psoriasis. Hebben ribbels in nagels met de schildklier te maken? Ja, een vertraagde schildklier kan voor ribbels in de nagels zorgen, hierbij liggen de ribbels in de breedte. Overigens kan dit ook door een voedingstekort of maagzuurtekort ontstaan.
Nagel wit uitgeslagen
Is de nagel wit uitgeslagen? Vaak duidt het op een beschadiging van de nagel, een infectie of een ontwikkelingsstoornis. Iedereen ziet weleens witte vlekken op zijn nagels. Vroeger werd gedacht dat dit door een tekort aan calcium of vitaminen kwam. Tegenwoordig weten we wel beter: het ontstaat door beschadiging.
Wanneer je met de vingertoppen ergens tegenaan stoot kunnen er één of meerdere witte vlekjes op de nagels ontstaan. Maar ook witte stippen of strepen zijn vrij normaal. Is de hele nagel wit uitgeslagen? Dit duidt toch echt op een infectie of ontwikkelingsstoornis.
Bij een schimmelnagel verkleurt de nagel wit of geel. Een schimmelnagel is heel lastig te behandelen, de huisarts heeft hier wel middelen voor. Ook bestel je dit online.
Bekijk schimmelnagel behandeling
Wanneer alle nagels bleek of wit uitzien dan kan dit duiden op bloedarmoede, een tekort aan voedingsstoffen, hartfalen of een leverziekte. Dit laatste is vooral het geval wanneer de nagels wit of geel zijn en de randen juist donker kleuren.
Nagels groeien naar beneden
Sommige mensen hebben er last: de nagels groeien naar beneden. Dit kan om de zijkant maar ook om de voorkant van de nagel gaan. Een vervorming ontstaat door verschillende oorzaken. Een zeer belangrijke oorzaak is te krappe schoenen, maar natuurlijk alleen wanneer het om de teennagels gaat.
Een andere veel voorkomende oorzaak is ouderdom of letsel aan de nagel. Daarnaast zijn er diverse ziektes die ervoor zorgen dat het nagels naar beneden groeien:
- Hoornnagel
- Ramshoornnagel
- Psoriasisnagel
- Krulnagel
- Lepeltjesnagel
Veel van bovenstaande nagels zijn het gevolg van een onderliggende ziekte, hormonale stoornis, trauma van de nagel, slechte bloedsomloop of voedingsstoornis. Ook kan medicatie een rol spelen.
Blauwe nagels (hartproblemen?)
Ziekte herkennen aan nagels, hoe zit het dan met blauwe nagels? Vaak wordt gedacht dat dit op hartproblemen duidt en dat kan ook zeker het geval zijn. Blauwe nagels & hartproblemen gaan namelijk vaak samen.
Nagels met een blauwe verkleuring wijst vaak op een gebrek aan zuurstof. Dit is te herleiden naar hartproblemen maar ook longproblemen. Let ook goed op de nagelbedden. Wanneer deze rood zijn dan kan er sprake zijn van een serieus hartprobleem.
Deuken in nagels: oorzaak
Als laatste deuken in nagels. De oorzaak is niet altijd bekend, maar het kan soms ontstaan door een ijzergebrek, ondervoeding, een nierziekte of een vorm van reuma. In dit geval zullen meerdere nagels deuken vertonen. Wanneer slechts één nagel een deuk heeft dan is er vaak niet veel aan de hand.
Nagels verzorgen: zo doe je dat
Nagels zijn niet direct je visitekaartje want je kunt ze goed verbergen. Toch vinden veel mensen het wel prettig om goed verzorgde nagels te hebben. Vooral vrouwen zijn hier vaker mee bezig, hoewel de moderne man ook voor mooie nagels gaat.
Nagels verzorgen is vrij eenvoudig, je moet er alleen de tijd voor nemen. Het is belangrijk om te lange nagels te vijlen en niet te knippen. Door ze te knippen kunnen nagels namelijk splijten. Met een voedende olie of crème verzorg je de nagelriemen.
Nagels verzorgen houdt ook in dat je wat extra stevigheid aan de nagels toepast. Bijvoorbeeld een basecoat of nagelverharder. Dit is vooral bij lange nagels belangrijk, deze zijn namelijk veel kwetsbaarder. Een mooi nagellakje erover en de nagels zien er weer tiptop uit.
Ziekte herkennen aan nagels, en nu?
Je ziet, ziekte herkennen aan nagels is mogelijk. Je moet echter niet alleen op het uiterlijk van de nagels afgaan. Bij een onderliggende ziekte of aandoening zijn er altijd meerdere symptomen waarneembaar. Deze symptomen variëren van vermoeidheid, hoofdpijn of spierpijn tot kortademigheid of huiduitslag.
Ga met aanhoudende klachten altijd langs de huisarts, deze kan bekijken of er echt iets aan de hand is. Mocht dit niet het geval zijn: verzorg je nagels goed, dan blijven ze ook lang mooi.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique