Een zeurende pijn in de knie kan je flink uit je slaap houden. Maar ook overdag belemmert deze pijn je in je bezigheden. Waar komt die zeurende pijn vandaan en nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf. Ontdek de mogelijke oorzaken en wat je zelf eraan kunt doen.
Dit is een zeurende pijn
Een zeurende pijn gaat niet zomaar weg. Even bewegen, een pijnstiller innemen of in masseren: het werkt allemaal niet. Wanneer je het over een zeurende pijn hebt dan is deze continu aanwezig. Het maakt hierbij niet uit of je stilzit/ ligt of in beweging bent.
Een zeurende pijn in de knie kun je op verschillende plaatsen voelen. Soms is de pijnlijke plek aanwijsbaar maar het kan net zo goed zijn dat het om een doffe pijn gaat. Zo eentje die ook nog eens uitstraalt naar het onderbeen of het bovenbeen.
Oorzaak zeurende pijn in knie
Voordat je iets aan die pijn gaat doen is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak te ontdekken. In veel gevallen is de oorzaak vrij onschuldig en verdwijnt de pijn na enkele dagen. Maar het kan natuurlijk ook om iets ernstigs gaan, bijvoorbeeld knieartrose. Bekijk hieronder de meest voorkomende oorzaak voor een zeurende pijn in de knie.
1. Ontstoken slijmbeurs
Een ontsteking van de slijmbeurs in de knie komt helaas vaker voor. Dit gebeurt vooral wanneer je veel op je knieën zit. Denk maar aan poetsen waarbij je knielt, klussen of tuinieren. Bij langdurig knielen raakt de slijmbeurs geïrriteerd. Op den duur ontstaat er een ontsteking van de slijmbeurs.
Wat merk je van een ontstoken slijmbeurs in de knie? Allereerst zal het gewricht opzwellen, iets dat je voelt maar soms ook duidelijk ziet. Daarnaast voel je een zeurende pijn in de knie en voelt deze warm aan. Een ontstoken slijmbeurs geneest vanzelf, hoewel dit enkele weken kan duren. Ondertussen mag je een lichte pijnstiller zoals paracetamol innemen. Zorg dat je de knie een tijdje niet te zwaar belast. Wanneer de klachten aan blijven houden ga dan langs de huisarts of fysiotherapeut.
2. Artrose van de knie
Een veel voorkomende oorzaak van zeurende pijn in de knie: artrose. Dit komt bij ruim 1,4 miljoen Nederlanders voor. Het vaakst ontstaat artrose in de heupen en knieën. Artrose wordt vaak gekenmerkt als gewrichtsslijtage, maar dit klopt niet helemaal. Het kraakbeen verandert van structuur en wordt dunner. Hierdoor brokkelt het langzaam af. Spieren, pezen, gewrichtsbanden en het gewricht doen mee en veroorzaken verschillende klachten.
Bij artrose van de knie heb je voornamelijk last van stijfheid, met name in de ochtend of na lang stilzitten. In het begin zijn de pijnklachten alleen bij belasting aanwezig. Bij vergevorderde artrose heb je de hele dag door pijn, dus ook bij rust. Er is nog geen behandeling tegen artrose. Fysiotherapie, pijnstillers, massage, glucosamine en op de voeding letten zijn dingen die kunnen helpen om pijnklachten te verminderen. Wanneer het kraakbeen helemaal weg is dan zit er niets anders op dan een knieprothese.
3. Gescheurde meniscus
De meniscus is een schijfje kraakbeen in de vorm van een halve maan. Tussen het boven- aan onderbeen zitten twee van deze schijfjes, ze zorgen ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. Bij artrose raakt de meniscus beschadigd. Een gescheurde meniscus geeft net als artrose pijnklachten. Vaak ontstaat dit door een verkeerde beweging of een ongeval. Vooral tijdens sport zoals voetbal is de kans op een gescheurde meniscus aanzienlijk groter.
Bij een gescheurde meniscus merk je een zeurende pijn in de knie. Vaak wordt de knie dikker (vocht in de knie). Bij veel mensen geneest een scheur in de meniscus vanzelf, soms is een operatie nodig. Een gescheurde meniscus geeft een verhoogd risico op het ontstaan van knieartrose.
4. Kniepeesontsteking – jumpers knee
Een kniepees ontsteking noem je ook wel een jumpers knee of een springersknie. Het is een veelvoorkomende blessure bij volleybal, basketbal maar ook bij hardlopen. Je merkt voornamelijk pijn aan de onderzijde van de knieschijf. In het begin verdwijnt deze pijn zodra je lekker in het sporten zit. Na het sporten komt de zeurende pijn in de knie weer terug.
Na verloop van tijd zijn de pijnklachten continu aanwezig. Bij een kniepeesontsteking is de pees beschadigd, het herstel duurt dan ook vrij lang. Fysiotherapie en met name trainen op een hometrainer ondersteunt het herstel. Daarnaast is het belangrijk om zware belasting te vermijden. Bij ernstige pijn helpt pijnmedicatie.
5. patellofemoraal pijnsyndroom
Een zeurende pijn in de knie, dit kan ook duiden op het patellofemoraal pijnsyndroom. Dit komt voornamelijk bij tieners en jongvolwassenen voor. De pijn is aanwezig wanneer je knielt, hurkt of traploopt. Ook langdurig zitten met gebogen knieën verergert de pijnklachten. In rust en bij het strekken van de knie vermindert de pijn juist.
Er is niet zo heel veel te doen aan het patellofemoraal pijnsyndroom, de pijnklachten verdwijnen na enkele maanden tot anderhalf jaar. Het is belangrijk om tijdelijk te stoppen met bewegingen of sport die de pijnklachten verergert. Oefeningen om de bovenbeenspier te versterken werkt zeker, desnoods onder begeleiding van een fysiotherapeut.
6. Cyste of bakerscyste
Wanneer er veel vocht in de knie zet dan kan er een cyste ontstaan. Een bakerscyste zie je voornamelijk bij knieartrose ontstaan, dit is een uitpuiling in de knieholte. De arts kan het vocht wegzuigen maar bij terugkomende ontstekingen zal ook de cyste terugkomen.
7. Kneuzing van de knie
Je bent gevallen op de knie of hebt je ergens tegenaan gestoten. Bij kneuzing van de knie ontstaan er pijnklachten. Vaak is er ook een blauwe plek zichtbaar. De knie koelen zorgt ervoor dat zwelling en pijn afnemen. Een kneuzing geneest uit zichzelf, geef het de tijd.
Andere oorzaken voor zeurende pijn in knie
Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden, soms is de pijn onverklaarbaar of juist afkomstig vanuit de heup of de voet. Andere oorzaken voor een zeurende pijn in de knie zijn een bacteriële infectie, een beknelde zenuw, ontwrichting van de knie of verzwikking/verstuiking.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique