Een zeurende pijn in de benen die maar niet verdwijnt. Soms heb je ook last van een vermoeid of zwaar gevoel. Hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen? Ontdek de oorzaken en behandeling van deze vervelende klacht.
Zo voelt een zeurende pijn aan
Wat is dat nu eigenlijk, een zeurende pijn in de benen? Dit soort pijn is continu aanwezig. Het kan hier om een lichte maar ook een zware pijn gaan. Opvallend is dat de pijnklachten niet zomaar verdwijnen, tenzij je pijnstillers inneemt. Naast een zeurende pijn ervaar je soms ook een branderig of vermoeid gevoel in een of beide benen.
Zeurende pijn in benen: 5 oorzaken
Een branderig, vermoeid of pijnlijk gevoel kan diverse oorzaken hebben. Soms ontstaat het na een blessure. Het kan echter ook het gevolg zijn van aandoeningen zoals fibromyalgie, etalagebenen of een hernia. Benieuwd naar de oorzaak, symptomen en behandeling? Hieronder 5 oorzaken van een zeurende pijn in de benen.
1. Overbelasting of te weinig beweging
Laten we maar met de meest voorkomende oorzaak beginnen: overbelasting of te weinig beweging. Beiden zijn niet goed. Bij overbelasting heb je te intensief gesport. Hierdoor ontstaat er melkzuur: dit zorgt voor een pijnlijk en vermoeid. Gelukkig verdwijnt dit na een periode van rust vanzelf.
Te weinig beweging is ook niet goed. De benen kunnen het bloed niet zelf omhoog pompen: hier is beweging voor nodig. Bij elke stap die je zet wordt het bloed omhoog gestuwd. Na een lange periode van stilstaan ervaar je pijnklachten. Daarnaast voelen de benen zwaar aan. De oplossing: regelmatig bewegen of de benen wat hoger leggen.
2. Overgewicht en zwangerschap
Goed, tijdens de zwangerschap word je wat zwaarder. Dit willen echter niet zeggen dat je overgewicht hebt. Eerst maar met de zwangerschap beginnen. Tijdens de zwangerschap ontstaat er meer druk op je benen en knieën. Dit zorgt voor pijn, maar ook voor een slechtere doorbloeding.
Hetzelfde gebeurt bij overgewicht (obesitas). Er staat teveel druk op je benen. Niet zo handig, want het hele been kan pijn gaan doen. Dit voel je vooral aan de knieën en enkels.
Ben je zwanger, dan is het goed om regelmatig te bewegen. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen met overgewicht. Daarnaast is het belangrijk om gewicht te verliezen, totdat je een gezond gewicht bereikt. Afvallen kan soms erg zwaar zijn. Misschien helpen onderstaande producten jou:

Black Latte
Shake die ondersteuning biedt bij gezond en effectief afvallen.
3. Aderverkalking (vernauwing in de beenslagaders)
Een vernauwing in de beenslagaders is het gevolg van aderverkalking (slagaderverkalking). Dit ontstaat door een hoge bloeddruk, roken, verhoogd cholesterolgehalte en overgewicht. Ook te weinig lichaamsbeweging, suikerziekte of hoge leeftijd zijn de boosdoeners.
Heb je eenmaal aderverkalking, dan ontstaan de zogenaamde etalagebenen. Je hebt dan een zeurende pijn in de benen, vooral tijdens het lopen. Wanneer je stilstaat verdwijnen de klachten. Andere symptomen zijn een verminderd gevoel in de benen en koude voeten.
Voor mensen met etalagebenen is een gezonde leefstijl belangrijk. Looptherapie werkt effectief. Sommige patiënten krijgen bloedverdunners of medicatie tegen een hoog cholesterolgehalte. Soms is een dotter- of stentbehandeling nodig.
4. Spataderen
Niets zo vervelend als ontsierende spataderen. Deze komen vaker tijdens de zwangerschap voor, maar ook als gevolg van erfelijke aanleg. Mensen die lang achter elkaar staan of zitten, lopen meer risico op spataderen. De symptomen van spataderen zijn pijnlijke benen, jeuk en krampen. Soms trillen de benen of is er een gespannen gevoel merkbaar. Van buitenaf zie je een verkleuring of bobbels onder de huid.
Zonder behandeling kunnen spataders tot een open been leiden. Kleine spataders hoeven niet behandeld te worden. Wel is het belangrijk om overgewicht te voorkomen en geen knellende schoenen te dragen. Heb je last van spataders, dan helpen de volgende producten:
Gehwol Beenbalsem: brengt verlichting bij zware en vermoeide benen
Naturaliz spataderen: voor de verzorging van spataderen en spin adertjes.
Soms kun je beter steunkousen dragen. Dit is vooral aan te raden tijdens een vliegreis of wanneer je langs stil moet zitten.
5. Fibromyalgie
Fibromyalgie kenmerkt zich door pijn en stijfheid in het spierweefsel en bindweefsel. Het is niet bekend waarom fibromyalgie ontstaat. Mogelijk heeft het te maken met neurotransmitters, of dat het lichaam pijn anders verwerkt. De meest voorkomende klachten bestaan uit pijn en stijfheid in verschillende spieren en gewrichten. Dit betekent dat je ook een zeurende pijn in de benen kan ervaren.
De behandeling van fibromyalgie is niet zo eenvoudig. Er zijn geen medicijnen die effectief werken. Paracetamol werkt tegen lichte pijnklachten. Ook kan een fysiotherapeut of oefentherapeut helpen met bepaalde oefeningen.
Dit waren de meest voorkomende oorzaken van een zeurende pijn en de benen. Natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken. Blijven de klachten aanhouden, breng dan een bezoek aan de huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique