Zeurende pijn artrose – oorzaak en wat je kunt doen

Een zeurende pijn bij artrose, veel patiënten klagen erover. Probleem is dat de pijn ook aanwezig is wanneer je het gewricht niet belast. Dit maakt een behandeling natuurlijk een stuk lastiger. Bekijk de oorzaak van zeurende pijn (artrose) en wat je zelf kunt doen. Met pijn blijven rondlopen is niet nodig.

In deze blogpost lees je het volgende over zeurende pijn bij artrose:

  • Wat artrose is
  • Oorzaken van pijn
  • Symptomen
  • Wat je kunt doen

Korte uitleg over artrose

Misschien heeft de arts je vertelt dat je gewrichtsslijtage hebt. Dit klopt niet helemaal, artrose staat namelijk niet gelijk aan slijtage. Een betere benaming zou zijn dat er sprake is van veranderingen in het gewricht.

Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit heeft verschillende oorzaken zoals overmatig gebruik van het gewicht, bijvoorbeeld een zware belasting. In dit geval zou je wel van slijtage kunnen spreken. Artrose komt echter ook voor bij mensen die nauwelijks bewegen. In dit geval ontstaat artrose doordat het kraakbeen te weinig gevoed wordt.

Andere oorzaken van artrose zijn erfelijke aanleg, eerdere schade aan het gewricht maar soms is de oorzaak ook helemaal niet bekend.

Zeurende pijn artrose

Artrose kenmerkt zich in het begin door stijfheid. Dit merk je na een tijdje zitten of liggen, waarbij je het gewricht moeilijk kunnen bewegen. Stijve gewrichten zijn vervelend maar niet pijnlijk.

Een andere klacht is pijn. In het beginstadium van artrose voel je deze pijn wanneer je het gewricht belast. Soms ontstaat er een zeurende pijn bij artrose. Vaak wanneer artrose al verder gevorderd is. Maar het kan ook aanwezig zijn wanneer je nog maar net de diagnose artrose hebt gekregen.

Waar komt die zeurende pijn vandaan?

Wanneer je het gewricht belast en het doet pijn, dan weet je dat dit door de artrose komt. Een zeurende pijn bij artrose kan echter op elk moment van de dag aanwezig zijn. Ook ‘s nachts waardoor je niet kunt slapen. Waar komt die zeurende pijn vandaan?

Bij artrose verandert het kraakbeen in het gewricht: het wordt dunner, slechter van kwaliteit en verdwijnt soms helemaal. Hierdoor raken andere onderdelen in het gewricht geïrriteerd. Bijvoorbeeld het gewrichtskapsel maar ook spieren en pezen.

Pijn aan het synoviaal gewricht

Een synoviaal gewricht bestaat uit een gewrichtsholte met hierin een stroperige vloeistof. Deze gewrichtsvloeistof moet ervoor zorgen dat twee botuiteinden soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij een ontsteking, iets dat bij artrose vaak voorkomt, wordt er teveel gewrichtsvloeistof geproduceerd. Hierdoor wordt het gewricht dikker.

Een ontsteking van het synoviaal gewricht noem je synovitis. Vaak is deze ontsteking al aanwezig voordat artrose voor het eerst wordt ontdekt. Bij een ontsteking van het synoviaal gewricht ontstaat er een zeurende pijn, zwelling en warmte van het gewricht.

Zeurende pijn artrose door gewrichtskapsel

Artrose en een zeurende pijn? Dit kan ook door het gewrichtskapsel komen. Door artrose raakt het gewrichtskapsel geïrriteerd. Het gevolg: een continu aanwezige pijn (zeurende pijn), zwelling, roodheid en warmte. Dit duidt zeker op een ontsteking.

Botuitsteeksels (osteofyten)

Doordat de kwaliteit van het kraakbeen bij artrose afneemt, kan het gewricht minder goed schokken opvangen. Er komt hierbij meer druk op de botuiteinden te staan. Het lichaam lost dit op door de botten wat breder te maken. Zo wordt de druk beter verdeeld.

Het breder maken van de botten zorgt voor botuitsteeksels. Dit noem je ook wel osteofyten. Vaak is dit van buitenaf zichtbaar, bijvoorbeeld bij de knieën. Ook aan de vingers zie je dit heel vaak. Je ziet dan aan de zijkant van het gewricht een duidelijke verdikking zitten. Deze botuitsteeksels kunnen voor pijn zorgen. Niet alleen tijdens het bewegen maar ook continu: een zeurende pijn.

Pijnlijke spieren en pezen

Omdat artrose pijn doet gaan veel patiënten minder bewegen. Dit zorgt voor verzwakking van spieren en pezen. Wanneer je vervolgens een stukje loopt dan krijgt het gewricht veel te verduren. Hierdoor ontstaat er een pijn tijdens het bewegen. Na het bewegen kun je nog enige tijd last hebben van een zeurende pijn.

Kan kraakbeen pijn doen?

Een zeurende pijn bij artrose wordt nooit veroorzaakt door het kraakbeen zelf. Kraakbeen bevat namelijk geen zenuwen en bloedvaten. Pijn bij artrose wordt dus altijd door de omliggende onderdelen veroorzaakt.

Dat is best wel belangrijk om te weten, want afbraak van kraakbeen voel je dus niet. Overigens werd lange tijd gedacht dat kraakbeen niet kan herstellen. Fout: kraakbeen kan wel herstellen en je lichaam doet dat ook. Helaas herstelt kraakbeen zeer langzaam. Hierdoor gaat de afbraak sneller dan het herstel.

Dit kun je doen tegen zeurende pijn bij artrose

Je wil van die zeurende pijn bij artrose af. Hieronder enkele aandachtspunten. Lees ze allemaal goed door want het zorgt ervoor dat de zeurende pijn verdwijnt of in ieder geval een stuk minder wordt. Dit maakt leven met artrose een stuk draaglijker.

Tip 1: een goede nachtrust

Wanneer je slecht slaapt ervaar je overdag ook meer pijn. Slaap je slecht omdat je veel piekert, stress hebt of misschien heb je last van brandend maagzuur? Los deze problemen op.

Helaas ga je vroeg of laat slechter slapen door de zeurende pijn bij artrose. Ruim 70% van de patiënten geeft aan dat ze slecht slapen. Hierdoor neemt de hoogte van je pijngrens af. Het is daarom belangrijk om zonder pijn naar bed te gaan. Vermijd ‘s avonds intensieve activiteiten. Neem eventueel medicatie in.

Tip 2: ‘s avonds geen cafeïne drinken

Van cafeïne is bekend dat het de werking van pijnstillers versterkt. Daarom bevatten sommige pijnstillers cafeïne. Aan de andere kant zorgt cafeïne ervoor dat je slechter slaapt. Drink ‘s avonds geen cafeïne zoals koffie, thee of frisdrank. Wees ook voorzichtig met pijnstillers cafeïne bevatten.

Tip 3: neem kurkuma en gember

Sommige voedingsstoffen werken ontstekingsremmend. Dit zijn bijvoorbeeld kurkuma en gember, veel artrosepatiënten hebben hier baat bij. Probeer maar eens kurkumatabletten of gembercapsules. Maar je kunt ook een thee van kurkuma of gember drinken.

Bekijk kurkuma tabletten

Naar gember producten

Tip 4: blijf bewegen

Het is bij pijn heel verleidelijk om niet te bewegen, vooral wanneer je pijn bij belasten hebt. Je moet weten dat wanneer je weinig beweegt, er uiteindelijk ook een zeurende pijn ontstaat. Het is even door de pijn heen bewegen maar wel echt beter.

Goede bewegingsvormen zijn zwemmen, fietsen en wandelen. Je kunt ook spierversterkende oefeningen doen. Dit is vooral belangrijk bij artrose aan de knie, heup of rug. Wanneer je sterke spieren hebt dan kunnen ze je gewricht beter ondersteunen. Hierbij wordt je gewricht dus minder belast.

Tip 5: leer ontspannen

Heb je zeurende pijn? Artrose is geen pretje en de pijn wordt met de jaren erger. Wanneer je pijn hebt ben je geneigd om hoog in de buik te gaan ademhalen. Hierdoor ga je onbewust de spieren aanspannen waardoor de pijn alleen maar toeneemt.

Doe ontspanningsoefeningen, luister naar rustgevende muziek of kijk een leuke film ter afleiding. Doe de dingen waar je ontspanning in vindt. Zwemmen in warm water is trouwens ook lekker ontspannend. Of schaf een elektrische onderdeken aan, ook dit is heerlijk.

Bekijk producten ter ontspanning

Tip 6: glucosamine/ chondroitinesulfaat

Veel mensen met artrose hebben baat bij glucosamine of de combinatie glucosamine/ chondroitinesulfaat. Dit staat ook op de website van UMC Utrecht, een ziekenhuis dat zich veel bezighoudt met artrose. Deze voedingssupplementen helpen om de pijn te verlichten.

Het is belangrijk om glucosamine minimaal drie maanden te proberen. Is er na drie maanden geen verbetering dan helpt het waarschijnlijk niet. Helaas heb je niet altijd in de gaten of het wel of niet werkt. Stop daarom voor een proefperiode van een maand. Nemen de pijnklachten juist weer toe? Dan helpt dit voedingssupplement dus wel.

Naar glucosamine/ chondroitinesulfaat

Behandeling bij artrose

Blijf je last houden van een zeurende pijn? Artrose is niet te genezen maar er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk. De eerste behandeling bestaat vaak uit het versterken van de spieren. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Daarna zal de arts overstappen op pijnmedicatie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat paracetamol hetzelfde effect heeft als een ontstekingsremmer zoals ibuprofen. Het blijkt namelijk dat een NSAID niet voldoende ontstekingsremmend bereikt. Wel kan dit sterker zijn. Overleg daarom met de arts welke pijnstilling het beste is.

Injectie in het artrosegewricht

Al jarenlang worden injecties in artrosegewrichten toegepast. Helaas werkt een injectie vaak tijdelijk. In sommige gevallen kan de injectie zelfs meer schade aanrichten. Een injectie met corticosteroïden helpt om ontstekingen te verminderen. Hierdoor nemen ook pijnklachten af. Dit soort injecties mag niet vaker dan drie keer per jaar worden toegediend, omdat de kwaliteit van het kraakbeen sneller afneemt.

Een andere mogelijkheid is een injectie met hyaluronzuur. Dit is een olieachtige vloeistof die overeenkomt met de eigen gewrichtsvloeistof. Hierdoor wordt de knie meer beweeglijk en verdwijnt de zeurende pijn bij artrose helemaal of grotendeels. Deze injectie kan jaarlijks herhaald worden.

Je moet weten dat hyaluronzuur injecties niet bij iedereen werkt. 30% tot 40% van de patiënten heeft er baat bij. Patiënten met overgewicht, ernstige artrose of ouder dan 65 jaar hebben er nauwelijks baat bij.

Andere behandelingen van artrose

Met distractie wordt het gewricht gedurende zes weken uit elkaar gehouden waardoor het kraakbeen grotendeels kan herstellen. Dankzij distractie is een operatieve ingreep met soms wel 10 jaar uit te stellen.

Bij zeer ernstige artrose of een zeurende pijn die continu aanwezig is kan het gewricht vervangen worden door een prothese. Helaas gaat een prothese niet lang mee, tegenwoordig tussen de 15 jaar en 20 jaar. Hierna is een hersteloperatie mogelijk, de prothese blijft dan 4-7 jaar goed. Daarna zijn de mogelijkheden eigenlijk wel op. Dat is de reden waarom een prothese zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique