Zelf testen op blaasontsteking

Heb je het vermoeden dat je een blaasontsteking hebt? Je kunt tegenwoordig goed zelf testen op blaasontsteking. Dit doe je met een thuistest. Hartstikke makkelijk want deze test doe je wanneer het je uitkomt. Je hoeft hiervoor niet naar de huisarts want je ontvangt de test gewoon thuis. De testuitslag leef je ook thuis af. Makkelijker kunnen ze het tegenwoordig niet maken.

Vermoeden op een blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking en hoe weet je of je dit hebt? Bij een blaasontsteking veroorzaken bacteriën een ontsteking in het slijmvlies van de blaas. Deze bacteriën leven normaal gesproken in de darmen. Via de plasbuis kunnen ze in de blaas terechtkomen. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is.

De vraag is of je zelf moet testen op een blaasontsteking. Doe dit alleen wanneer je last hebt van onderstaande symptomen of klachten.

De symptomen van een ontsteking van de blaas

Bij een blaasontsteking zul je in veel gevallen last krijgen van de volgende symptomen:

  • Pijn bij het plassen
  • Vaak aandrang voelen
  • Kleine beetjes plassen
  • Soms bloed bij de urine
  • Pijn in het bekken of de onderrug

Niet iedereen heeft dezelfde symptomen. Zo zijn er mensen die lange tijd met een blaasontsteking rondlopen zonder dit zelf in de gaten te hebben. Wanneer je niets aan een blaasontsteking doet dan kan soms het nierbekken ontstoken raken.

Zelf testen op blaasontsteking

Hoe werkt dat nu, zelf testen op blaasontsteking? Normaal ga je voor een test naar de huisarts. Je moet dan een potje met urine inleveren. Vervolgens bekijkt de huisarts of er ontstekingsbacteriën in de urine aanwezig zijn.

Zelf testen op blaasontsteking betekent dat je niet naar de huisarts hoeft. Je hoeft later ook niet te bellen voor de uitslag van de test. Hoe werkt het dan wel? Je bestelt online een zelftest of thuistest. Vang je urine in een schoon bekertje op. Haal een teststrip uit de verpakking aan legt dit in de urine. De teststrip controleert op aanwezige bacteriën en leukocyten, nitriet en/of proteïne.

Na ongeveer 60 seconden is de uitslag afleesbaar. Wanneer je een blaasontsteking hebt dan zie je de kleur van de teststrip veranderen.

Hoe betrouwbaar is een thuistest?

Vaak wordt gedacht dat zelf testen op blaasontsteking minder betrouwbaar is. Nee hoor, de betrouwbaarheid ligt toch zeker op 97%. Dit is nagenoeg hetzelfde als wanneer je de test bij de huisarts laat uitvoeren.

Moet ik ochtendurine gebruiken?

Wanneer je de huisarts laat testen op een blaasontsteking dan zal deze vragen om ochtendurine in te leveren. Dit komt omdat deze urine veel geconcentreerder is. Neem je urine van overdag dan is dit waterrijker. Vooral wanneer je 2-3 l water per dag drinkt is de concentratie veel te laag.

Wanneer je zelf test dan neem je ook ochtendurine. Ruim dus niet direct na het wakker worden direct naar de wc maar zorg dat je een schoon en droog potje bij je hebt. Hier vang je de urine in op.

Dit kost een blaasontsteking thuistest

Is een blaasontsteking thuistest duur? Dat valt wel mee. Je hebt verschillende varianten en merken. Zo heb je bijvoorbeeld de medische tester, hierbij betaal je tussen de € 7 en € 10 per test. Maar het kan ook goedkoper. Er zijn namelijk urineteststrips verkrijgbaar die ongeveer 2 cent per stuk kosten. Dat zijn die van Medicon. Met dit soort strips test je op blaasontsteking, diabetes, eiwitten, ketonen en nog veel meer. Een absolute aanrader.

Bekijk Medicon teststrips

Dit doe je bij een blaasontsteking

Uit de zelftest blijkt dat je een blaasontsteking hebt. De vraag is wat je nu moet doen. In de helft van de gevallen verdwijnt de blaasontsteking vanzelf. Hierbij is het wel belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Denk aan twee tot wel drie liter per dag. Met drinken wordt water, thee of melk bedoeld. Dus geen frisdrank, vruchtensappen of alcohol.

Bij aandrang moet je direct gaan plassen. Hierbij is het belangrijk dat je de blaas helemaal leegplast. Vooral vrouwen hebben er een handje van om niet volledig leeg te plassen. Blijf daarom na het plassen nog even zitten, vaak volgen er nog enkele druppeltjes.

Pijnstillers gebruiken

Een blaasontsteking kan pijnklachten met zich meebrengen. Heb je pijn bij het plassen of de hele dag door, neem dan gerust wat paracetamol in. Dit vermindert de pijnklachten. Over het algemeen heb je dit soort pijnstillers niet langer dan 4-5 dagen nodig.

Een behandeling met antibiotica

Soms wilde blaasontsteking niet weg gaan. Maar het kan ook dat je meer kans hebt op een nierbekkenontsteking. Dit is het geval wanneer je heel vaak een blaasontsteking krijgt. Zwangere vrouwen zijn ook gevoeliger voor een nierbekkenontsteking. In dit geval wordt er een behandeling met antibiotica voorgesteld.

Er zijn verschillende antibiotica. Vaak gaat het dan om nitrofurantoïne of fosfomycine. Het kan ook dat je trimethoprim krijgt voorgeschreven. Het is belangrijk dat je het antibioticum volgens voorschrift inneemt. Daarnaast moet je dit net zo lang gebruiken als de arts ook aangeeft. Veel mensen stoppen te vroeg met antibiotica. Aanwezige bacteriën kunnen hierdoor opnieuw een ontsteking veroorzaken. Bovendien zijn deze bacteriën immuun geworden en krijg je de blaasontsteking niet zomaar weg.

Conclusie zelf testen op blaasontsteking

De vraag is nu of je zelf moet testen op een blaasontsteking of dat je dit laat doen. Wanneer je zelf test dan brengt dit veel gebruiksgemak met zich mee. Je hoeft de deur niet uit, niet met je potje urine rond te lopen en ook niet op de uitslag te wachten. Voor veel mensen zijn dit toch wel extra pluspunten.

Nadeel van zelf testen op een blaasontsteking is dat deze test niet vergoed wordt. Wanneer je dit via de huisarts laat doen dan vergoedt de zorgverzekeraar dit. Gelukkig is een zelftest tegenwoordig zeer goedkoop (vanaf 2 cent). Ander nadeel is dat wanneer je de test niet goed uitvoert, de uitslag ook niet betrouwbaar is. Daarom moet je dus heel goed de aanwijzingen volgen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique