Is een wortelkanaalbehandeling aan de voortand nodig? Misschien kijk je hiertegen op, iets wat op zich best wel begrijpelijk is. Een wortelkanaalbehandeling van de voortand werkt natuurlijk wat anders dan wanneer dit aan de kies plaats vindt. Kijk maar eens wat je allemaal kunt verwachten. Niet alleen met betrekking tot de behandeling maar ook pijn, bloedingen of napijn.
Ontsteking van de wortelpunt
Is je vertelt dat je een wortelkanaalbehandeling van de voortand moet ondergaan? Dit gebeurt niet zomaar, er is dan sprake van een (fikse) ontsteking van de wortelpunt. Dit begint allemaal met het eten van suikerhoudende producten en slecht poetsen. Bacteriën in de mond zetten suikers uit voeding om in zuren. Deze zuren zijn schadelijk voor het tandglazuur.
Uiteindelijk lost het tandglazuur en ook het onderliggend tandbeen langzaam op. Er ontstaat een gaatje waardoor bacteriën naar binnen dringen. Wanneer bacteriën hier lange tijd aanwezig blijven dan dringen ze steeds dieper naar binnen. Uiteindelijk komen de bacteriën bij de punt van de wortel terecht. Je spreekt dan van een wortelpuntontsteking.
De zenuw is ontstoken
Bij ontstoken tandweefsel is het zenuwweefsel oftewel de zenuw in de tandwortel ontstoken. Dit doet pijn, maar je zult merken dat de pijn op een bepaald moment afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Toch blijft de ontsteking aanwezig. Deze ontsteking kan zich verder in de kaak of zelfs in de hals verspreiden. Hierdoor is de kans groot dat je meerdere tanden of kiezen verliest.
Is je geadviseerd om een wortelkanaalbehandeling aan de voortand uit te laten voeren, dan is het belangrijk dat je dit ook echt laat doen.
Bekijk mondspoeling bij ontstekingen
Is een wortelkanaalbehandeling voortand wel nodig?
Vaak wordt een wortelkanaalbehandeling aan een kies uitgevoerd. Het komt veel minder vaak voor dat een wortelkanaalbehandeling van de voortand nodig is. Toch kan ook aan de voortand een gaatje en hiermee een diepere ontsteking ontstaan. Daarnaast kan de voortand getraumatiseerd raken. Denk maar eens aan een klap of stoot tegen de voortand of een valpartij.
Door een trauma aan de voortand kan de wortel zo beschadigd raken dat hier een ontsteking ontstaat. Dan is een wortelkanaalbehandeling echt wel nodig.
Voorbereiding op de behandeling
De tandarts maakt een afspraak voor de wortelkanaalbehandeling van de voortand. Je kunt eventueel een half uur voor de afspraak twee paracetamol innemen. Hiervan word je rustiger en het zorgt ervoor dat je de prik van de verdoving minder voelt. Neem zeker geen aspirine in, dit werkt bloedverdunnend.
De tandarts zet een plaatselijke verdoving. Hierbij is het nodig om meerdere prikken te zetten. Er wordt vaak een rubberen lapje rond de voortand gelegd. Hierdoor kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling van de voortand goed uitvoeren. Ook voorkomt dit dat bacteriën zich verspreiden.
Wortelkanaalbehandeling voortand: zo gaat het in zijn werk
Na het zetten van de verdoving boort de tandarts een gaatje in de voortand. Dit is nodig om de bovenkant open te maken. Vervolgens wordt de voortand gereinigd met behulp van kleine viltjes en desinfecterend middel. Wanneer alles schoon is gemaakt zal de tandarts de ontstane ruimte op moeten vullen. Dit gebeurt met behulp van een normale vulling en rubberstiftjes.
Soms is de voortand na de wortelkanaalbehandeling erg verzwakt. Het is dan beter om een kroon over de voortand te plaatsen. Hierdoor blijft de voortand lange tijd behouden.
Een of meerdere behandelingen
Een voortand heeft één wortelkanaal, hierdoor kan deze vaak ook in één behandeling worden schoongemaakt en gevuld. Toch kan het soms nodig zijn om meerdere behandelingen uit te voeren. Daarnaast is er de kans dat je eerst een noodvulling krijgt die later vervangen wordt door de blijvende vulling. In dit geval worden er dus meerdere afspraken gemaakt.
Napijn na de behandeling
Heb je na een wortelkanaalbehandeling van de voortand nog last van napijn? Dit kan zeker het geval zijn, vooral de eerste dagen kunnen deze pijnklachten heftig zijn. In veel gevallen heb je dan toch pijnstillers nodig. Een paracetamol of ibuprofen, dit haalt de scherpe randjes er vanaf.
Soms schrijft de tandarts een recept uit voor een andere pijnstiller. Dit recept haal je bij je eigen apotheek op. Gebruik pijnstillers nooit langer dan noodzakelijk.
De nacontrole
Wanneer de wortelkanaalbehandeling van de voortand in zijn geheel is uitgevoerd, dan kom je na ongeveer een half jaar weer terug. Tijdens deze controle wordt bekeken of de wortelkanaalbehandeling ook goed is aangeslagen. Hierbij wordt een röntgenfoto gemaakt. Helaas komt het wel eens voor dat een behandeling niet goed aanslaat. De tandarts zal dan over moeten gaan tot een andere behandeling.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?
Dankzij de goede verdoving is een wortelkanaalbehandeling voortand niet pijnlijk. Toch komt het in sommige gevallen voor dat je wel pijn voelt. Het kan hierom een lichte pijn maar ook om een zeer hevige pijn gaan. Ervaar je pijn tijdens de behandeling, geef dit dan direct aan. De tandarts zal dan meer verdoving toedienen.
Soms helpt een verdoving helemaal niet. Dit zie je bijvoorbeeld bij zeer verregaande ontstekingen. Dit zit dan zo diep dat de tandarts dit nauwelijks kan verdoven. Alweer een goede reden om een wortelkanaalbehandeling van de voortand zo snel mogelijk uit te laten voeren.
Zo lang duurt de behandeling van de voortand
Vergis je niet maar een wortelkanaalbehandeling van de voortand vraagt wel wat tijd. Bij een kies kan de behandeling wel meer dan twee uur duren. Bij een voortand zal de behandeling ongeveer een half uur in beslag nemen.
Verkleuring voortand na wortelkanaalbehandeling
Je hoort wel eens van een verkleuring van de voortand na een wortelkanaalbehandeling. Dit gebeurt inderdaad soms, de tand ziet er dan anders uit dan de naastgelegen tanden. Omdat het hier om een voortand gaat werkt dit erg storend. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te verhelpen. De tandarts kan hier advies over geven.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique