Wortelkanaalbehandeling & pijn (maar ook napijn)

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? Dit is een vraag waar veel patiënten mee rondlopen. Bij een goede verdoving doet een wortelkanaalbehandeling geen pijn. Toch kun je tijdens de behandeling wel degelijk pijnprikkels ervaren. Dit is soms zo ernstig dat de tandarts tussendoor moet stoppen. Daarnaast kun je ook nog eens last krijgen van napijn.

Waarom een wortelkanaalbehandeling nodig is

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling. Het is belangrijk om te weten dat deze behandeling alleen bij noodzaak wordt uitgevoerd. Er is dan sprake van een ontsteking in de wortel van de tand of kies. Dit noem je ook wel een wortelpuntontsteking.

Hoe ontstaat een wortelpuntontsteking? Het begint allemaal met slecht poetsen. Bacteriën vormen vanuit suikers uit voeding schadelijke zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Hierdoor ontstaat er een gaatje en dringen bacteriën naar binnen. Een onbehandeld gaatje zorgt ervoor dat bacteriën uiteindelijk tot in het binnenste van de tand of kies terechtkomen. Hierdoor raakt de wortelpunt ontstoken, iets dat je echt wel merkt.

Tip: het begint met goed poetsen waarmee je gaatjes voorkomt. Een elektrische tandenborstel werkt effectiever, zo is uit onderzoek gebleken.

Bekijk elektrische tandenborstels

Wortelpuntontsteking symptomen

Voordat je een wortelpuntontsteking krijgt ben je enkele maanden tot misschien wel jaren na het ontstaan van een gaatje verder. Het is dus niet zo dat dit plotseling ontstaat. Waarschijnlijk heb je al langer last van pijn aan de tand of de kies. In sommige gevallen ontstaat er een buisje vlak bij de ontstoken wortelpunt. Dit noem je ook wel een fistel, dit is een soort gangetje.

Het vervelende is dat de wortelpuntontsteking symptomen niet altijd duidelijk zijn. Wanneer je last hebt van pijn dan merk je dat die pijn uiteindelijk weer verdwijnt. Toch blijft de ontsteking bestaan, maar je merkt hier niet veel van.

Wanneer de zenuw in de tand of kies doodgaat dan ervaar je dus geen pijnklachten. Helaas ontstaan er wel afvalproducten die een ontsteking in het omliggend kaakbot veroorzaken. Je ziet, de wortelpuntontsteking symptomen kunnen lange tijd onopgemerkt blijven. Daarom is het belangrijk om (milde) pijnklachten of verdachte zaken direct aan de tandarts te melden.

De wortelkanaalbehandeling en pijn

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? Dat is iets wat veel patiënten zich afvragen. Laten we eerst eens gaan kijken hoe een wortelkanaalbehandeling precies in zijn werking gaat.

Vooraf maakt de tandarts röntgenfoto’s, hiermee kan worden bekeken waar de wortelpuntontsteking zich precies bevindt. Ook is het belangrijk om te kijken hoe de wortels lopen, dit maakt een behandeling er makkelijker op. Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De tandarts zal meerdere spuiten met een verdovingsmiddel zetten. Dit werkt over het algemeen vrij snel, hierna kan de tandarts met de uiteindelijke wortelkanaalbehandeling beginnen.

De tandarts boort een gaatje in de tand of kies. Dit is nodig om het wortelkanaal toegankelijk te maken. Hierna wordt het kwartelkanaal schoongemaakt. Een tand heeft bijna altijd één wortelkanaal, een kies kan meerdere van dit soort wortelkanalen hebben.

Het wortelkanaal wordt met een vijltje wat breder gemaakt en hierna grondig gereinigd. Eventueel wordt ontstoken materiaal verwijderd. Hierna is het nodig om de wortelkanalen te vullen. Soms moet er een kroon op de tand of kies komen.

Behandeling door de kaakchirurg

Soms wordt een wortelkanaalbehandeling door de kaakchirurg uitgevoerd. Hierbij krijg je dezelfde verdoving als de tandarts. Er wordt dit keer geen gaatje in de tand of kies geboord maar een sneetje in het tandvlees gemaakt. Vervolgens boort de kaakchirurg een gaatje in het kaakbot om zo bij de wortelpunt te komen. Deze behandeling is nodig wanneer de ontsteking heel diep zit en de tandarts hier niet (goed) bijkomt.

Wortelkanaalbehandeling pijn

Je hoort vaak gruwelverhalen over een wortelkanaalbehandeling. Zo zou een wortelkanaalbehandeling pijn doen. In de meeste gevallen is de wortelkanaalbehandeling pijnloos. Dit is te danken aan de plaatselijke verdoving. Toch kan het dat de behandeling pijn doet. Geef dit aan, de tandarts zal dan bijverdoven.

Heel zelden doet een wortelkanaalbehandeling pijn, ondanks een goede verdoving. Helaas is niet altijd duidelijk waarom sommige mensen toch pijn voelen. Het kan dat er niet goed verdoofd is. Maar het kan ook dat de ontsteking zo diep zit dat de verdoving hier niet bijkomt.

Wortelkanaalbehandeling en napijn

Gelukkig maar, in de meeste gevallen voel je geen pijn tijdens de wortelkanaalbehandeling. Wel krijg je last van napijn. De verdoving is namelijk na enkele uren uitgewerkt. Dan beginnen de eerste pijnklachten. Het is aan te raden om direct bij thuiskomst twee paracetamol of iets van ibuprofen in te nemen, dus nog voordat de verdoving uit is gewerkt. Neem verspreid over de dag pijnstillers, dit haalt de scherpe randjes ervan af.

Soms krijg je een noodvulling en moet je een of enkele weken later terugkomen voor de blijvende vulling. In dat geval krijg je dus opnieuw een verdoving. Ook dan kun je weer last hebben van napijn.

Ervaar je veel napijn die niet minder wordt? Dan zit er misschien toch nog een ontsteking of is er iets niet goed gegaan. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met de tandarts. Je hebt ook speciale spoed tandartsen, hier kun je ook in het weekend, de avonduren of desnoods ‘s nachts terecht.

Is een wortelkanaalbehandeling gevaarlijk?

Een wortelkanaalbehandeling & pijn, dat is waar de meeste mensen zich zorgen om maken. Soms wordt gezegd dat een wortelkanaalbehandeling gevaarlijk is. Het zou bijvoorbeeld niet goed zijn voor de gezondheid, dit is een verhaal dat al enkele jaren over het internet rondgaat. Hier zit wel een kern van waarheid in. Het is niet zo dat een wortelkanaalbehandeling voor ziekte in het lichaam zorgt. Het zit iets genuanceerder in elkaar.

Bij een wortelpuntontsteking bevinden zich bacteriën in de punt van de wortel. Deze bacteriën kunnen vroeg of laat via de bloedbaan elders in het lichaam terechtkomen. Daar kunnen ze dus voor andere ontstekingen zorgen. Een wortelkanaalbehandeling is juist goed, je ruimt hiermee het dood materiaal en de ontsteking op. Een wortelkanaalbehandeling is dus niet gevaarlijk.

Er is wel wat te zeggen van het vulmateriaal. Sommigen menen dat dit materiaal giftige stoffen kan bevatten. Deze stoffen zouden via het kaakbot in het lichaam terechtkomen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique