Witte afscheiding voor de menstruatie – dit betekent het

Witte afscheiding voor de menstruatie noem je ook wel witte vloed. Soms merk je dat er veel afscheiding vlak voor of na de menstruatie er is. Het is normaal om afscheiding te hebben: het heeft een beschermende werking en zorgt er tevens voor dat de bevruchting vergemakkelijkt wordt.

Witte afscheiding of witte vloed?

Het maakt niet uit hoe je het noemt: witte afscheiding of witte vloed. Met beiden wordt hetzelfde bedoeld. Het gaat hier om een witte substantie die soms vloeibaar, soms wat dikker is. Gedurende de menstruale cyclus kan de afscheiding veranderen. Zo is deze rond de eisprong duidelijk anders van structuur dan vlak voor de menstruatie.

Ook tijdens de zwangerschap is de afscheiding anders. Wel is de afscheiding altijd wit van kleur. Een groene afscheiding duidt vaak op een infectie. Een waterige of een stinkende afscheiding kan een infectie verraden. Ga met het vermoeden van een infectie altijd langs een huisarts. Deze kan de infectie behandelen door het voorschrijven van een schimmeldodend middel.

Witte vloed rond de eisprong

Rond de eisprong is de afscheiding duidelijk anders: het wordt vergeleken met rauw eiwit. Zou je het slijm tussen duim en wijsvinger uit elkaar trekken dan kan je er duidelijk draden van trekken. Dit lijkt zeer sterk op rauw eiwit. Het slijm wordt nu ook wel vruchtbaar slijm genoemd en is beter doordringbaar voor zaadcellen.

Ook de samenstelling van de afscheiding is nu anders, zodat zaadcellen makkelijk overleven in dit slijm. Enkele dagen na de eisprong verandert de structuur van de afscheiding weer. Hoe dit verandert is afhankelijk van het wel of geen plaatsvinden van een bevruchting.

Witte afscheiding voor de menstruatie

Hoe ziet de witte afscheiding er voor je menstruatie uit? Wanneer de eicel niet bevrucht is zal het lichaam niet alleen de eicel afbreken maar ook het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Deze afbraak gaat gepaard met bloedverlies: de menstruatie. Voordat dit bloedverlies optreedt zal de afscheiding vaak veranderen.

De witte afscheiding neemt nu af en is ook wat dikker van structuur dan rond de eisprong. De vagina kan soms zelfs droog aanvoelen zo vlak voor de menstruatie. Meestal ontstaat dit 1 tot 3 dagen voor de menstruatie.

De afscheiding verandert uiteindelijk in bloedverlies. Dit kan eerst een roze afscheiding zijn: witte vloed vermengt zich met enkele druppeltjes bloed. Later wordt het bloedverlies meer en kleurt naar helderrood. Een menstruatie duurt gemiddeld 4 tot 7 dagen. Daarna maakt het bloed weer plaats voor eerst bruin bloed (oud bloed) en daarna een witte afscheiding die te vergelijken is met die van vlak voor de menstruatie.

Witte afscheiding en zwanger

Tijdens de zwangerschap wordt er een slijmprop gemaakt die de baarmoedermond goed afsluit. Deze slijmprop blijft zitten tot vlak voor de bevalling. Ook vindt er meer productie van witte vloed plaats. Dit wordt veroorzaakt door de hormonen. Door een groter hoeveelheid witte vloed wordt de baarmoedermond en baarmoeder beter beschermt tegen bacteriën, virussen en andere indringers.

De afscheiding is tijdens de zwangerschap dikker dan rond de eisprong. Hierdoor hebben zaadcellen geen enkele kans meer. Dit is ook onnodig, want er is immers al sprake van een zwangerschap. Sommige vrouwen hebben zoveel afscheiding tijdens de zwangerschap dat ze dagelijks een inlegkruisje moeten dragen. Wissel dit af met het niet-dragen van een inlegkruisje: hierdoor krijgt de vagina meer lucht. De kans op irritatie en uitslag wordt daarmee verkleind.

Zwangerschap herkennen aan witte afscheiding

Herken je een zwangerschap aan de afscheiding? Soms wel. De afscheiding is dan al vroeg in de zwangerschap meer dan normaal. Ook kan er rond de 3e week van de zwangerschap (1 week na de bevruchting) wat roze afscheiding optreden. Dit wordt veroorzaakt door de innesteling.

Wat je nog moet weten over witte afscheiding

Niet bij iedere vrouw is de afscheiding hetzelfde gedurende de cyclus. Sommige vrouwen hebben een geheel ander patroon waarbij ze rond de eisprong juist wat minder afscheiding hebben en rond de menstruatie wat meer.

Wanneer het lang duurt voordat je zwanger wordt kan er iets mis zijn. Stellen die al langer dan een jaar proberen zwanger te worden zonder resultaat, komen in aanmerking voor hulp. Zwanger worden en een miskraam krijgen telt hierbij niet mee: je bent dan wel in staat zelf zwanger te worden.

Het is belangrijk je eigen witte vloed of afscheiding te herkennen, zodat je kan zien wanneer je eisprong eraan komt. Dit vergroot de kansen op een zwangerschap. Het controleren van de afscheiding of het slijm wordt ook wel de cervixmethode genoemd. Deze methode kan in combinatie met bijvoorbeeld de temperatuurmethode of met ovulatietesten worden gedaan.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique