Weefselexpansie: uitrekken van de huid (litteken, pijn)

Weefselexpansie is een methode om een huiddefect te sluiten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een plastic ballonnetje. Een andere benaming voor weefselexpansie is tissue expander. Ontdek de ervaringen en of dit pijn doet. Met beschrijving van de werkwijze en het te verwachte resultaat.

In het kort

  • Bij weefselexpansie wordt de huid d.m.v. een ballonnetje opgerekt
  • Doel is vaak het sluiten van een huiddefect bij een borstreconstructie
  • Soms kan het ballonnetje gaan lekken

Omschrijving weefselexpansie

Weefselexpansie is een andere benaming voor tissue expander. Hierbij maakt de arts (plastisch chirurg) gebruik van een ballon: de tissue expander. Dit rekt een gedeelte van de huid uit. Weefselexpansie wordt vaak toegepast bij littekens, een mamareconstructie (borstkanker) of huidtumoren.

Het nut van een tissue expander

Reconstructieve chirurgie is bedoeld om beschadigingen of verminkingen te herstellen. Vaak ontstaat er een litteken of beschadiging als gevolg van een operatie, infectie of ongeval. Doel is om de huid en lichaamsfunctie zo goed mogelijk te herstellen, waarbij het resultaat er natuurlijk uitziet. Dit kan dankzij weefsel expansie.

Tip

Natuurlijke pijnstillers

Het aanbrengen van een tissue expander

De patiënt gaat onder narcose. De arts maakt een snede in de huid, hieronder wordt een onopgeblazen ballonnetje met slangetje en ventiel aangebracht. Nu begint het herstel: het genezen van de wonden.

Het vullen van de ballon gebeurt poliklinisch, hier is dus geen opname voor nodig. De arts spuit door de huid een zoutoplossing in het ventieltje. Deze zoutoplossing loopt via het slangetje naar de ballon toe. Door de zoutoplossing zet de ballon uit en rekt de huid mee.

Er wordt telkens gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid zoutoplossing, zodat de huid langzaam oprekt. Dit voorkomt beschadiging van de huid. Het kan een paar maanden duren voordat de huid tot het gewenste niveau is opgerekt.

Wanneer de huid na een aantal weken tot maanden voldoende is opgerekt wordt de ballon operatief verwijderd. Afhankelijk van het doel wordt de opgerekte huid gebruikt ter bedekking van huidbeschadiging, of het huiddefect gesloten.

Voordelen weefselexpansie

Dankzij weefselexpansie komt er niet teveel spanning op de huid. Dit vermindert het risico op afsterving. Wordt er bij een mammareconstructie gebruik gemaakt van een prothese, dan zal deze minder snel verschuiven wanneer de huid van tevoren is opgerekt.

Weefselexpansie heeft ook een nadeel. Zo zijn er altijd twee operaties nodig. Sommige patiënten verdragen de ballon niet goed. Er kan zelfs weefselversterf optreden, waardoor de prothese naar buiten wordt geduwd.

In uitzonderlijke gevallen gaat de ballon lekken. De arts zal dan altijd kiezen voor verwijdering van het ballonnetje. Soms bestaat de mogelijkheid om een nieuwe aan te brengen, maar alleen wanneer er geen overgevoeligheid voor het ballonnetje bestaat.

Complicatie: tissue expander lek

Een tissue expander lek is altijd een reden om de ballon te verwijderen. Dit gebeurt middels een operatieve ingreep. Hierbij wordt de weefselexpander onmiddellijk vervangen door een nieuw exemplaar.

Hoe wordt een lekkende tissue expander ontdekt? Vaak ontstaat er bij een lekkage een ingedeukte huid. Ook kunnen er open wonden ontstaan aan. Het is bij deze symptomen belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met de behandelende arts of plastisch chirurg.

Is een tissue expander pijnlijk?

Vraag: doet een tissue expander pijn? Dit verschilt heel erg per patiënt. Verreweg de meeste patiënten hebben na de operatie nauwelijks pijn. Ook het tussentijds vullen is vaak pijnloos. Er kan echter ook een vervelend of zwaar gevoel aanwezig zijn. Een lichte pijnstiller zoals paracetamol is vaak voldoende om deze klachten weg te nemen. Enkele dagen na het vullen van het ballonnetje verdwijnen pijnklachten vanzelf.

Wanneer de tissue expander erg pijnlijk is, wordt aangeraden om contact op te nemen met de behandelende arts. Soms is de pijn voelbaar tegen de ribben of het borstbeen (reconstructie bij borstkanker). Dit kan te maken hebben met bestraling, waarbij het hele lichaam zwakker is geworden. Soms ontdekt de arts een deuk in de ribbenkast. Hieruit blijkt dat de expander tegen de ribben aandrukt, wat een verklaring voor de pijn is.

Wanneer de tissue expander is verschoven

Tissue expander bestaat uit een metalen plaatje. Dit is nodig om het ballonnetje aan te prikken en bij te vullen. Krijgt de patiënt een MRI-scan, dan kan deze ervoor zorgen dat de tissue expander verschuift. Dit komt door de magnetische golven die een MRI-scan opwekt. Patiënten met een weefselexpansie mogen geen MRI-scan ondergaan.

Wanneer het oprekken van de huid bedoeld is voor het plaatsen van een borstprothese, ontstaat er altijd risico op weefselafsterving of verschuiven van de prothese. Dit wordt goed in de gaten gehouden. Bij klachten is het belangrijk om contact met de arts op te nemen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique