Het besmettelijke en gevaarlijke corona virus grijpt om zich heen. Wat doen tegen coronavirus? Helaas is er geen specifieke behandeling tegen het virus, maar je kunt jezelf hier wel tegen beschermen.
Dit is het coronavirus
Zorg dat je goed geïnformeerd bent over het coronavirus. Het coronavirus is een onderfamilie van nidovirales virussen. Normaal gesproken zijn coronavirussen vrij onschuldig, ze veroorzaken een gewone verkoudheid. Er zijn echter zeven varianten die bij de mens ernstige ziekte kunnen veroorzaken. Dit zijn onder andere het SARS-virus en MERS-virus. In 2019 is hier het Wuhan-virus bijgekomen.
Het Wuhan virus heeft de wetenschappelijke naam 2019-nCoV. Dit virus is in het Chinese Wuhan voor het eerst ontstaan, vandaag de benaming. De eerste uitbraak vond in december 2019 plaats.
Coronavirus symptomen
Het virus verspreidt zich van mens op mens. Toch is het zeer waarschijnlijk dat het virus voor het eerst bij dieren is ontstaan. Onderzoekers vermoeden dat de vleermuis hier een rol in speelt. Het coronavirus werd voor het eerst op een vismarkt in Wuhan gesignaleerd. Al snel verspreidde het virus zich naar andere Chinese provincies aan later ook naar andere landen. In januari 2020 is het virus naar Europa overgewaaid.
Wat zijn de coronavirus symptomen? Bij veel mensen veroorzaakt het virus griepachtige verschijnselen. Voor mensen met een ziekte en een verminderd afweersysteem kan het virus zeer gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor ouderen, die van zichzelf een minder optimaal immuunsysteem hebben.
Coronavirus symptomen:
- hoesten
- koorts
- kortademigheid
- ademhalingsklachten
- longklachten
In ernstige gevallen ontstaat er een longontsteking of een bloedvergiftiging. De nieren kunnen uitvallen en de patiënt overlijden.
De ernst van het virus
25% van alle besmette patiënten heeft ernstige klachten. Dit betekent dat het coronavirus gevaarlijker is dan een normaal verkoudheidsvirus. Wat echter niet wil zeggen dat dit zo blijft. Een virus heeft niet als doel om zijn gastheer te doden: anders zou het zelf niet kunnen overleven. Wanneer een virus sterk is en hierdoor veel slachtoffers veroorzaakt, zal het zichzelf met de tijd afzwakken. Helaas gaan hier wel enkele maanden overheen, waardoor het virus eerst nog meer slachtoffers eist.
Wat doen tegen coronavirus?
Een bacteriële infectie is goed te behandelen met antibiotica. Helaas reageert een virus niet op antibiotica aan heeft het toedienen hiervan dan ook geen zin. Wel worden er verschillende antivirale medicijnen getest, waarbij wordt gekeken of en hoe het coronavirus hierop reageert.
Wat doen tegen coronavirus? Het is belangrijk om jezelf te behoeden voor besmetting. Zo is het niet aan te raden om naar besmette Chinese gebieden af te reizen. Wie dit toch doet, moet er rekening mee houden dat deze bij terugkomst direct in u quarantaine moet. Dit geldt in ieder geval zo lang het virus als hoog risico wordt gezien.
Dit kun je zelf doen tegen het coronavirus:
- reis niet naar besmette gebieden
- voorkom contact met mogelijk besmette personen
- draag eventueel een beschermend mondkapje
- eet gezond en gevarieerd
- ondersteun het immuunsysteem met vitaminen
Hoe zit het met het dragen van een mondmasker?
In Aziatische landen dragen ze standaard een mondmasker. Moet je dit ook doen nu het coronavirus zich steeds verder verspreidt? Dit is een keuze die je zelf maakt. Wel is het belangrijk om voor een goed mondkapje te kiezen. De meeste (goedkope) mondkapjes bieden onvoldoende bescherming. Ze sluiten niet goed aan, waardoor virussen en bacteriën gemakkelijk worden overgebracht.
Begin 2020 is het aura stofmasker het meest verkochte product dat ook dienst doet als virusmasker. Het sluit niet alleen goed, ook filtert het fijne stofdeeltjes, bacteriën en virussen.
Bekijk het virusmasker
Mocht dit niet voorradig zijn, kijk dan eens in deze lijst of hier iets tussen staat. Het is de bedoeling dat je een mondmasker nauwkeurig gebruikt. Daarnaast moet je deze regelmatig wisselen. Vanwege de hoge aanschafprijs is dit voor veel mensen bijna niet te doen. Daarom worden mondmaskers in Nederland alleen door medisch personeel gebruikt.
Je immuunsysteem gezond houden
Het lijkt dat vooral mensen met een slecht werkend immuunsysteem het meeste risico lopen. Hoe houd je het immuunsysteem zo gezond mogelijk? Bepaalde voeding kan je immuunsysteem versterken, vooral omdat hier antioxidanten zoals vitamine C inzitten. Dit zijn voeding als aardbeien, broccoli, grapefruit, knoflook, spinazie, gewone en zwarte thee.
Eet je niet gezond of krijg je te weinig vitaminen binnen? Gebruik dan in ieder geval een vitaminepreparaten. Let op: dit is geen vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique