Wanneer innestelingsbloeding? De verschillende situaties

Een innestelingsbloeding treedt soms bij de innesteling van een bevruchte eicel op. Maar wacht, dit betekent niet dat deze bloeding altijd aanwezig is. Wanneer is een innestelingsbloeding er wel? Bekijk de verschillende situaties zoals na de eisprong, ivf of terugplaatsing van de eicel.

Uitleg over een innestelingsbloeding

Wat is een innestelingsbloeding precies? Bij de innesteling ‘vreet’ de zygote (klompje eicellen) zich als het ware een stukje door de baarmoederwand heen. Hierbij kunnen er een of meerdere bloedvaatjes beschadigd raken. Een beschadigd bloedvat zal bloed lekken, dit is de innestelingsbloeding.

Een innestelingsbloeding wordt soms verward met een aankomende menstruatie, het verschil is dat je bij een innestelingsbloeding heel weinig bloed verliest.

Wanneer innestelingsbloeding na eisprong?

Het duurt ongeveer zeven dagen na de bevruchting voordat de eicel klaar is om zich in te nestelen. Er moet namelijk eerst een minimale hoeveelheidcellen aanwezig zijn, daarnaast moet de eicel natuurlijk de reis van de eileider naar de baarmoeder maken.

Wanneer een innestelingsbloeding na de eisprong? Wanneer je kijkt naar de levensduur van de eicel na de eisprong, de celdeling en reis die het nog moet maken, zal de innestelingsbloeding ongeveer negen dagen na de eisprong plaatsvinden.

Ivf en een bloeding bij innesteling

Wanneer innestelingsbloeding na ivf? Bij ivf is er sprake van een reageerbuisbevruchting. Buiten het lichaam komt de eicel in contact met zaadcellen. Onder de microscoop wordt bekeken welke eicellen bevrucht zijn. Vervolgens worden de twee beste embryo’s teruggeplaatst in de baarmoederholte.

De innesteling zal ongeveer drie tot vijf dagen na terugplaatsing plaatsvinden. Dit betekent dat je een innesteling 3-5 dagen later kunt verwachten.

De innestelingsbloeding berekenen

Misschien heb je wat druppeltjes bloed verloren maar is niet direct duidelijk dat het om een innestelingsbloeding ging. Hoe weet je nu of je deze bloeding hebt gehad? Je kunt de innestelingsbloeding berekenen. Dit doe je door negen dagen op te tellen bij het moment van ovuleren.

Nu kun je natuurlijk zeggen: hoe weet ik nu wanneer ik een ovulatie oftewel eisprong heb gehad? Dit kun je van tevoren niet weten, maar je ontdekt het wel wanneer je ovulatietesten gebruikt. Zodra je een positieve ovulatietest hebt en er is mogelijk sprake van een bevruchting dan kun je hier 9-10 dagen bij optellen.

Bekijk de beste ovulatietesten

Bloeding door innesteling verwarren met een menstruatie

Omdat een innesteling bloeding ongeveer 7-9 dagen na de eisprong plaatsvindt kun je dit verwarren met een menstruatie. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je wat eerder menstrueert dan normaal.

Zit er verschil tussen een innestelingsbloeding en een menstruatie? Jazeker is dit verschil er. Een bloeding door een innesteling duurt vaak een tot drie dagen, echt niet langer. Bovendien gaat het dan om enkele druppeltjes bloedverlies, soms wat meer. Een aantal vrouwen kan de innesteling ook voelen. Dit merk je aan een stekende plotselinge pijn. Deze pijn duurt niet langer dan enkele uren.

Twijfel je of je zwanger bent of misschien toch ongesteld gaat worden? Gebruik dan een zwangerschapstest. Tegenwoordig zijn er de zogenaamde vroegere zwangerschapstesten. Deze kun je tot vier dagen voor de verwachte menstruatie doen.

Naar vroege zwangerschapstest

Innestelingsbloeding drie dagen na de eisprong, kan dat?

Je ziet wel eens de vraag voorbijkomen of je drie dagen na de eisprong een innestelingsbloeding kan hebben. In theorie zou dit niet kunnen. Maar soms vergis jij je in de eisprong, deze heeft dan eerder plaatsgevonden dan je zelf dacht. Hierdoor lijkt het alsof je een innestelingsbloeding drie dagen na de eisprong hebt.

Innestelingsbloed met stolsels

Je weet nu wanneer de innestelingsbloeding plaatsvindt en hoe je dit zelf kunt berekenen. Sommige vrouwen hebben innestelingsbloed met stolsels. Is dit ernstig? Bij een bloeding door een innesteling komt er vrij weinig bloed vrij, hier zouden eigenlijk geen stolsels bij moeten zitten. Maar wanneer er wat meer bloed vrijkomt en dit blijft wat langer in de baarmoeder achter, dan kan het wel gaan stollen. Je ziet dan kleine brokjes bloed naar buiten komen.

In veel gevallen zal innestelingsbloed geen stolsels bevallen en is het roze of bruin van kleur. Roze afscheiding betekent dat je weinig bloed verliest en dat zich dit mengt met witte vloed. Bruin bloedverlies duidt op oud bloed, dit zit dus al wat langer in de baarmoeder of in de baarmoederhals. Wanneer het bloed een helderrode kleur heeft dan is het vers. Aan de kleur herken je dus hoe lang het bloed er al zit en hoe hevig het is.

Wanneer je geen innestelingsbloeding hebt

Niet iedere zwangere vrouw krijgt een innestelingsbloeding. Deze bloeding zegt niets over het verloop van een zwangerschap. Wanneer je geen bloeding hebt dan betekent het niet dat de zwangerschap misgaat. Maar niemand kan je garanderen dat de zwangerschap goed blijft gaan. Al deze zaken kun je dus niet aan een innestelingsbloeding terugzien.

Heb je eerst een innestelingsbloeding gehad en positief getest? Begin je op een later moment weer met bloeden? Dit kan een kleine kans zijn dat het alsnog misgaat. Zolang je nog geen zes weken zwanger bent is het voor een verloskundige heel lastig om te bekijken hoe het verder gaat verlopen. In de helft van alle gevallen heeft een bloeding niets te betekenen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique