Wanneer begint nesteldrang?

Nesteldrang, dat hoort toch alleen bij dieren? Een vogeltje dat een nestje bouwt en of een konijn dat wol uittrekt. Nee hoor, nesteldrang komt net zo vaak bij mensen voor! Uiteraard bouwen wij geen wiegje van takjes en modder en is het ook niet de bedoeling dat we ons eigen haar uittrekken. Nesteldrang bestaat bij ons uit de aandrang om schoon te maken, op te ruimen, te shoppen en spulletjes te verzamelen. Wanneer begint die nestelden? Vaak één maand voor de bevalling, maar bij sommige vrouwen begint deze al veel eerder. Hormonen spelen hier een belangrijke rol in.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een heel normaal verschijnsel bij zwangere dieren en mensen. Zo zal een zwanger konijn vlak voor de bevalling een nest gaan bouwen: ze verzamelt nestmateriaal (zoals stro) en stapelt dit in een hoek op. Ze maakt er een kuil in en bekleedt het nest met haar eigen wol. Dit is een heel bekend voorbeeld van nesteldrang. Bij konijnen treedt dit enkele uren tot enkele dagen voor de bevalling op.

Mensen hebben ook een vorm van nesteldrang. De prehistorische vrouw moest het hol waarin ze leefde schoonmaken, maar ook materiaal verzamelen voor de baby. Tegenwoordig kopen we alles kant en klaar. Lekker handig, maar die nestelden is een oergevoel.

Dit doe je tijdens nesteldrang

Nesteldrang kan je behoorlijk in zijn greep houden. Je gaat met het huishouden aan de slag. Alles moet schoon en opgeruimd zijn. Ook begin je met het inrichten van de babykamer, het babybedje opmaken en de babykleertjes ontelbare keren uitwassen. Waarschijnlijk heb je ook een enorme drang om van alles te kopen. Allemaal kenmerken van nesteldrang.

Wanneer begint nesteldrang?

Geen enkele vrouw is hetzelfde, daarom zie je ook verschillen in gedrag. Wanneer begint nesteldrang?  Bij de meeste vrouwen begint dit ruim één maand (vier weken) voor de bevalling. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door de hormoonhuishouding. Er is dan ook geen ontkomen aan.

Nesteldrang zorgt ervoor dat alles gereed is voor de komst van de baby. En hoewel je dondersgoed weet dat alles echt helemaal klaar is, check je het nog even allemaal na. Overigens kan nesteldrang ook al eerder ontstaan. Nesteldrang wil dus niet zeggen dat de bevalling snel zal volgen.

Opruimen en schoonmaken

Een belangrijk aspect van nesteldrang is het willen opruimen en schoonmaken. Babykleertjes worden nog eens gewassen, gestreken en gevouwen. Het kamertje wordt grondig opgeruimd en schoongemaakt. Maar het is niet alleen de babykamer die slachtoffer wordt van de nesteldrang: nagenoeg elke ruimte in huis neem je onder handen genomen. Er zijn verschillende redenen waarom je zo toegeeft aan nesteldrang.

Shop online babykleding

1. De kraamhulp en bezoek komt

Na de bevalling krijg je kraamhulp over de vloer. Ook weet je dat er een hoop bezoek langskomt. Hoewel de kraamhulp je ook gedeeltelijk helpt met huishoudelijke taken wil je toch alvast wat doen. Ook is het geen prettig idee dat je het bezoek in een rommelige woning moet ontvangen.

2. Voor de baby

De baby verdient een schoon huis. Dat is natuurlijk helemaal waar. Een pasgeboren baby heeft nog niet hetzelfde werkende immuunsysteem als wij hebben. Er wordt pas afweer opgebouwd op het moment dat de baby in aanraking komt met een voor hem of haar nieuw virus. Je wil de jonge baby nog niet direct blootstellen aan allerlei gevaarlijke bacteriën en virussen. Dat komt later wel. Want onvermijdelijk is het niet.

3. Vrouwen doen het beter dan mannen

Opruimen en schoonmaken, vrouwen zijn hier toch wat beter in dan mannen. Dat klinkt natuurlijk heel ouderwets maar dit is gewoon zo. Vrouwen laat namelijk beter op details. Die zijn er dus net iets handiger in. Aangezien je na de bevalling niet in staat ben om het hele huis te poetsen, kan het maar beter nu gedaan worden.

4. Te veel vrije tijd

Dat is de laatste reden waarom je zo toegeeft aan nesteldrang. Dankzij het zwangerschapsverlof heb je veel tijd over. Soms weet je niet wat je met al die vrije tijd moet doen. Dan maar nog een keer alles opruimen en poetsen.

Verzamelwoede tijdens de zwangerschap

Wist je dat veel zwangere vrouwen last hebben van verzamelwoede? Dit is op zich niet vreemd maar een oerinstinct. Mensen met verzamelwoede voelen een onweerstaanbare drang om voorwerpen mee naar huis te nemen en te bewaren (verzamelen). In de oertijd zorgde verzamelwoede bij de zwangere vrouw ervoor dat ze nestmateriaal mee naar huis nam. Zachte bladeren, veertjes, maar ook takken om een ‘wiegje’ van te maken.

Tegenwoordig hoef je niet met bladeren en veertjes thuis te komen. Toch is dat oerinstinct er nog steeds. Je neemt de pinpas of creditcard mee en gaat uitgebreid shoppen. Babykleertjes worden vaak in overvloed gekocht, net as andere babyspulletjes. Soms hartstikke nuttig, maar vaker nog ga je het nooit gebruiken.

Bedenk dat je tijdens de kraamperiode vaak veel cadeautjes krijgt. Hierdoor heb je ook heel wat spulletjes dubbel, al helemaal wanneer je dit zelf gekocht hebt. Bewaar tijdens koopaanvallen de bonnen groeit. Zo kun je de spullen altijd ruilen of terugbrengen. Dit kan ook wanneer je iets online bestelt.

Nesteldrang en verzamelwoede onder controle houden

Wanneer begint nesteldrang gemiddeld? Dit is tussen de 7 en 8 maanden zwangerschap. Maar let op, voor sommige vrouwen loopt de nesteldrang de spuigaten uit. Je loopt de hele dag op te ruimen, te poetsen en te shoppen. Vaak ten koste van jezelf. Je bent uitgeput, hebt last van de rug of het bekken en het geld vliegt erdoorheen.

Probeer hevige nesteldrang onder controle te houden. Neem op tijd rust. Het uitzoeken van bijvoorbeeld geboortekaartjes en vooral het schrijven van de enveloppen kun je ruim voor de geboorte doen. Daarnaast is het leuk om eens wat gratis babypakketten te bestellen. Het vergt wat tijd, maar het loont zeker. Hiermee krijg je gratis spulletjes om je verzamelwoede mee te stillen, en het kost niks.

Laat je ook eens goed informeren over de juridische en financiële kant van het moeder zijn. Hoe zit het met je werk? De opvang? Het aanvragen van kindertoeslag en hoe gaat dit bij de belastingdienst in zijn werk? Ook deze zaken vragen veel tijd en aandacht, en juist tijdens het zwangerschapsverlof kun je dit uitstekend doen!

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique