Wandelen met vocht in knie: wel of niet doen

Je wil wandelen met vocht in de knie. Dit is niet altijd verstandig, maar dat hangt van de oorzaak af. Het vocht kan ook door de wandeling zelf ontstaan. Ook maakt het veel uit of je een korte wandeling maakt of gelijk de vierdaagse loopt. In deze blogp veel tips over wandelen met vocht in de knie.

Het ontstaan van vocht in de knie

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er vocht in de knie ontstaat. Het kan plotseling aanwezig zijn maar ook na een valpartij. Soms heb je juist vocht in de knie na een wandeling of het hardlopen. Laten we eerst eens naar de verschillende oorzaken kijken. Bij elke oorzaak zie je of wandelen met vocht in de knie wel verstandig is.

Artrose en artritis

Een van de meest voorkomende oorzaken van vocht in de knie is artrose of artritis. Deze twee lijken op elkaar maar zijn toch weer iets anders. Artrose is het verdwijnen van kraakbeen in een gewricht. Als gevolg hiervan kan het gewricht gaan ontsteken, dit merk je doordat er meer vocht aanwezig is.

Bij artritis is het gewricht continu ontstoken. Dit veroorzaakt vocht in het gewricht. Op de lange duur kan het kraakbeen door die ontstekingen langzaam verdwijnen. Hierdoor ontstaat er dus ook artrose.

Heb je artrose of artritis, dan is wandelen maar ook fietsen of zwemmen juist een goed idee. Beweging houdt het gewricht soepel. Bovendien voed je hier het kraakbeen mee, iets dat bij artrose erg belangrijk is. Vooral wandelen en fietsen zijn goed voor het artrosegewricht.

Heb je (tijdelijk) vocht in de knie, dan kun je het beter wat rustiger aan doen. Pak wat vaker de fiets in plaats van wandelen. 10 minuten per dag wandelen is prima, maar geef het gewricht ook rust. Vaak zal de ontsteking na enige tijd weer afnemen, hierna kun je het wandelen opbouwen.

Jicht en pseudojicht

Jicht kenmerkt zich door een pijnlijke ontsteking in het gewricht, veroorzaakt door urinezuur kristallen. Vaak komt dit in de voet of de hand voor, maar soms ook in de knie. Als gevolg van de ontsteking maakt het gewricht meer vocht aan. De knie ziet er gezwollen uit en kan minder goed bewegen. Kun je bij jicht wandelen met vocht in de knie?

Wandelen wordt zeker aangeraden wanneer je last van jicht hebt. Het is ook een van de beste vormen van beweging. Het is aan te raden om minimaal een half uur per dag te wandelen. Lukt dit niet door te veel vocht in de knie, probeer dan om in het water te bewegen.

Pseudojicht lijkt op gewone jicht, alleen is er dit keer sprake van calciumkristallen in plaats van urinezuur. Ook bij pseudojicht is wandelen juist goed voor de gewrichten. Alleen wanneer je ernstig vocht in de knie hebt dan kun je het beter even rustiger aan doen.

Ziekte van Lyme

Door een tekenbeet kun je besmet raken met een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Maar liefst 2% van alle mensen krijgt na een tekenbeet de ziekte van Lyme, dit zijn best wel hoge cijfers. De eerste weken na de tekenbeet ontstaat er koorts, spier- en gewrichtspijn. Zonder behandeling ontstaan er later gewrichtsklachten, hartklachten of andere problemen.

Door gewrichtsklachten kan er vocht in de knie ontstaan. Mag je wandelen met vocht in de knie wanneer je de ziekte van Lyme hebt? Ja, maar tot het niveau dat dit prettig aanvoelt. Luister goed naar je lichaam. Daar waar je bij artrose door de eerste pijn heen moet lopen, moet je dit bij de ziekte van Lyme juist niet doen.

Vocht in de knie na een ongeval

Door een valpartij of een ongeval kan er snel vocht in de knie ontstaan. Dit kan zo ernstig zijn dat de knie er flink dik uitziet. Vaak ervaar je ook pijnklachten en kun je het gewricht moeilijk buigen of strekken. Wandelen met vocht in de knie na een ongeval is niet verstandig. Laat eerst bekijken hoe ernstig het letsel is.

In veel gevallen wordt aangeraden om gedurende zes weken rustig aan te doen. Het gewricht bewegen is goed, maar belast het niet teveel. De eerste beweging bestaat uit fietsen, het liefst op een hometrainer. Zet deze in je woonkamer of slaapkamer, zo kun je elke dag bewegen en oefenen.

Bekijk de beste hometrainers

Overige oorzaken

Er zijn natuurlijk nog wat andere oorzaken van vocht in de knie te noemen. Bijvoorbeeld sporten waarbij de knie teveel of verkeerd belast wordt. Dit zie je vooral bij hardlopen, voetbal, tennissen, basketbal en andere sporten met een grote- of draaibelasting.

Door werk kan er ook vocht in de knie ontstaan. Veelvoorkomende beroepen die je mee te maken krijgen zijn de stratenmaker, dakdekker, loodgieter, vloerlegger en de tuinman. Veel op de knie zitten leidt vroeg of laat tot beschadigingen.

Met het ouder worden is de kans op vocht in de knie ook een stuk groter. Daarnaast is bekend dat artrose vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Ook overgewicht speelt een rol.

Vocht in de knie na het wandelen

Heb je na het wandelen vocht in de knie? Bedenk hoe dit ontstaan is. Gaat het om een van bovenstaande oorzaken, dan heb je te lang of te intensief gewandeld. Probeer de wandelsessies wat korter te houden. Neem ook kleinere stappen, hiermee belast je het kniegewricht een stuk minder.

Let op dat je het looppatroon niet gaat aanpassen. Wanneer je bijvoorbeeld de voet niet goed afwikkelt kan er een peesplaatontsteking of hielspoor ontstaan. Dit leidt alleen maar tot nog meer problemen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique