Het voorkomen van een hoge bloeddruk is belangrijk. Langdurig een hoge bloeddruk kan namelijk tot hart- en vaatziekten leiden. Het vervelende is dat je een hoge bloeddruk niet altijd opmerkt terwijl je gezondheid wel langzaam achteruit gaat. Gelukkig kun je een hoge bloeddruk voorkomen. Dit doe je door het aanpassen van je leven stil.
Uitleg over hoge bloeddruk (hypertensie)
Met bloeddruk wordt de druk in de bloedvaten bedoeld. Wanneer het hart samentrekt dan is er een hoge druk in de bloedvaten (bovendruk). Bij het ontspannen van het hart is er juist een lage druk in de bloedvaten (onderdruk). Tijdens lichamelijke inspanning en stress is de bloeddruk hoger dan normaal.
Een normale bloeddruk heeft een bovendruk van 120-140 en een onderdruk van 80-90. Wanneer de bloeddruk boven de 140 uitkomt dan spreek je van een hoge bloeddruk. Voor ouderen vanaf 70 jaar is de bloeddruk te hoog wanneer deze boven de 150 uitkomt.
Oorzaak van hypertensie
Wat is de oorzaak van een hoge bloeddruk? Het probleem is dat er niet altijd een oorzaak te vinden is. Het is in ieder geval bekend dat hypertensie vaker bij ouderen voorkomt. Dit komt omdat de bloedvaten wat stijver worden en er aderverkalking optreedt.
Mensen met overgewicht hebben vaker een hoge bloeddruk (en een hoog cholesterol). Daarnaast komt een hoge bloeddruk ook vaker voor bij rokers, mensen die veel zout eten of veel alcohol drinken. Ook vet eten kan hypertensie veroorzaken.
Een hoge bloeddruk komt soms binnen bepaalde families voor. Erfelijkheid lijkt hier een rol te spelen. Daarnaast kun je door het gebruik van ibuprofen, diclofenac of naproxen ook een hoge bloeddruk krijgen. Dit geldt ook voor sommige corticosteroïden zoals prednison. Wist je trouwens dat vrouwen die de pil slikken ook vaker een verhoogde bloeddruk hebben?
Voorkomen van hoge bloeddruk is ontzettend belangrijk
Af en toe een hoge bloeddruk kan geen kwaad en is vrij normaal. De bloeddruk stijgt wanneer je sport of zware lichamelijke arbeid verricht. Ook door stress kun je een hogere bloeddruk krijgen. Maar wanneer die hoge bloeddruk lang blijft aanhouden dan loop je meer risico op hartziekten of vaatziekten.
Hartziekten maar ook vaatziekten kunnen levensbedreigend zijn. Dit laat zien waarom het voorkomen van een hoge bloeddruk zo belangrijk is.
Hoge bloeddruk voorkomen: zo doe je dat
Een hoge bloeddruk voorkomen is helemaal niet zo moeilijk. Het is wel belangrijk om je levensstijl aan te passen. Allereerst is het goed om te stoppen met roken. Roken is namelijk zeer schadelijk voor de bloedvaten. Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Dit kan erg lastig zijn, een diëtist kan hierbij helpen.
In veel gevallen wordt een diëtist (gedeeltelijk) vergoed vanuit de zorgverzekering. Vraag dit bij de eigen zorgverzekeraar na.
Gezond eten is ook een van die dingen waarmee je een hoge bloeddruk kunt voorkomen. Denk hierbij aan voldoende vezels, groenten en fruit, melkproducten en nog meer. Deed vooral geen zoute voeding, chips en drop. Dit soort producten verhoogt de bloeddruk.
Voorkomen van hoge bloeddruk door beweging en sporten
Het is voor iedereen goed om dagelijks te bewegen. Het menselijk lichaam is namelijk niet gebouwd op stilzitten. Dit betekent minimaal een half uur per dag wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren of huishoudelijke klussen. Daarnaast is het aan te raden om minimaal 2 ½ uur per week actief bezig te zijn. Denk hierbij aan een sport, dansen maar ook op de hometrainer of crosstrainer.
Een hometrainer of crosstrainer is zeker aan te raden wanneer je weinig buiten komt. Of wanneer je door lichamelijke klachten niet kunt hardlopen of fietsen. Daarnaast zijn dit soort apparaten zeer handig wanneer je weinig tijd hebt om te sporten. Want 20 minuten op de hometrainer of de crosstrainer doe je gewoon tussendoor.
Stress verminderen
Of je nu een hoge bloeddruk hebt of niet: stress is nooit goed. Door langdurige stress ontwikkel je een hoge bloeddruk. De oorzaak van stress is niet altijd duidelijk. Komt het door werk, financiële problemen, relatie of iets anders? Probeer stress zoveel mogelijk te verminderen.
Lukt dit niet dan is het raadzaam om eens langs de huisarts te gaan. Deze kan eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Maar ook maatschappelijk werk is een goed aanspreekpunt wanneer je last hebt van stress. Zorg bij stress voor voldoende afleiding in de vorm van een hobby of sport.
Medicatie bij een hoge bloeddruk
Het voorkomen van hoge bloeddruk is natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar wat wanneer je al een hoge bloeddruk hebt? De bloeddruk kun je verlagen met bovenstaande adviezen. Dit zal dan ook de eerste behandeling zijn. Wanneer dit niet werkt dan kan de arts medicatie voorschrijven.
Je krijgt niet zomaar medicatie tegen hoge bloeddruk. De arts bekijkt altijd of je risico loopt, dan pas schrijft deze medicatie voor. Wanneer de bloeddruk boven de 180 uitkomt (bovendruk) dan is medicatie echt wel nodig. Dit geldt ook van mensen met diabetes of als je al hartproblemen of een vaatziekte hebt.
Bekende medicijnen tegen een hoge bloeddruk zijn bètablokkers, angeotensine 2 antagonisten, ACE-remmers, plaspillen en calciumantagonisten. Het is belangrijk om deze medicatie volgens voorschrift in te nemen. Na een tijdje bekijkt de arts of de medicatie ook aanslaat. Ondertussen blijft het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique