Voedingsschema baby 7 of 8 maanden

Je hebt een baby van 7 of 8 maanden oud. Hoe ziet het voedingsschema baby 7 of 8 maanden eruit? Ontdek alles over het dagmenu en de beste tijden om te eten. Ook laten we je zien hoe het consultatiebureau of de GGD hierover denkt. Als laatste ontvang je ook nog tips over gezonde voeding voor jouw kindje.

Voedingsschema baby 7 maanden

We beginnen met het voedingsschema baby 7 maanden. Er is een verschil tussen flesvoeding of borstvoeding. Bij borstvoeding bepaalt je kindje zelf hoeveel het drinkt. Dit is bij flesvoeding wel even anders. Zo ziet het voedingsschema baby 7 maanden eruit:

  • Flesvoeding: 5 x per dag
  • Hoeveelheid totaal: ongeveer 600 ml
  • Borstvoeding: 5 x per dag
  • Hoeveelheid totaal: zelf te bepalen
  • Vaste voeding: pap, brood fruithapje en groentehapje
  • Hoeveelheid per dag: 1x pap of brood, 1x fruithapje en 1x groentehapje
  • Tussendoortje: soepstengel, Liga
  • Hoeveelheid per dag: 1 x

Bovenstaand voedingsschema baby 7 maanden is een richtlijn. Het kan best zijn dat jouw kindje meer of minder honger heeft. Kinderen kunnen vaak zelf heel goed bepalen wat ze nodig hebben. Probeer de voedingen dus niet af te dwingen. Huilt je baby veel? Kijk dan of het misschien toch te weinig voeding krijgt. Probeer echter troosteten te voorkomen! Vraag eventueel het consultatiebureau om advies.

Het voedingsschema baby 8 maanden

Bij een baby van 8 maanden oud ziet het voedingsschema er nagenoeg hetzelfde uit. Toch kan er iets veranderen:

  • Flesvoeding: 4 – 5 x per dag
  • Hoeveelheid Total: 550 – 600ml
  • Borstvoeding: 4 – 5x per dag
  • Hoeveelheid totaal: zelf te bepalen
  • Vast voedsel: (Brinta) pap of brood, fruit, groentehapje, puree
  • Hoeveelheid per dag: 1-2 keer brood of pap, 1x fruithapje, 1x groentehapje
  • Tussendoortje: soepstengel, rijstwafel, broodkorstje, liga
  • Hoeveelheid per dag: 1-2x

Je ziet dat het voedingsschema baby 8 maanden niet veel afwijkt van dat van een 7 maand oud kind. Hetzelfde geldt voor baby’s van 9 maanden oud. Het is altijd belangrijk om naar de behoeften van je kindje te kijken. Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan het ander. Zo zul je merken dat sommige kinderen al vrij snel vast voedsel eten. Andere kinderen hebben langer behoefte aan flesvoeding of borstvoeding.

Voedingsschema volgens consultatiebureau

Het consultatiebureau heeft een belangrijke taak: het volgt de ontwikkeling en groei van jouw kindje. Daarnaast geeft het tips over voeding, verzorging en opvoeding. Je krijgt als ondersteuning altijd een voedingsschema consultatiebureau. Ben je verplicht om dit op te volgen? Nee, dit geldt slechts als advies. Je bent er altijd vrij in om een ander voedingsschema aan te houden.

Wist je dat een bezoek aan het consultatiebureau niet verplicht is? Toch is het verstandig om je kindje regelmatig te laten controleren.

GGD voedingsschema baby

GGD staat voor gemeentelijke gezondheidsdienst. De GGD is bedoeld voor het voorkomen van ziektes. Daarnaast geven ze advies over voeding voor baby’s. Dit is de GGD voedingsschema baby:

  • Tussen 4 – 6 maanden kun je starten met vaste voeding (fruithapje, groentehapje)
  • Goede oefenhapjes zijn geprakte aardappel, pap of een klein stukje brood
  • Pap maak je eenvoudig met warme opvolgmelk of moedermelk (in dit laatste geval blijft de pap dun)
  • Baby vanaf 7 maanden krijgt steeds vaker bijvoeding

Ook adviseert de GGD over broodbeleg. Je kunt brood goed besmeren met halvarine of margarine. Het is niet nodig om hier beleg op te doen. Vermijd in ieder geval zoete producten zoals chocoladepasta of pindakaas. Hierdoor went je kindje te snel aan zoetigheid en wil het niets anders meer eten. Bovendien is zoetigheid niet goed voor de doorkomende tandjes.

Wat zegt het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum geeft dezelfde adviezen als het consultatiebureau en de GGD. Het maakt eigenlijk niet uit waar jij je voedingsschema baby 7 of 8 maanden vandaan haalt. Belangrijker is dat jouw kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Oefenhapjes: leren eten

Baby van 7 of 8 maanden is al helemaal gewend aan vast voedsel. Je begint namelijk met 4 – 6 maanden met oefenhapjes. Hierdoor went je kind gemakkelijk aan andere smaken. Oefenhapjes zijn ook goed voor het oefenen van de mondspieren.

Wanneer begin je met oefenhapjes? De beste periode is met 4 -6 maanden, maar in ieder geval niet eerder. Begin je pas met zeven of acht maanden met oefenhapjes? Dit is later dan gebruikelijk, maar het kan nog steeds.

Wat is geschikt als oefenhapje? Dit is alles wat je zelf ook eet (zolang het maar gezond is). Een oefenhapje moet wel gepureerd of fijn gemalen zijn. Gebruik een vork, staafmixer of keukenmixer om voedsel fijn te prakken of te malen.

Fruithapje en groentehapje kopen

Vind je het lastig of tijdrovend om oefenhapjes of bijvoeding te maken? Deze kun je ook kant en klaar kopen. Fruithapjes van Olvarit zijn erg populair en in verschillende smaken leverbaar. Hierbij heb je de keuze uit fruithapjes voor baby’s van 4, 6, 8 of 12 maanden.

Ditzelfde geldt voor groentehapjes. Hieronder vind je een complete lijst fruit – en groentehapjes. Klik op de link om direct te bestellen. Vandaag besteld, morgen in huis. Zo hoef je niet de deur uit.

Hoelang fruithapje bewaren in koelkast?

Je geeft fruithapje binnen het voedingsschema baby 7 of 8 maanden. Hoelang fruithapje bewaren koelkast? Een zelfgemaakt fruithapje is 24 uur in de koelkast houdbaar. Stop je deze in de vriezer, dan blijft dit ongeveer 6 maanden goed. Een kant en klaar geopend fruithapje is ook 24 uur in de koelkast te bewaren. Gooi het daarna weg.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique