Vocht in knie zonder pijn

Je hebt last van vocht in knie zonder pijn. Dit betekent dat je dus geen pijn voelt. Het komt niet heel vaak voor maar sommige mensen voelen daadwerkelijk geen pijn. Terwijl de knie wel zichtbaar gezwollen is. Benieuwd waarom je geen pijnklachten hebt en of dit iets te betekenen heeft? Dat lees je in dit nieuwe artikel.

Het ontstaan van vocht in de knie (oorzaak)

Er is niet zomaar een oorzaak voor vocht in de knie aan te wijzen. Er zijn namelijk veel verschillende oorzaken. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor een gezwollen kniegewricht:

  • Beschadiging na een ongeval
  • Zwelling na een operatie
  • Artrose of artritis

In veel gevallen gaat het om een beschadiging van het kraakbeen (meniscus), de kniebanden of de knieschijf zelf. Bij artrose of artritis is er sprake van een verandering in het hele kniegewricht. Artrose noem je ook wel slijtage hoewel het feitelijk geen slijtage is. Artritis heeft meer met een ontsteking van de gewrichten te maken.

Vocht in de knie ontstaat ook vaak na een ongeval of beschadiging van het kniegewricht of na een operatie. Er lekt dan vocht of bloed uit het kniegewricht of de bloedvaten. Vaak is er sprake van irritatie van het gewrichtskapsel.

Vocht in knie zonder pijn

De meest voorkomende symptomen van vocht in de knie zijn in ieder geval een zichtbare zwelling en pijn. Deze pijn ontstaat bij belasting van de knie maar zeker ook bij rust. De pijn kan zo hevig zijn dat dit je uit je slaap houdt, waardoor je nog eens extra vermoeid bent.

Veel mensen met ernstige vocht in de knie kunnen het been tijdelijk niet belasten. Ook buigen of strekken van het been is nagenoeg onmogelijk. Toch komt het wel eens voor: vocht in de knie zonder pijn. Van de ene kant is dat natuurlijk prettig want pijn is nooit fijn. Aan de andere kant moet je je afvragen waarom je geen pijn voelt. Is er dan echt wel sprake van vocht in de knie?

Niet altijd pijn bij een gezonde kniegewricht

Bij mensen met artrose is al langer bekend dat pijn afhankelijk is van het aantal zenuwen in het kniegewricht. Zo zijn er mensen met milde artrose die ontzettend veel pijn hebben. Maar ook patiënten met gevorderde of zware artrose die amper iets voelen. Pijn heeft dus voornamelijk te maken met het aantal zenuwen dat zich in het kniegewricht bevindt.

Waarschijnlijk werkt het ook zo wanneer je vocht in een knie zonder pijn hebt. Ondanks dat er sprake is van een beschadiging van het kniegewricht kun je weinig pijn hebben.

Geen pijn hebben bij een gezwollen kniegewricht lijkt fijn maar kan ook nadelig zijn. Want bij vocht in de knie mag je het kniegewricht tijdelijk niet belasten. Wanneer je geen pijn voelt ben je al snel geneigd om te veel van je kniegewricht te vragen. Met als gevolg dat het kniegewricht en het gewrichtskapsel nog meer beschadigd en geïrriteerd raakt.

Dit moet je doen bij vocht in de knie

Of je nu pijn voelt of niet: vocht in je knie is nooit goed. Gelukkig is dit vaak tijdelijk. Wanneer je voldoende rust neemt, afgewisseld met lichte oefeningen, verdwijnt het vocht vanzelf. Dit kan enkele dagen tot weken duren.

Oefen dagelijks de bovenbeenspieren. Dit doe je middels strekoefeningen. Daarnaast is het belangrijk om het been niet verder dan 90 graden te buigen. Dit komt overeen met een normale en ergonomische zithouding.

Ga niet op de knieën zitten en vermijd sporten, rennen (hardgelopen), springen maar ook plotselinge draaibewegingen. Daarnaast is lichte belasting wel goed, meer hierover lees je hieronder.

Niet lopen maar fietsen

Lopen oftewel wandelen is altijd goed voor het kniegewricht. Het kraakbeen in het kniegewricht  bevat geen bloedvaten en wordt hierdoor niet voorzien van voedingsstoffen.

Tijdens het lopen ontstaat er druk op het kraakbeen. Hierdoor wordt het kraakbeen ingedrukt en afvalstoffen uit het kraakbeen geperst. Bij het optillen van het been zuigt het kraakbeen voedingsstoffen naar binnen. Lopen of wandelen zorgt dus voor voeding en onderhoud van het kraakbeen.

Ditzelfde effect bereik je met fietsen, daarom is fietsen ook altijd goed. Nu is het bij vocht in je knie niet altijd verstandig om te gaan lopen. Neem bij voorkeur de fiets in plaats van een wandeling te maken. Nog beter is om voor een hometrainer te kiezen. Hierbij kun je namelijk de weerstand verlagen, iets dat zeer belangrijk is bij een gezwollen kniegewricht.

Bekijk de beste hometrainers

Wanneer verdwijnt vocht in de knie zonder pijn?

Ondanks dat je geen pijn voelt aan het vocht wel voelbaar aanwezig zijn. Bijvoorbeeld totdat je het gewricht niet goed kunt bewegen. Hoe lang duurt het voordat het vocht echt verdwenen is? Dit hangt van de schade van het kniegewricht af. Bij een lichte beschadiging verdwijnt het vocht binnen enkele dagen. Door te koelen kan de zwelling afnemen en verminderen eventuele pijnklachten.

Bij een ernstige beschadiging van het enkele weken tot soms wel maanden duren voordat het vocht verdwijnt. Mensen met artrose en artritis hebben regelmatig last van vocht in de knie. Vooral bij een te grote belasting is het vocht direct weer aanwezig. Het is dan zaak om een paar dagen rustig aan te doen en je alleen te richten op rust in combinatie met lichte beweging zoals fietsen op de hometrainer.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique