Vocht in knie na operatie – wat te doen

Vervelend: vocht in knie na een operatie. Heb jij je last van? Je bent echt niet de eerste en zeker niet de laatste. Het vocht kan lange tijd na de operatie nog aanwezig zijn. Mogelijk voelt de knie stijf aan of ervaar je pijn. Wat je moet doen, dat lees je hieronder.

Zo ontstaat vocht in de knie

Na een knieoperatie kunnen er diverse problemen ontstaan. Pijn na een operatie is een vrij normaal verschijnsel. Bedenk dat de weefsels tijdens de operatie beschadigd zijn. De zenuwen geven een pijnsignaal aan de hersenen. Vaak schrijft de arts de eerste dagen na de operatie pijnstillers voor.

Niet iedereen heeft er last van: vocht in de knie na de operatie. Toch komt het helaas wel eens voor. Hoe ontstaat dit vocht? Bedenk dat het normaal is dat het kniegewricht na een operatie vocht of bloed lekt. Dit komt omdat het kniegewricht als reactie op een letsel of operatie teveel vocht gaat produceren. Maar er kan ook wat bloed lekken.

Over het algemeen kan het lichaam dit goed afvoeren. Vocht in de knie ontstaat doordat het vocht of bloed zich rond het kniegewricht ophoopt. Hierbij voert het lichaam het vocht dus onvoldoende af. Maar het kniegewricht kan ook zijn ontstoken.

Dit voel je van vocht in de knie

Heb je last van vocht in de knie na een operatie. Wat merk je hiervan? Ten eerste is het kniegewricht gezwollen. Van buitenaf is dit vaak goed zichtbaar. Wanneer je de twee benen naast elkaar plaatst dan zie je een duidelijk verschil in dikte van de twee kniegewrichten.

Het probleem met vocht in de knie is dat je de knie niet goed kunt buigen of strekken. Misschien was dit toch al niet mogelijk zo vlak na de operatie maar door het vocht wordt dit extra moeilijk. Soms wordt de knie warm en kan de huid rood kleuren. In dit geval is er sprake van een ontsteking.

Andere symptomen zijn pijn of een strak gevoel in de knie. Hieronder alle symptomen van vocht in de knie nog eens op een rij:

  • Zichtbaar gezwollen kniegewricht
  • Moeite de knie te buigen of te strekken
  • Mogelijk warmte of roodheid
  • Soms pijn

Wat doen bij gezwollen kniegewricht na operatie?

Na een operatie krijg je altijd adviezen van de arts mee. Bijvoorbeeld het kniegewricht niet teveel belasten, met krukken lopen, oefeningen doen of medicatie nemen. Vaak is het een combinatie van adviezen waar jij je de eerste tijd aan moet houden.

Veel patiënten krijgen na een knieoperatie een steunkous mee. Dit is bedoeld om het vocht in het been iets tegen te houden. Maar niet iedereen krijgt deze steunkous. Heb je last van vocht in de knie na een operatie, vraag dan of een steunkous zinvol is.

Het opzwellen van het kniegewricht maar ook verkleuring van de huid is vrij normaal na een operatie. Over het algemeen hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Bij belasting van het been kunnen de spieren het vocht voldoende wegpompen. Helaas is het niet aan te raden om vlak na een operatie het been en het kniegewricht te belasten.

Lichte oefeningen tegen vocht in de knie

Wanneer de arts of fysiotherapeut geen oefeningen heeft meegegeven kun je zelf wat oefeningen doen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat het vocht in de knie sneller verdwijnt. Het is in ieder geval belangrijk om de knie in beweging te houden. Bekijk onderstaande twee oefeningen.

Ga op de rand van een tafel zitten en laat de benen afhangen. Bungel (zwaai) de benen lichtjes heen en weer. Je kunt ook het been voorzichtig strekken en buigen.

Een andere goede oefening is de pompoefening. Ga zitten of liggen met gestrekte benen waarbij je de knie heel licht gebogen houdt. Plaats een handdoekrolletje in de knieholte. Span nu je dijbeenspier aan waarbij de knieholte tegen de handdoek drukt. Je duwt als het ware je voet van de grond richting het plafond.

Fietsen op een hometrainer

Afhankelijk van de zwaarte van de operatie maar ook het herstel is fietsen op een hometrainer vrijwel altijd goed. Overleg dit wel vooraf met de behandelende arts. Bij vocht in de knie mag je de hometrainer op een zeer lage weerstand gebruiken. Kies voor helemaal geen weerstand of maximaal 30 rpm.

Bekijk de beste hometrainers van dit moment

Heb je geen hometrainer in huis? Met vocht in de knie na een operatie mag je niet op de normale fiets. Wil je dit toch, neem dan altijd eerst contact met de arts op. Een te zware belasting na een operatie kan het herstel in de weg staan. Begin hier dus niet zomaar aan. Zonder hometrainer kun je wel kijken of je bij een fysiotherapeut terecht kan. Er is ook nog zoiets als fysio fitness, het is een combinatie van sportschool en fysiotherapie.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique