Vocht in de knie verwijderen

Het is echt vervelend om vocht in de knie te hebben. Dit doet pijn, de knie ziet er dik uit en je kunt deze maar moeilijk buigen en strekken. Het is vooral die bewegingsbeperking wat velen heel hinderlijk vinden. Vocht in de knie verwijderen kan wanneer dit niet uit zichzelf verdwijnt. Hier is een speciale behandeling voor.

Het ontstaan van vocht in de knie

Vocht in de knie verwijderen gebeurt niet zomaar. Eerst wordt naar de oorzaak gekeken. Gaat het om een beschadiging bijvoorbeeld door een valpartij, dan is het vocht vaak van tijdelijke arrd. Na enkele weken verdwijnt het weer. Het kan ook dat het vocht continu terugkomt. Dit zie je bijvoorbeeld bij artrose en kraakbeenslijtage.

Vocht in de knie blijft terugkomen? Waarschijnlijk gaat het dan om een chronische ontsteking. Dit kan om verschillende vormen van reuma (waaronder ook artrose) of jicht gaan. Het kan ook dat je verkeerde bewegingen maakt. Hierdoor krijgt de knie geen rust, raakt geïrriteerd en misschien wel ontstoken. Soms hebben kinderen last van vocht in de knie, vooral wanneer ze erg actief zijn. Dit wordt gelinkt aan de ziekte van Osgood-Schlatter.

Vocht in de knie verwijderen niet altijd nodig

Bij vocht in de knie is het belangrijk om deze rust te geven. In veel gevallen is rust voldoende en is het dus niet nodig om vocht in de knie te verwijderen. Na enkele dagen neemt de zwelling af en is het gewricht ook weer wat beweeglijker.

De knie rust geven betekent niet dat je helemaal niet moet bewegen. Vermijd in ieder geval traplopen, sporten en zware arbeid. Je mag best een beetje rondlopen of bewegen, zolang je dit maar met mate doet.

Leg de knieën wat hoger dan het lichaam. Dit doe je door de onderbenen op een kussen of extra matras te leggen. Heb je een verstelbare bedbodem, zorg dan zeker dat de benen hoger dan het lichaam liggen. Hierdoor kan het vocht beter worden afgevoerd.

Tip: bekijk kniebraces

Fietsen met vocht in de knie, is dat verstandig?

Zoals gezegd moet je zware en intensieve belasting van de knie vermijden. Ook is het belangrijk dat je de knie niet verder dan 100° buigt. Je kunt dus prima zitten, maar buig de knie niet te ver door. Mag je fietsen met vocht in de knie? Ja, maar alleen wanneer je het zadel wat hoger zet. Hierdoor hoef je knie niet zo ver door te buigen.

Fiets alleen met vocht in de knie wanneer dit ook mogelijk is. Doe dit 10-15 minuten per dag, net zolang totdat het vocht afneemt. In plaats van buiten fietsen kun je ook een hometrainer gebruiken. Het is veilig en je zit warm en droog binnen. Bovendien is die hometrainer een echte aanrader wanneer je vaker last hebt van vocht in de knie.

Wandelen met een gezwollen knie

Heb je vocht in de knie, dan kun je beter niet gaan wandelen. Tenzij het hele korte wandelingen van 5 minuten betreft. Bijvoorbeeld om de hond uit te laten. Die lange wandelingen laat je liever achterwege totdat de knie is hersteld.

Vocht in de knie verwijderen

Bij vocht in de knie verwijderen spreek je ook wel van vocht aftappen. Bedenk dat dit altijd een laatste redmiddel is. Probeer daarom het vocht eerst zelf door een combinatie van rust en lichte beweging zelf weg te krijgen.

Daarnaast kan de arts ontstekingsremmers voorschrijven. Wanneer de ontsteking verdwijnt zul je merken dat het vocht makkelijker wordt afgevoerd. Vocht in de knie verwijderen gebeurt alleen wanneer het echt niet anders kan. Hieronder lees je meer over deze behandeling.

Plaatselijke verdoving of een roesje

In veel gevallen wordt vocht in de knie verwijderd door het zetten van een plaatselijke verdoving. Dit kan poliklinisch, na de behandeling ga je direct naar huis. Sommige patiënten vinden het fijner om een roesje te krijgen. Dit is vooral prettig voor angstige patiënten. Nadeel van een roesje is dat er een ziekenhuisopname vereist is. Hierdoor kan het langer duren voordat je aan de beurt bent.

Sommige kiezen ervoor om helemaal geen verdoving te nemen. Vocht in de knie verwijderen kan wel pijnlijk zijn, maar dit is per persoon verschillend. Sommige mensen hebben weinig zenuwen in het kniegewricht en voelen dan ook minder. Heb je vaak veel pijn aan de knie? Dan is een verdoving zeker aan te raden.

Dunne naald om vocht af te tappen

Na het zetten van de verdoving zal de arts een dunne naald in de gewrichtsspleet aanbrengen. Deze naald moet dus door de huid heen en gaat best diep de knie in. Wanneer de naald er eenmaal inzit wordt hier een slangetje aan bevestigd. Zo is het mogelijk om het vocht uit het gewricht te zuigen.

Het vocht dat uit de knie komt heeft een heldere kleur. Wanneer er sprake is van een flinke ontsteking dan zal het vocht er wat troebel uit zien. Schrik niet wanneer er bloed bij zit, dit is vrij normaal.

Medicatie in het kniegewricht

Soms is het nodig om extra medicatie toe te dienen. Bij het verwijderen van vocht in de knie kan er tegelijkertijd medicatie worden toegediend. Vaak gaat het om een ontstekingsremmend middel. Hierdoor herstelt het kniegewricht. Dit voorkomt dat er weer opnieuw vocht in de knie ontstaat. Helaas geeft medicatie geen garantie dat er weer opnieuw een ontsteking en zwelling voorkomt. Dit is afhankelijk van het onderliggend probleem.

Na de behandeling

Bij een poliklinische behandeling kun je direct naar huis. Wel kan de knie pijnlijk aanvoelen, zeker nadat de verdoving is uitgewerkt. Het is dan aan te raden om pijnstillers in te nemen. Denk hierbij aan ibuprofen of paracetamol.

Heb je voor een roesje gekozen? Dan moet je nog enkele uren in het ziekenhuis blijven. Hierna mag je naar huis, ook dan is het aan te raden om pijnstilling in te nemen.

Wanneer het vocht opnieuw terugkomt

Je hebt net vocht in de knie laten verwijderen en het komt na enkele weken terug. Dit betekent dat de knie weer geïrriteerd of ontstoken is. Laat de oorzaak onderzoeken. Een andere behandeling is dan wel noodzakelijk. Dit kan uit bewegingstherapie, medicatie maar ook een operatie bestaan.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique