Vocht aftappen knie – het verwijderen van vocht

Vocht aftappen van de knie, ook wel van knievocht genoemd, is een oplossing wanneer de knie erg gezwollen is. Helaas kun je niet zomaar vocht af laten tappen/verwijderen. Dit gebeurt alleen wanneer  het kniegewricht continu nieuw vocht aanmaakt waardoor het gewricht niet kan herstellen. In alle andere gevallen verdwijnt het vocht namelijk vanzelf.

Oorzaak van vocht in de knie

Voordat je kiest voor vocht aftappen in de knie moet je eerst weten waarom het kniegewricht teveel vocht aanmaakt. Vaak gaat het om een beschadiging, bijvoorbeeld na een val op de knie of het verdraaien van de knie. Door irritatie van het kniegewricht en met name het gewrichtsverlies ontstaat er een overproductie van vocht.

Een andere veel voorkomende oorzaak van vocht in de knie is artrose of artritis. Bij artrose vindt er slijtage van het kraakbeen plaats. Artritis is een gewrichtsontsteking en kan net als artrose in verschillende gewrichten ontstaan.

Zo ziet vocht in de knie eruit

Hoe weet je of je vocht in de knie hebt? Dit merk je vrijwel direct. Het kniegewricht ziet er dik uit. Wanneer je beide benen naast elkaar plaatst dan zie je duidelijk verschil. Vaak voel je ook dat er vocht in je knie zit. Het voelt niet alleen vervelend aan maar je kunt het gewricht ook minder goed bewegen. Zo is volledig strekken of buigen vrij moeilijk.

Vocht in de knie kan ook gepaard gaan met pijnklachten. Met name wanneer je de knie gebruikt (strekken of buigen) ervaar je pijn. Helaas voel je deze pijn ook in rust, bijvoorbeeld ’s nachts. Bij vocht in de knie is het kniegewricht vaak warm en de huid heeft soms een rode kleur.

Vocht aftappen knie, wanneer is dit nodig?

In veel gevallen zal het vocht in die vanzelf verdwijnen. Hier is wel veel rust voor nodig. Zo is het belangrijk dat het kniegewricht niet te zwaar wordt belast. Dit betekent geen trappen lopen, geen zware arbeid zoals zwaar tillen en zeker ook niet sporten. Vermijd lange wandelingen.

Aan de andere kant is het wel goed om het kniegewricht matig te gebruiken. Beweging houdt het kniegewricht soepel en voorkomt verstijving en verdere pijnklachten. De arts of fysiotherapeut kan oefeningen meegeven. Maar het is ook goed mogelijk om thuis oefeningen te doen. Denk hierbij aan lichte fietsbewegingen in de lucht, het strekken en buigen van het been of gebruik maken van een hometrainer. Heb je een hometrainer in huis, gebruik dan de lichtste weerstand of helemaal geen weerstand.

Vocht aftappen uit de knie is alleen nodig wanneer het vocht lang aanwezig blijft. Het is echter altijd beter om eerst te bekijken of het vocht vanzelf verdwijnt.

Vocht verwijderen uit knie is laatste redmiddel

Laat niet te snel het vocht verwijderen uit de knie. Zie dit echt als allerlaatste redmiddel. Heb je last van artrose of artritis dan weet je als geen ander dat vocht in de knie regelmatig voorkomt. Met bovenstaande adviezen en eventueel met het koelen van de knie kom je vrij snel van de klachten af.

Wanneer het echt niet anders kan dan zit er niets anders op: vocht aftappen. Hiervoor moet je naar de huisarts die door zal verwijzen naar een orthopeed.

Zo werkt vocht aftappen knie

Het aftappen van vocht uit de knie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het is echter ook mogelijk om voor een roesje te kiezen. Sommige patiënten willen helemaal geen verdoving. Of het aftappen zonder verdoving pijn doet hangt van de patiënt zelf af. De een heeft veel zenuwen in het kniegewricht terwijl de ander weinig zenuwen heeft en hierdoor ook veel minder pijn voelt.

De arts gebruikt een dunne naald die in de gewrichtsspleet van de knie wordt geprikt. Hierdoor is het mogelijk om het vocht af te tappen oftewel weg te zuigen. Dit vocht wordt opgevangen en in veel gevallen onderzocht.

In de meeste gevallen is het opgevangen vocht helder van kleur. Bij een infectie zal het vocht meer troebel zijn. Soms zit er bloed in het vocht.

Pijn of een naar gevoel

Voor de een is vocht verwijderen uit de knie pijnlijk terwijl de ander het vooral een naar gevoel vindt. Het afzuigen van het vocht is zo vreemd dat een aantal patiënten hier misselijk of duizelig van wordt. Wie dit gevoel sowieso al snel ervaart kan misschien beter voor een licht roesje kiezen. Hiermee wordt je kortdurend in slaap gebracht.

Medicatie in het kniegewricht spuiten

Tegelijkertijd met het vocht aftappen in de knie wordt er vaak ook medicatie in het kniegewricht gespoten. Meestal betreft dit een ontstekingsremmend middel. Dit zorgt voor een beter herstel van de knie. Hierdoor raakt het kniegewricht minder geïrriteerd en zal het ook niet zo snel opnieuw vocht aanmaken.

De arts bespreekt van tevoren welke medicatie het beste als behandeling kan worden ingezet. Het is echter niet altijd nodig om medicatie in het kniegewricht in te spuiten.

Vocht aftappen: komt het weer terug?

Vocht verwijderen uit de knie zorgt er niet voor dat er geen nieuw vocht wordt aangemaakt. Maar het zorgt er ook niet voor dat er sneller vocht wordt aangemaakt. Het heeft dus geen negatieve effecten. Enig nadeel kan zijn dat het pijnlijk is of vervelend aanvoelt. Het voordeel is dat het gewricht na het aftappen van vocht beter bruikbaar is. En dat eventuele pijnklachten verminderen.

Een kijkoperatie

Bij een scheur in de meniscus zal vaak een kijkoperatie plaatsvinden. Hierbij wordt het kapotte stukje meniscus weggehaald en eventueel vocht afgetapt. Heb je artrose dan is de meniscus ook beschadigd. Met artrose is het niet verstandig om een deel van de meniscus te verwijderen, omdat dit de voortgang van artrose vaak bevordert.

Bekijk glucosamine, ondersteunend bij artrose

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique