Vlooienpoep – herkennen en opruimen

Vlooienpoep in huis. Dit betekent dat er ook vlooien aanwezig zijn. Heb je huisdieren zoals honden of katten? Dan is de vlooienpoep logisch te verklaren. Geef vlooien geen kans: bestrijden is heel belangrijk. Ontdek hoe je vlooienpoep herkent en hoe je van vlooien afkomt.

Vlooien in huis

Met een hond of kat ontkom je er vroeg of laat niet aan: vlooien in huis. Vaak gaat het om de kattenvlo, veel minder vaak om de hondenvlo. denk je dat je met de mensenvlo te maken hebt? Maak je geen zorgen, de mensenvlo komt in Europa zelden voor. In Nederland en België wordt deze al decennialang niet meer gezien.

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Ze hebben dit bloed nodig om te overleven maar ook om zich voort te planten. Die voortplanting vindt ook vaak op het huisdier plaats. Het vrouwtje legt de eitjes in de vacht van het huisdier. Deze eitjes vallen na enkele uren van de vacht en belanden in de woonkamer, keuken of elders binnenshuis.

Vlooienpoep herkennen

Vlooienpoep is zichtbaar als zwarte puntjes in de vacht van je huisdier. Wanneer je de haren van het dier opzijschuift zie je vaak een groep van deze zwarte puntjes bij elkaar zitten. Maar het kan ook dat vlooienpoep meer verspreid zit.

Twijfel je of het hier om vlooienpoep of gewoon wat zwarte grond/zand gaat? Neem wat van de zwarte korreltjes met een vlooienkam weg. Laat dit in een kommetje water of op een vochtige tissue vallen. Wanneer de korreltjes rood kleuren of het water rood wordt dan gaat het zeker om vlooienpoep. De rode kleur ontstaat door bloed dat in de vlooienpoep zit.

Hoe lang overleven vlooien in huis?

Wanneer je eenmaal vlooien in huis hebt dan ben je hier niet zomaar vanaf. Een vlo kan tot wel 140 dagen op zijn gastheer overleven. Bij een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid duurt de cyclus van de vlo (van eitje tot volwassen exemplaar) slechts 2-3 weken.

Met een korte cyclus heb je binnen no-time het hele huis vol vlooien. Dit herken je niet alleen aan de aanwezigheid van vlooienpoep maar ook doordat het huisdier veel krabt. Bij een vlooienallergie ontstaan er zelfs bloedende wondjes of korsten op de huid van het dier.

Vlooienpoep in bed

Je moet er eigenlijk niet aan denken maar vlooienpoep in bed komt helaas wel eens voor. Dit zie je vaak bij mensen waarbij hond of kat op het bed mag slapen. De vlooien verspreiden zich via het huisdier in jouw bed. De kans is dan ook groot dat je door een vlo gebeten wordt.

Hoe herken je vlooien in bed? Zodra je gaat liggen zie je snel wat wegspringen. Ja, vlooien springen en kunnen niet vliegen. Waarschijnlijk zie je ook vlooienpoep in bed liggen. Kleine zwarte puntjes die nog het meest op zandkorrels lijken. Ook nu weer controleer je via bovenstaande methode of het echt wel om vlooienpoep gaat.

Vlooien bestrijden

Vlooienpoep is onhygiënisch. Bovendien dient dit als voedsel voor vlooienlarven. Hiermee houd je dus de hele cyclus in stand. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk van vlooien af te komen. Nogmaals: vlooien vertrekken niet vanzelf!

Soms wordt gedacht om de huisdieren tijdelijk uit huis te verwijderen. Vlooien zullen dan in eerste instantie mensen gaan bijten. Omdat de kattenvlo en hondenvlo niet van mensenbloed kan leven zullen de volwassen exemplaren uiteindelijk sterven. Maar let op, 95% van de vlooienpopulatie bestaat uit eitjes, larven en poppen. Deze leven ondertussen op de vloer, in naden en kieren voort.

Zodra de huisdieren terugkomen gaat de cyclus van de vlo gewoon door. Vlooien bestrijden doe je daarom met bepaalde bestrijdingsmiddelen. Niet met huismiddeltjes want dit werkt onvoldoende.

Spot-on voor hond of kat

De makkelijkste manier om van vlooien af te komen is door gebruik te maken van spot-on. Dit is een bestrijdingsmiddel in de vorm van een pipetje. Dit pipetje knijp je leeg tussen de schouderbladen van het huisdier. Gedurende een aantal dagen verspreidt het middel zich over de huid van hond of kat.

Zodra een vlo zijn gastheer bijt en in aanraking komt met het bestrijdingsmiddel wordt de vlo vergiftigd. Binnen enkele uren sterft de vlo. Hiermee zet je de hele levenscyclus van de vlo stil. Spot-on is veilig in gebruik maar houd er wel rekening mee dat sommige honden of katten hier overgevoelig op kunnen reageren.

Bekijk spot-on

Vlooienband gebruiken

Een andere methode is het gebruik van een vlooienband. Ook dit werkt effectief maar soms minder snel dan de spot-on. Veel mensen doen hun hond of kat gedurende de zomermaanden een vlooienband om. Zorg dat de band niet te strak maar zeker ook niet te los zit. Na het wassen van je huisdier wacht je 2-3 dagen voordat je een nieuwe vlooienband om doet.

Naar de vlooienbanden

Een vlooienshampoo

Hoe goed werkt een vlooienshampoo? Voor het verwijderen van vlooienpoep en volwassen vlooien werkt dit prima. Maar… 95% van de vlooien zit in je huis. Bij de eerstvolgende ronde heeft het huisdier weer opnieuw vlooien. Het gebruik van een vlooienshampoo is dus een beetje dweilen met de kraan open. Maar voor het verwijderen van vlooienpoepjes is dit wel de ideale methode.

De omgeving behandelen

Bij een flinke vlooienplaag is het belangrijk om ook de omgeving te behandelen. Hiervoor gebruik je een speciale omgevingsspray. Dit bestrijdingsmiddel doodt alle aanwezige vlooien en larven. Omdat eitjes en poppen niet worden aangetast is het belangrijk om de behandeling na twee weken te herhalen.

Verwijder kamerplanten, huisdieren en kinderen uit de ruimte we. Dek een aanwezig aquarium af en schakel de filterpomp uit. Spray de hele ruimte laag bij de grond goed in. Houd de ruimte gedurende een uur gesloten. Daarna goed ventileren.

Vlooienpoep opruimen

Je kunt je voorstellen dat er ook altijd vlooienpoep op de grond ligt. Stofzuig de woonruimte goed en dweil deze daarna twee keer. Doe dit uiteraard niet vlak na gebruik van een omgevingsspray.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique