Vlooien in huis – bestrijden en meer over de oorzaak

Vlooien in huis, dat wil je toch niet? Toch komt het regelmatig voor, vooral wanneer je huisdieren hebt. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat je zonder huisdieren met een vlooienplaag te maken krijgt. Ontdek meer over de oorzaak van vlooien in huis & bestrijden.

Oorzaak vlooien in huis

Je hebt de vlooien niet uitgenodigd, dat is één ding wat zeker is. Eigenlijk zit je ook helemaal niet op een vlooienplaag te wachten. Bij een flinke vlooienplaag springen de vlooien namelijk ook op mensen. Een vlooienbeet is niet prettig en kan zelfs een allergische reactie opwekken.

Hoe komen vlooien in huis? In 95% van de gevallen heeft het met een huisdier te maken, voornamelijk honden en katten. De kattenvlo is de meest voorkomende vlooiensoort die je overal in Europa aantreft. Ja, kattenvlooien leven zowel van katten als honden. Ze hebben de eiwitten uit het bloed nodig voor de voortplanting.

De hondenvlo komt wat minder vaak voor. De verhouding kattenvlo – hondenvlo is 96% – 4%. Mensenvlooien tref je eigenlijk nergens meer aan, in ieder geval niet in West-Europa. Vlooien in huis worden dus bijna altijd door huisdieren mee naar binnen gebracht. Zelden komen vlooien via andere mensen of bagage in huis terecht.

Aanwezigheid van vlooien herkennen

Hoe weet je of je vlooien in huis hebt? Allereerst merk je dit aan het huisdier. De hond of kat zal veel krabben, soms tot bloedens toe. Wanneer het huisdier een vlooienallergie heeft dan ontstaan er flinke korsten en soms open wonden.

Soms zie je de vlooien duidelijk tussen de vacht van het huisdier. Wanneer je de haren uiteen strijkt rennen de vlooien snel weg. Let op, vlooien kunnen een flink eindje springen. Dit maakt het lastig om ze met de vingers vast te pakken.

Kam de vacht van het huisdier eens met een vlooienkam. Leg de vlooienkam vervolgens in een bakje water. Wanneer het water rood kleurt dan is de kans heel groot dat je vlooienpoepjes eruit hebt gekamd.

Vlooien bijten ook mensen

De kattenvlo en hondenvlo heeft de voorkeur voor honden en katten. Bij gebrek hieraan of wanneer er sprake is van een grote vlooienplaat dan willen ze ook wel op andere zoogdieren zitten. Ze bespringen zelfs mensen, vaak is het op het onderbeen of de enkels.

Vlooien in huis herken je dus onder andere door vlooienbeten. Dit voelt als een korte prik, hoewel niet iedereen dit even goed voelt. Er kunnen wel rode bultjes op de onderbenen ontstaan. Misschien een troost: vlooien kunnen zonder huisdieren niet overleven en sterven dan ook uit, hoewel dit enige tijd kan duren.

Vlooien in huis bestrijden

Tref je een enkele vlo in huis aan en heb je geen huisdieren? Eigenlijk hoef je dan niets te doen: die vlo verdwijnt vanzelf wel weer. Maar wanneer je een hond of kat hebt dan gaat die vlo echt niet weg. Sterker nog, de kans is groot dat je ondertussen heel veel vlooien in huis hebt. Zolang er huisdieren aanwezig zijn ben je niet van de vlooien af.

Het lijkt heel eenvoudig om de huisdieren tijdelijk te verwijderen. Bijvoorbeeld door gewoon drie weken op vakantie te gaan. Maar let op, de vlooien gaan dan in slaapstand. Vlooieneitjes en poppen die in naden en kieren en achter plinten liggen komen dat niet eerder uit voordat er weer trillingen in het huis aanwezig zijn.

Zodra je na de vakantie terugkomt komen vlooieneitjes en poppen uit. Bovendien zullen nog aanwezige volwassen vlooien direct huisdieren en mensen bespringen. Vlooien in huis bestrijden pak je dan ook volgens onderstaand stappenplan aan.

Stap 1: huisdieren behandelen

Vlooien in huis bestrijden kan alleen door eerst alle huisdieren te behandelen. Hiervoor gebruik je een vlododend middel:

  • Spot-on
  • Vlooienband
  • Vlooienshampoo
  • Vlooienspray

Er zijn ook tabletten verkrijgbaar die zeggen dat ze vlooien doden. Dit klopt echter niet: de meeste tabletten maken de vlooien steriel. Hierdoor kunnen ze zich niet meer voortplanten. Het huis kan echter helemaal vol vlooieneitjes, larven en poppen liggen. Hierdoor ben je de komende maanden nog wel van vlooien voorzien.

Stap 2: dieren slaapplaatsen, banken en kleding wassen

Bij vlooien in huis bestrijden hoort ook het wassen van dieren slaapplaatsen. Denk hierbij aan een dekentje, een stoffen mand of een hangmat. Alles waar het dier op ligt en wat van stof is moet in de wasmachine. Was dit bij voorkeur op 60° maar beter nog op 90 °C. Lukt het niet om iets in de wasmachine te stoppen, was het dan op de hand. Maar wel op een hoge temperatuur!

Vlooien in bed is een veel voorkomend probleem. Mogen de huisdieren op te slaapkamer of zelfs in bed slapen dan kom je ook het beddengoed aan het wassen. Daarnaast moet je het matras heel goed stofzuigen. Denk trouwens ook aan kleding waar dieren tegenaan liggen of wat je aan hebt gehad toen je met het dier knuffelde.

Stap 3: de omgeving behandelen

Net zo belangrijk is het behandelen van de omgeving. Gebruik hiervoor een omgevingsspray. Dit is een bestrijdingsmiddel tegen vlooien en andere insecten. Hiermee reken je definitief met nog aanwezige vlooien maar ook met larven af.

Bekijk omgevingsspray

Behandel elke ruimte waar het huisdier is geweest, maar vooral de woonkamer. Vergeet de plekken onder het bed, kasten maar zeker ook de plinten niet.

Stap 4: dieren controleren

De komende tijd zul je de dieren moeten controleren. Hiervoor gebruik je een vlooienkam. Elke twee dagen kam je een stukje vacht en bekijkt of je vlooien of vlooienuitwerpselen meeneemt. Wanneer je het dier goed behandeld hebt zul je merken dat het aantal vlooien snel vermindert.

Stap 5: na twee weken de ruimte opnieuw behandelen

Vlooien in huis bestrijden? Vergeet dan niet om na twee weken opnieuw de ruimte te behandelen. Hiervoor gebruik je dezelfde omgevingsspray. Deze laatste stap is alleen nodig wanneer je een flinke vlooienplaag in huis hebt. In andere gevallen is een eerste behandeling vaak meer dan voldoende.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique