Vlooien in bed, je moet er eigenlijk niet aan denken. Gelukkig gaat het hier zelden om de mensenvlo maar wél om de katten- of hondenvlo. Bedvlooien verwar je makkelijk met bedwantsen, deze twee zijn echter niet hetzelfde. Vlooien in bed? Ontdek hoe je hier (definitief) vanaf komt.
Kattenvlo is de meest voorkomende vlooiensoort
Wanneer je ergens vlooien aantreft dan gaat het vaak om de kattenvlo. Deze parasiet leeft van het bloed van katten, honden en fretten/ nertsen. Bij een flinke vlooienplaag of een gebrek aan gastheren zal de vlo ook andere zoogdieren, vogels en mensen bespringen.
Minder vaak komt de hondenvlo voor. Ook deze vlooiensoort leeft op katten en honden. De mensenvlo komt in West-Europa nergens meer voor. Vlooien in bed betreft dan ook altijd de kattenvlo en minder vaak de hondenvlo.
Zo komen vlooien in bed
Vlooien in bed zijn er niet zomaar van de een op de andere dag. Waarschijnlijk zijn ze door een huisdier meegenomen. Mag de hond of kat vaker op bed liggen of komt deze in de slaapkamer? Dan is de kans groot dat het huisdier vlooien mee de slaapkamer inneemt. Voordat je het weet heb je vlooien in bed. Niet eentje maar altijd meerderen.
Zelden worden vlooien vanuit andere slaapkamers zoals een hotelkamer meegenomen. De kattenvlo of hondenvlo kan niet lang van menselijk bloed leven en zal zich hier ook niet op voort kunnen planten.
Vlooien in bed herkennen
Het is belangrijk dat je er zeker van bent dat het om vlooien in bed gaat, niet bedwantsen of andere insecten. Vlooien zijn bruin tot zwart van kleur. Hun lichaam is naar verhouding hoog maar ontzettend plat. Dit platte lichaam stelt de vlo in staat om door een dichte vacht te lopen.
Vlooien hebben geen vleugels maar kunnen wel krachtig springen. Vlooien in bed herkennen is vrij makkelijk: zodra je beweegt zie je iets wegspringen. Bovendien verraden zwarte puntjes op het matras de aanwezigheid van vlooien. Deze zwarte puntjes zijn uitwerpselen. Wanneer je de uitwerpselen van de vlo op een tissue kapot drukt kleurt dit vaak rood.
Gebeten door vlooien
Het vervelende van vlooien in bed is dat ze bijten. Zodra je de slaapkamer betreedt kunnen ze al op de onderbenen springen. Bij het in bed liggen zullen de vlooien proberen bloed te zuigen. Na een enkele beet vertrekt de vlo alweer: mensenbloed is niet geschikt voor de kattenvlo. Toch blijven vlooien het proberen. Zolang je hier niets tegen doet blijf je ook last houden van vlooien in bed.
Twijfel je of je gebeten bent door een vlo of bedwantsen? Vlooienbeten zijn herkenbaar aan een bultje met in het midden een groot puntje. Een bedwantsen beet is echt zichtbaar als een bijtwondje.
Vlooien in bed bestrijden
Geef vlooien geen kans: behandel huisdieren tijdig. Denk hierbij aan een spot-on (pipetje) dat je tussen de schouderbladen van hond of kat leegknijpt. De vloeistof die vrijkomt verspreidt zich langzaam over de huid van het dier. Zodra vlooien hiermee in aanraking komen worden ze gedood. Een vlooienband werkt ook, net als een speciale spray of shampoo.
Vlooien in bed bestrijden begint dus met het aanpakken van vlooien op het huisdier. Doe je dit niet dan blijven er nieuwe vlooien komen.
Na behandeling van het huisdier start het bestrijden van de vlooien in bed. Haal al het beddengoed af en was dit op een hoge temperatuur. Kies voor minimaal 60 °C maar als het kan 90 °C. Stofzuig het matras goed. Behandel de hele slaapkamer met een omgevingsspray. Dit is de beste methode om definitief met vlooien in de slaapkamer af te rekenen.
Verwerking van de omgevingsspray
Houd er rekening mee dat dit middel ook andere insecten doodt waaronder vliegen, muggen maar ook spinnen en vlinders. Zo ga je te werk:
- Verwijder huisdieren en kinderen uit de slaapkamer
- Zet eventueel nuttige insecten buiten (vlinders en spinnen)
- Sluit de ramen goed af
- Spray laag over de grond
- Besteed extra aandacht aan hoeken, plinten maar ook onder kasten en het bed
- Sluit de slaapkamerdeur en verlaat de ruimte
- Na 1 tot 2 uur grondig luchten
Zuig nogmaals het matras en de hele slaapkamer. Houd het raam de rest van de dag open, hierdoor kan de slaapkamer goed luchten. Waarschijnlijk moet je deze behandeling na een tot twee weken herhalen: dan zijn de aanwezigen vlooieneitjes en poppen uitgekomen.
Vlooien in bed en geen huisdieren, hoe kan dat?
Soms heb je vlooien in bed zonder dat je zelf huisdieren hebt. Het kan dat je pas verhuisd bent en de vorige bewoners wel huisdieren hadden. Waarschijnlijk liggen er vlooieneitjes en poppen in de slaapkamer. Deze komen pas uit zodra er trillingen waarneembaar zijn. Dit is voor poppen namelijk het sein dat er bewoners aanwezig zijn.
De larven doen zich aan van alles tegoed, ook menselijke huidschilfers. Na een verpopping komen er volwassen vlooien tevoorschijn. Voordat je het weet heb je vlooien in bed, een cadeautje van de vorige bewoners. Het bestrijden verloopt volgens bovenstaande methode.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique