Vlooien bij mensen – zo kom je ervan af

Vlooien bij mensen heeft niks met hygiëne te maken. Tenminste, in veel gevallen. Want wanneer je niks aan een vlooienplaag doet vraag je er eigenlijk ook om. In veel gevallen word je door een hondenvlo of kattenvlo gebeten. Onschuldig maar oh zo vervelend.

Verschillende soorten vlooien

Er zijn niet alleen verschillende soorten vlooien, ook zijn hier veel misverstanden over. De mensenvlo komt niet alleen op mensen maar ook op zoogdieren en vogels af. Deze vlooiensoort komt in West-Europa niet tot nauwelijks voor.

De kattenvlo tref je in Nederland en België wel veel aan. Deze vlo leeft van het bloed van honden, katten, fretten en konijnen. Toch kunnen ze ook mensen bijten.

Een bekend misverstand is dat een huis geen vlooien krijgt wanneer er ook geen tapijten in huis zijn. Dit is een illusie want vlooienlarven leven net zo goed in kieren in de houten vloer, achter plinten of onder kasten en banken. Ze vinden altijd wel een verstopplek.

Vlooien bij mensen: de oorzaak

Krijg je door een slechte hygiëne vlooien in huis? Nee, veel vlooien worden door je eigen huisdier, andere dieren of mensen meegenomen. Het klimaat binnenshuis is perfect voor vlooien, vlooieneitjes en de larven. Hierdoor kunnen ze zich snel voortplanten.

Wat is de oorzaak van vlooien bij mensen? Vaak heb je huisdieren of ben je in contact geweest met een of meerdere dieren. Maar het kan ook dat een ander mens voor een vlooienbesmetting heeft gezorgd. Vlooien op een mens ontstaat eigenlijk alleen wanneer de hond of kat niet meer in de buurt is. Of wanneer er zoveel vlooien aanwezig zijn dat ze niet allemaal de hond of kat kunnen bespringen.

De vlooien zoeken dan een alternatief. Het gevolg: vlooien bij mensen.

Vlooien bij mensen zonder huisdieren

Het is heel raar om vlooien bij mensen zonder huisdieren aan te treffen. Maar het kan wel. Zoals eerder gezegd ben je dan in contact gekomen met andermans (huis)dieren of hebben mensen wat vlooien meegenomen.

Let op: soms kunnen vlooien ook in een hotelkamer zitten. Wanneer je de tas of kleding op het bed of tapijt neerlegt kan het zomaar zijn dat je ongewild vlooien mee naar huis neemt.

De symptomen

Hoe weet je of je vlooien in huis hebt? Met huisdieren is dit vaak duidelijk zichtbaar: het dier moet plots veel krabben. Soms tot bloedens toe, dit komt voornamelijk bij dieren met een vlooienallergie voor.

Word je door een vlo gebeten? Vaak is dit op de onderbenen, je voelt een korte steek of prik. Wanneer je overgevoelig bent voor een vlooienbeet dan ontstaat er al snel een rood bultje. Bovendien jeukt dit.

Soms heb je vlooien in bed. Het gaat hier niet om een speciale bedvlo maar waarschijnlijk om de kattenvlo of hondenvlo. Vlooien in bed merk je zodra je gaat liggen: je voelt gekriebel of wordt gebeten.

Komen ze in je haar terecht?

Soms wordt gedacht dat vlooien bij mensen in het haar terecht komen. In principe kan dit maar het is geen blijvende verblijfplaats van vlooien. Sterker nog: de kattenvlo en hondenvlo kan niet van menselijk bloed leven. Ze zullen een enkele keer bijten en erachter komen dat menselijk bloed andere eiwitten bevat.

Vlooien in het haar zullen dan ook snel weer verdwijnen. Maar let op, verwar vlooien bij mensen in het haar niet met luizen.

Zijn vlooien besmettelijk voor mensen?

Op de vraag of vlooien besmettelijk zijn voor mensen: nee. Toch kunnen mensen wel door vlooien gebeten worden. En ook niet onbelangrijk om te weten: via een vlo kun je weer besmet raken met de lintworm.

Maar let op, de mensenvlo is wel weer besmettelijk voor andere mensen. Gelukkig tref je deze in West-Europa nergens meer aan. Of iemand moet hem vanuit een land meenemen waar de mensenvlo wel actief is.

Vlooien bij mensen bestrijden

Last van een vlooienplaag in huis? Dan is de kans groot dat je regelmatig gebeten wordt. Dit gebeurt wanneer je het huisdier verwijdert, terugkomt van een paar weken vakantie of wanneer er heel veel vlooien aanwezig zijn.

Vlooien bij mensen bestrijden is eenvoudig: pak de vlooienplaag aan. Behandel het huisdier met een vlododend middel. Veel mensen gebruiken een vlooienband. Dit werkt over het algemeen goed maar bij een grote vlooienplaag niet voldoende. Gebruik in dit geval spot-on. Dit is een sterk middel dat je tussen de schouderbladen op de huid van hond of kat leeg knijpt. Dus niet bij jezelf!

De omgeving behandelen

Net zo belangrijk is het behandelen van de omgeving. Dit doe je met een speciale omgevingsspray. Deze spray is zeer sterk en doodt niet alleen vlooien maar ook de larven. Houd er echter rekening mee dat dit middel niet gezond is voor kinderen en huisdieren. Verwijder deze uit de ruimte, in ieder geval voor minstens 2 uur. Verwijder ook kamerplanten uit de ruimte.

Bekijk omgevingsspray

Heb je een aquarium in huis dek deze dan met een doek af en schakel de pomp uit. Wanneer de ruimte leeg is (meubels kun je gewoon laten staan hoor) begin je met de behandeling. Spuit door de hele ruimte, zo laag mogelijk bij de vloer. Besteed extra aandacht aan de plinten, naden en kieren. Laat de ruimte gedurende een tot twee uur goed afgesloten. Daarna grondig luchten.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique