Gebruik jij al een verzwaringsdeken? De zorgverzekering, vergoedt deze verzwaringsdekens? Een goede vraag want steeds meer mensen kiezen voor een verzwaringsdeken. Het heeft namelijk een therapeutisch effect op ADHD, autisme, depressie, slapeloosheid en nog veel meer.
Zo werkt een verzwaringsdeken
Voordat je gaat kijken of een verzwaringsdeken door de zorgverzekering wordt vergoed moet je eerst weten of het wel verstandig is om hiervoor te kiezen. Wat zijn verzwaringsdekens? Dit zijn dekens die zwaarder zijn dan normale dekens. Het gewicht van een verzwaringsdeken wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld.
Het effect: het lichaam heeft het gevoel alsof het wordt geknuffeld of vastgehouden. Dit noem je ook wel de diepe druk stimulatie. Hierdoor gaat het lichaam gelukshormonen zoals dopamine en serotonine aanmaken. Welk effect dit op lichaam en geest heeft lees je hieronder, maar eerst meer over de verzwaringsdeken & zorgverzekering.
Vergoeding door de zorgverzekering
Duizenden Nederlanders en Belgen gebruiken inmiddels de verzwaringsdeken. Hartstikke goed want deze mensen ervaren een betere en diepere slaap. Je zou denken dat verzwaringsdekens dankzij het therapeutisch effect ook vergoed worden. Helaas, de zorgverzekering denkt hier anders over.
Dit betekent dat je een verzwaringsdeken niet vergoed krijgt vanuit de zorgverzekering. Je moet deze zelf betalen. Is het dan mogelijk om verzwaringsdekens via de WMO vergoed te krijgen? In veel gevallen ook niet, tenzij je met een goed verhaal komt.
Verzwaringsdeken & zorgverzekering in de toekomst
Momenteel worden verzwaringsdekens dus niet vanuit de zorgverzekering vergoed. Maar het is best mogelijk dat dit in de toekomst wel vergoed gaat worden. Voordat je een verzwaringsdeken aanschaft is het altijd goed om bij de zorgverzekeraar te informeren.
Wanneer een verzwaringsdeken gebruiken?
Verzwaringsdekens worden bij veel verschillende klachten gebruikt. Dit zijn de meest voorkomende klachten of aandoeningen waarbij een verzwaringsdeken effect heeft:
- ADHD en ADD
- Autisme
- Depressie
- Slapeloosheid
- Angststoornissen
- Artrose en artritis
- Syndroom van Down
- Epilepsie
- Rusteloze benen
- Posttraumatische stressstoornis
En nog veel meer ziekten en aandoeningen! Bij de een werkt een verzwaringsdeken ontzettend goed en bij de ander heeft deze iets minder effect.
Een verzwaringsdeken als medisch hulpmiddel
Het is vreemd dat een verzwaringsdeken en zorgverzekering niet samengaan, want deze deken is wel een medisch hulpmiddel. Het heeft namelijk een positief effect op de slaapkwaliteit. De druk op het lichaam zorgt ervoor dat je lichaam dopamine en serotonine aanmaakt. Het hormoon serotonine speelt een belangrijke rol bij het inslapen. Dopamine maakt je lichaam als beloning aan. Hierdoor voel jij je ontspannen en prettig.
Omdat een verzwaringsdeken een medisch hulpmiddel is mag je deze niet in alle gevallen gebruiken. Wanneer je hartklachten of ademhalingsklachten hebt dan kun je beter eerst advies aan een arts vragen. Dit geldt ook wanneer je problemen hebt met de bloedsomloop of vaatproblemen. Hoewel verzwaringsdekens ook kunnen werken bij mensen met diabetes is het beter om eerst een arts te raadplegen.
Geldt de vergoeding ook niet voor kinderen
Je hebt hierboven kunnen zien dat een verzwaringsdeken niet vanuit de zorgverzekering wordt vergoed. Dit geldt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Overigens zijn kinderen tot 18 jaar gratis met de ouders meeverzekerd. Helaas moet je die verzwaringsdeken wel zelf betalen, dus ook wanneer het voor een kind is.
Keuze van verzwaringsdekens
Enkele jaren geleden had bijna nog niemand van verzwaringsdekens gehoord. Inmiddels is hier een ware trend in ontstaan. Daarom zie je ook steeds meer aanbieders van verzwaringsdekens. Het is te hopen dat zorgverzekeraars de verzwaringsdekens in de toekomst gaan vergoeden. Er is namelijk veel vraag naar!
Wat is een goede aanbieder van verzwaringsdekens? Dit is niet zomaar te zeggen. Wanneer je naar de kwaliteit kijkt is er niet veel verschil tussen de verschillende dekens. Ze werken allemaal op dezelfde manier. Ook zijn alle verzwaringsdekens uitwasbaar (op de hand). Enkele verzwaringsdekens zijn niet uitwasbaar, let hier goed op.
Kies het juiste gewicht
Voordat je een verzwaringsdeken koopt is het wel belangrijk dat je het juiste gewicht kiest. Een verzwaringsdeken heeft een gewicht van ongeveer 10% tot 20% van het lichaamsgewicht van de gebruiker.
Gebruik je naast een verzwaringsdeken nog een ander medisch hulpmiddel? Mogelijk wordt het ander medisch hulpmiddel wel vanuit de zorgverzekering vergoed. Neem contact op met je eigen zorgverzekeraar. Vaak zie je op de website van de zorgverzekeraar wat deze wel en niet vergoedt.
Geen vergoeding dus zelf betalen
Goed, verzwaringsdekens worden dus niet vanuit de zorgverzekering vergoed. Dan moet je hem zelf betalen. Wat kost een verzwaringsdeken? Dat is een beetje afhankelijk van het formaat en het gewicht. Gemiddeld betaal je tussen de € 60 en € 90 voor een verzwaringsdeken. Je ziet, zo duur zijn ze niet. Dat je geen vergoeding vanuit de zorgverzekering krijgt is dus niet zo heel erg.
Bekijk de meest populaire verzwaringsdekens
Nogmaals: let goed op het gewicht van de deken! Neem 10% tot 20% van je eigen lichaamsgewicht. Twijfel je of een deken te zwaar is? Houd dan tussen de 10% en 15% aan, hiermee zit je altijd goed.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique