Verzwaringsdeken wassen – belangrijke tips

Een verzwaringsdeken wassen? Veel van deze verzwaringsdekens mogen niet zomaar in de wasmachine. Je wast hem op de hand maar er zijn ook modellen die je helemaal niet uit kunt wassen. Bekijk de belangrijkste tips met betrekking tot het wassen van een verzwaringsdeken.

Het materiaal van een verzwaringsdeken

Wanneer je naar verzwaringsdekens kijkt dan bestaan ze uit materiaal dat normaal gesproken in de wasmachine mag. Katoen en polyester, dit zijn op zich geen kwetsbare stoffen. Katoen kun je zelfs op hogere temperaturen wassen, polyester liever op een lagere temperatuur en niet in de droger.

Uitgaande van het materiaal van een verzwaringsdeken zou deze dus in de wasmachine mogen. Fout! Verzwaringsdekens mag je nooit in de wasmachine stoppen. Dit heeft enerzijds met de vulling te maken, deze gaat door de wasmachine te veel verschuiven. Aan de andere kant kan de zware deken de wasmachine trommel kapotmaken. Er zijn echter modellen die wel in de wasmachine mogen!

Verzwaringsdeken in de wasmachine

Op elke verzwaringsdeken vind je een wasetiket. Op het etiket staat of de deken in de wasmachine mag. Is dit het geval, kies dan voor een korte wasbeurt in koud water. Met centrifugeren op hoge toeren moet je een beetje uitkijken, kies liever voor een lager toerental.

Nog geen verzwaringsdeken gekocht of toe aan een nieuw model?

Bekijk de populairste verzwaringsdekens

Verzwaringsdeken wassen: op de hand

De meeste verzwaringsdekens kun je op de hand wassen. Let hierbij altijd op het wasetiket, hierop staat hoe je de deken kunt wassen.

Vul een ruime kuip of nog beter de badkuip met lauwwarm water. Voeg hier vloeibaar wasmiddel aan toe. Leg de verzwaringsdekens in het water en beweeg de deken enkele keren op en neer. Laat de verzwaringsdeken nu minimaal een uur in het water staan. Op het einde nog een keer goed door het water bewegen.

Na de verzwaringsdeken wassen komt nu het belangrijkste: het uitspoelen. Dit moet net zo lang en net zo vaak totdat er geen schuim meer in het water terechtkomt. Waarschijnlijk moet je twee tot vier keer het spoelwater verversen.

Deken liggen of hangend laten drogen?

Een verzwaringsdeken wassen is één ding, maar hoe moet je hem laten drogen? Wanneer je de deken op de hand wast dan zal deze kletsnat zijn. Probeer voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit de deken te knijpen.

Leg de verzwaringsdekens bij voorkeur liggend te drogen, maar wel over een wasrek of droogmolen. Wanneer je de verzwaringsdeken ophangt dan gaat de vulling schuiven. Stop een verzwaringsdeken nooit in de wasdroger! Hiervan gaat de vulling kapot en loopt de buitenkant schade op.

De hoes van de verzwaringsdeken uitwassen

Veel verzwaringsdekens zijn tegenwoordig met verwijderbare hoes verkrijgbaar. Deze hoes heeft dezelfde functie als een dekbedovertrek. Dit is zeker aan te raden omdat het veel hygiënischer is. Haal de hoes van de deken af en was deze volgens de wasvoorschriften. Vaak zal dit op een temperatuur van 30 of 40° zijn.

Je mag wasverzachter toevoegen, tenzij het wasetiket anders aangeeft. Gebruik in ieder geval nooit bleekmiddelen.

Naar een stomerij brengen

Steeds meer mensen kiezen voor een verzwaringsdeken. Het is wetenschappelijk bewezen dat een verzwaringsdeken een positief effect heeft op slapeloosheid (Zweeds onderzoek). Een ander wetenschappelijk onderzoek laat zien dat verzwaringsdekens veilig in gebruik zijn (tijdschrift Occupational Therapy in Mental Health).

Geen wonder dat verzwaringsdekens in populariteit groeien. Alleen de verzwaringsdeken wassen, dat blijft toch een probleem. Vooral wanneer de deken niet in de wasmachine mag. Gelukkig is er nog een oplossing: de stomerij. Hierbij heb je zelf geen omkijken naar het wassen van de verzwaringsdeken. Bovendien krijg je hem schoon en fris terug zonder dat je risico loopt op schade aan de deken.

Mocht de stomerij schade aan de verzwaringsdeken toebrengen dan is het bedrijf hiervoor verzekerd. Voor die enkele euro’s is het zeker aan te raden om de deken naar de stomerij te brengen en niet zelf aan te klungelen. Enig nadeel is dat een deken die terugkomt van de stomerij niet altijd zo fris ruikt als je zelf zou willen.

Wanneer je de deken niet mag wassen

Helaas maar waar: sommige verzwaringsdekens mag je helemaal niet wassen. Je kunt bekijken of de stomerij hier iets mee kan. Overigens is het niet aan te raden om een verzwaringsdeken te kopen die je nooit mag wassen: onhygiënisch en weggegooid geld.

Eindconclusie verzwaringsdeken wassen

Wil je de verzwaringsdeken wassen? Kijk dan eerst goed op het etiket. Mocht je nog geen verzwaringsdeken hebben dan is het zeker aan te raden om voor eentje te gaan die in de wasmachine kan. Zorg dan wel dat de wasmachine het gewicht van de deken aankan. Sommige wasmachines hebben een maximaal laadvermogen van 7 kg, hier past geen deken van 10 kilo in!

Wil je op de hand wassen doe dit dan bij voorkeur in de zomer. Je kunt de deken kletsnat buiten over de wasmolen en of het wasrek leggen. Vaak is de deken binnen 24 tot 48 uur droog.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique