Verzwaringsdeken tegen chronische pijn

Een verzwaringsdeken tegen chronische pijn, het schijnt echt te helpen. Dat is maar goed ook want een dikke 18% van de bevolking heeft chronische pijn. Elke dag met pijnklachten rondlopen is geen pretje. Pijnstillers helpen onvoldoende, hierdoor word je uit je slaap gehouden. Verzwaringsdekens zijn dan ook steeds populairder in de strijd tegen chronische pijn.

Dit is een verzwaringsdeken

Hoe werkt een verzwaringsdeken tegen chronische pijn? Verzwaringsdekens zijn zwaarder dan normale dekens. Waar een normale deken maximaal 1,5 kg weegt, bereikt een verzwaringsdekens een gewicht van 7 tot wel 10 kg. Hoe zwaarder het lichaamsgewicht van de gebruiker, hoe zwaarder de verzwaringsdeken ook moet zijn.

Het effect van verzwaringsdekens

Doordat een verzwaringsdeken zwaarder is drukt deze ook meer op het lichaam. Deze druk wordt gelijkmatig verdeeld, zo ontstaat er een diepe druk stimulatie. Dit staat ook wel bekend als de deep pressure stimulation.

Wat is het effect van een verzwaringsdeken bij chronische pijn? Het effect zit hem in het geborgen en veilige gevoel dat de zwaardere druk geeft. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd tot de aanmaak van gelukshormonen.

Verzwaringsdeken bij chronische pijn, is dit wat?

Veel mensen met chronische pijn kunnen moeilijk druk op het lichaam verdragen. Een verzwaringsdeken bij chronische pijn lijkt dan ook onlogisch: er komt immers meer druk op het lichaam te staan. Toch moet dit niet zo zwart-wit worden gezien. Een verzwaringsdeken weegt dan misschien wel 8 kg, dit gewicht wordt heel gelijkmatig over het lichaam verdeeld.

Dankzij de deep pressure stimulation maakt het lichaam de hormonen dopamine en serotonine aan. Van dopamine is bekend dat het pijnklachten kan verminderen maar het is ook een beloningshormoon. Hierdoor ontstaat er een tevreden gevoel. Serotonine helpt vooral bij het inslapen.

Vermindering van pijn en ongemak

Het effect van een verzwaringsdeken bij chronische pijn is groot. De meeste patiënten ervaren minder pijn en ongemak. Ze slapen beter in en slapen ook langer door. Toch kan het enige tijd duren voordat dit effect ontstaat. Dit komt omdat het lichaam eerst aan een verzwaringsdeken moet wennen.

Verschillende patiënten met chronische pijn ervaren dat ze na verloop van tijd beter slapen, uitgerust wakker worden maar ook minder pijn ervaren. Hierdoor kan het gebruik van pijnstillers of ontstekingsremmers omlaag. Het is echter wel belangrijk om met chronische pijn toch actief en fit te blijven, uiteraard afgestemd op de klachten.

Wanneer de verzwaringsdeken toch pijn doet

Bij chronische pijn zijn sommige lichaamsdelen pijnlijker dan andere lichaamsdelen. Hierdoor kan het voorkomen dat je op een bepaalde plek helemaal geen druk kunt verdragen. Speciaal hiervoor is er de zogenaamde dekenboog. Dit is een metalen boog die over het lichaamsdeel gelegd wordt. Dit gedeelte blijft vrij van de verzwaringsdeken. Terwijl  de rest van het lichaam wel van de diepe druk stimulatie profiteert.

Ondanks dat een dekenboog de druk op het lichaamsdeel ontlast, is het altijd beter om later te proberen zonder dekenboog te slapen. Wanneer de verzwaringsdeken in zijn geheel wordt gebruikt heeft deze een beter effect tegen chronische pijn.

Het gewicht van de deken kiezen

Heb je last van chronische pijn en denk je erover om een verzwaringsdeken aan te schaffen? Deze dekens zijn gelukkig niet zo duur, in ieder geval niet veel duurder dan een goed dekbed. Het is wel belangrijk dat het gewicht van de verzwaringsdeken is afgestemd op het gewicht van de gebruiker. Dit betekent dat verzwaringsdekens niet zomaar van de een op de andere persoon over kunnen gaan.

Gemiddeld heeft een verzwaringsdeken een gewicht dat 10% tot 20% van het lichaamsgewicht van de gebruiker beslaat. Wanneer de gebruiker 80 kg weegt dan moeten verzwaringsdeken minimaal 8 kg en maximaal 16 kg wegen. Voor mensen met chronische pijn is het beter om tussen de 10% en 15% van het lichaamsgewicht aan te houden.

Deze formule geldt ook voor kinderen met chronische pijn. Het is niet verstandig om bij kinderen een verzwaringsdeken op de groei te kopen, omdat deze dan al snel te zwaar wordt.

Benieuwd welke verzwaringsdeken goed bij chronische pijn werkt? Hieronder vind je een lijst met de bestverkochte verzwaringsdekens.

Bekijk de populaire verzwaringsdekens

Let goed op de maat en het gewicht. In veel gevallen gaat het om een eenpersoons verzwaringsdeken voor volwassenen, voor kinderen zijn er namelijk kleinere modellen verkrijgbaar.

Een te lichte verzwaringsdeken en chronische pijn

Wat gebeurt er wanneer je bij chronische pijn een te lichte verzwaringsdeken gebruikt? Eigenlijk niet veel, want de deken kan zijn werk niet goed doen. Het lichaam wordt onvoldoende gestimuleerd tot de aanmaak van belangrijke hormonen. Hierdoor lijkt het alsof verzwaringsdekens helemaal niet werken, maar niets is minder waar.

Verzwaringsdekens werken juist heel goed, maar een te lichte deken is een verkeerde keuze. Alweer een goede reden om goed op het gewicht van de deken te letten.

Een te zware deken is niet aan te raden

Verzwaringsdekens en chronische pijn, ze gaan goed samen. Maar alleen wanneer de verzwaringsdeken niet te zwaar is. Houd een maximum van 15% van het lichaamsgewicht aan. Leg de deken altijd rechtstreeks op het lichaam, zonder dat hier een andere deken of dekbed onder ligt. Om in het begin te wennen is het wel aan te raden om er tijdelijk iets onder te leggen. Houd er dan wel rekening mee dat het effect minder is.

Kun je een verzwaringsdeken uitwassen?

Een goede vraag, of je een verzwaringsdeken kunt uitwassen. Gelukkig wel, al kan dit alleen op de hand. Daarom zijn er om hygiënische redenen speciale hoezen verkrijgbaar. Deze hoes maak je aan de verzwaringsdeken vast. Dit doe je met speciale clipjes. Gebruik geen normale dekbedovertrek voor een verzwaringsdeken. Hierdoor gaat de deken schuiven, dit voelt natuurlijk niet prettig aan.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique