Verzwaringsdeken kopen? Let op de valkuilen!

Even een verzwaringsdeken kopen. Voordat je het weet heb je de verkeerde te pakken. Het probleem met verzwaringsdekens is dat je deze niet altijd kunt ruilen. Voordat je een verzwaarde deken koopt moet je weten welk gewicht ideaal is en of deze deken ook bij jouw situatie past. Bekijk de praktische tips “verzwaringsdeken kopen”.

De werking van een verzwaringsdeken

Je hebt psychische of lichamelijke klachten en al snel komt het advies: een verzwaringsdeken kopen. Vaak zijn het andere gebruikers die jou hierop wijzen. Is een verzwaringsdeken wel iets voor jou? Dan moet je eerst weten hoe deze deken werkt.

Een verzwaringsdeken is een stuk zwaarder dan een normale deken. Er zit een zwaardere vulling in die goed verdeeld is over de deken zelf. Hierdoor wordt de druk ook gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Maar waarom zou je meer druk op het lichaam willen hebben? Door deze extra druk, dat je ook wel de diepe druk stimulatie noemt, maakt je lichaam de hormonen serotonine en dopamine aan. Deze hormonen/ neurotransmitters geven je een ontspannen gevoel. Hierdoor slaap je beter.

Maar er is meer, want dankzij serotonine beleef je minder pijn. Dit maakt verzwaringsdekens ideaal voor mensen met lichamelijke maar ook met psychische klachten. Denk ook maar aan ADD en ADHD, depressie, fibromyalgie en autisme.

Verzwaringsdeken kopen: vijf tips

Een verzwaringsdekens kopen betekent dat je een investering doet. Verzwaringsdekens kosten gemiddeld tussen de € 60 – € 150 per stuk. De betere modellen liggen echter vanaf € 80, goedkoper zou je ze eigenlijk niet moeten nemen.

Om te voorkomen dat je iets koopt wat je later niet gebruikt of waar je niets aan hebt vind je hieronder vijf belangrijke tips.

Tip 1: evalueer je klachten

Verzwaringsdekens helpen niet bij alle klachten. Uit de praktijk blijkt dat ze in ieder geval wel bij de volgende klachten of aandoeningen een effect hebben:

  • ADD en ADHD
  • Autisme
  • PTSS
  • Stress
  • Slaapproblemen
  • Restless leg syndroom (RLS)
  • Fibromyalgie
  • Artritis en artrose
  • Angststoornis en paniekstoornis
  • Alzheimer

Mogelijk werken verzwaringsdekens ook bij andere klachten of aandoeningen, dit is vaak een kwestie van uitproberen. Bedenk van tevoren of je echt voor een verzwaringsdeken gaat of dat een andere therapievorm misschien beter bij jou past.

Tip 2: geen vervanging voor pijnstillers

 Ga geen verzwaringsdeken kopen wanneer je definitief van de pijnstillers af wilt. Een verzwaringsdeken kan pijnklachten verlichten maar is geen vervanging voor pijnmedicatie.

Heb je artrose, artritis of andere pijnklachten dan is het goed mogelijk dat je de zwaardere druk van de deken moeilijk kunt verdragen. Een dekenboog kan bepaalde lichaamsdelen ontlasten.

Tip 3: kijk naar de kwaliteit

Sommige aanbieders importeren de verzwaringsdekens vanuit het buitenland. Andere aanbieders zijn juist zelf fabrikant of kopen hun producten bij een Nederlandse of Europese fabrikant of leverancier in.

Er is veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende verzwaringsdekens. Ga bij voorkeur voor een bekend merk zoals Swiss Night of Ella. Natuurlijk zijn andere merken vaak ook goed, zolang je ze maar in Nederland of in ieder geval binnen Europa bestelt. Ga niet voor een verzwaringsdeken vanuit China of een Aziatisch land. Je weet nooit hoe het met de kwaliteit zit.

Tip 4: verzwaringsdeken kopen & gewicht

Een te lichte of zware verzwaringsdeken heeft totaal geen effect en is dus weggegooid geld. Neem een deken die 10% tot 20% van het eigen lichaamsgewicht bedraagt. Wie 80 kg weegt heeft dus een verzwaringsdeken gewicht van 8-16 kg nodig. Ga hier niet onder en zeker niet boven zitten. Ditzelfde geldt wanneer je voor een verzwaringsdekens voor een kind koopt.

Tip 5: eenpersoons of tweepersoons verzwaringsdeken

Het vaakst worden de eenpersoons verzwaringsdekens gekocht, maar je hebt ook modellen voor twee personen. Het is echter niet aan te raden om een verzwaringsdeken voor twee personen te kopen. Jij en je partner hebben waarschijnlijk niet hetzelfde lichaamsgewicht. Ook kan het zijn dat jij een iets lichtere of juist een wat zwaardere deken prettiger vindt.

Een tweepersoons verzwaringsdeken werkt zelden echt goed, er is altijd wel een van beiden die er nadelige gevolgen van ondervindt. Hebben jullie beide een verzwaringsdeken nodig, koop dan liever twee keer een eenpersoons verzwaringsdeken.

Wat is de beste verzwaringsdeken?

Het is niet te zeggen wat de beste verzwaringsdeken is. Het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat het gewicht van de deken goed is afgestemd op jouw lichaamsgewicht. Kom je in de toekomst veel aan of val je aardig wat af? Dan is de kans groot dat je een nieuwe verzwaringsdeken moet kopen.

Let ook een beetje op de hygiëne. Verzwaringsdekens kun je uitwassen maar wel op de hand, niet in de wasmachine. Voor een optimale hygiëne zijn er speciale hoezen verkrijgbaar. Deze bevestig je aan de deken vast, zodat de hoes niet kan gaan schuiven. Een dekbedhoes kan ook maar dit gaat veel te veel schuiven.

Sommige leveranciers beweren dat je alleen hun speciale hoezen kunt gebruiken omdat de verzwaringsdeken anders niet werkt, maar dit is natuurlijk onzin. Een hoes is een hoes en beïnvloedt de werking niet, mits deze natuurlijk niet te dik is.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique