Verzwaringsdeken kind: huren of kopen?

Je hebt een verzwaringsdeken kind nodig. Hierbij heb je de keuze tussen huren of kopen. Over het algemeen hebben verzwaringsdekens een positief therapeutisch effect. Maar wanneer je niet zeker bent van dit effect dan is huren een optie. Overigens is kopen ook niet al te duur. Bekijk hieronder wat de verzwaringsdeken kind precies doet.

Zo werkt een verzwaringsdeken kind

Een verzwaringsdeken kind werkt niet veel anders dan bij volwassenen. Het enige verschil is dat een verzwaringsdeken kind een andere gewichtsklasse heeft. Maar goed, nu eerst iets over de werking.

Verzwaringsdekens zijn zwaarder dan normale dekens of dekbedden. Ze bestaan uit een zware vulling die middels vakken gelijkmatig over de deken wordt verdeeld. Dit is belangrijk want dit gewicht moet ook weer gelijkmatig over het lichaam worden verdeeld.

Het therapeutisch effect ervan

Waarom zou je iets zwaars op het lichaam willen hebben? Een verzwaringsdeken valt onder de diepe druk stimulatie (deep pressure stimulation). Door gelijkmatige druk over het lichaam maken de hersenen twee belangrijke hormonen aan: dopamine en serotonine.

Deep presure stimulation wordt ook veel in ziekenhuizen, klinieken en bij therapeuten toegepast. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een speciale knuffelmachine. Zelf deep pressure stimulation toepassen doe je thuis met een verzwaringsdeken. De hormonen die hierbij vrijkomen zorgen voor een goede prikkelverwerking in de hersenen. Bovendien hebben ze een gunstig effect op het geluksgevoel en de slaap.

Verzwaringsdeken kind, huren of toch kopen?

Verzwaringsdekens zijn zeer effectief bij aandoeningen zoals ADHD en ADD, autisme, depressieve klachten, slaapproblemen, reumatische aandoeningen en nog veel meer. Een verzwaringsdeken kind is dan ook ideaal voor kinderen die aan een van deze aandoeningen leiden. Of wanneer het kind door psychische of lichamelijke klachten slecht slaapt.

Veel ouders zijn twijfelachtig over het positieve effect van verzwaringsdekens. Dan komt toch de vraag omhoog: moet je nu een verzwaringsdeken kind huren of kopen? Wanneer je deze deken een enkele keer wil gebruiken of wanneer dit echt tijdelijk is, dan is een verzwaringsdeken kind huren de beste optie. Kijkende naar de koperprijs is kopen echter een beter alternatief.

Verzwaringsdeken kind kopen

Een verzwaringsdeken voor het kind is helemaal niet zo duur. In ieder geval niet veel duurder dan een goed dekbed. Bovendien gaan verzwaringsdekens lang mee, mits je hier ook goed mee omgaat. Het is namelijk belangrijk dat je een verzwaringsdeken niet in de wasmachine uitwast maar op de hand. Beter nog: je kiest voor een speciale hoes, deze kun je veel vaker uitwassen.

Waar kun je een verzwaringsdeken kopen en waar moet je opletten? Het is namelijk belangrijk dat je goed op het gewicht van de deken let. Een te zware of lichte deken heeft namelijk geen tot minimaal effect. Daarom vind je hieronder enkele tips.

Let op de prijs

Er zijn heel wat verzwaringsdekens voor kinderen verkrijgbaar. Hier zie je ook veel prijsverschil in. De prijs zegt niet alles over de kwaliteit. Er zijn namelijk dure modellen die net zo goed zijn als de goedkopere modellen. Benieuwd welke verzwaringsdeken kind op dit moment het meest populair is?

Bekijk het overzicht verzwaringsdekens voor kinderen

Verzwaringsdeken kind: welk gewicht?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer een kind onder een verzwaringsdeken mag liggen. Gebruik verzwaringsdekens nooit voor kinderen jonger dan twee jaar of wanneer ze minder dan 9 kg wegen. Voor hele jonge kinderen is er een andere vorm van diepe druk stimulatie, namelijk inbakeren.

Vervolgens kijk je naar het lichaamsgewicht van het kind. Neem hier minimaal 10% van, dit is het gewicht van de verzwaringsdeken. Weegt een kind bijvoorbeeld 20 kg, dan zou een verzwaringsdeken een gewicht van minimaal 2 kg moeten hebben. Overigens mag een verzwaringsdeken ook zwaarder zijn met een maximum van 25% van het lichaamsgewicht. Dit betekent dat een kind van 20 kg een verzwaringsdeken van hooguit 5 kg mag hebben.

Speciale kinderdekens

Verzwaringsdekens zijn vaak eentonig van kleur, bijvoorbeeld donkerblauw of zwart. Dit is voor kinderen natuurlijk niet zo leuk. Gelukkig hoef je niet op de verzwaringsdeken zelf te letten maar ga je voor een vrolijk gekleurde hoes. Maar het is uiteraard altijd leuk om ook voor een gekleurde verzwaringsdeken met print te kiezen.

Eerst wennen aan een verzwaringsdeken

Houd er rekening mee dat iedereen enige tijd moet wennen aan een verzwaringsdeken. Deze is een stuk zwaarder en drukt op het lichaam. Voor kinderen is het aan te raden om in het begin de verzwaringsdekens op een dekbed te leggen. Dit is minder effectief maar het kind kan wel aan de zwaardere druk wennen.

Na enkele dagen bouw je dit af. Leg de verzwaringsdeken van het kind nu op een dunnere deken. Na enige tijd kan deze dunne deken weg en ligt het kind direct onder de verzwaringsdeken. Gebruik een speciale hoes of leg alleen een dun laken onder de verzwaringsdeken.

Koop een verzwaringsdeken niet op de groei

Kinderen groeien snel en komen dan natuurlijk ook in gewicht aan. Hierdoor lijkt het heel aantrekkelijk om een verzwaringsdeken op de groei te kopen. Niet doen! Zorg dat de verzwaringsdeken kind niet meer dan 25% van het lichaamsgewicht bedraagt.

Denk aan het therapeutisch effect en de vele voordelen van verzwaringsdekens. Dat maakt de aanschaf van een verzwaringsdeken kind een stuk eenvoudiger en minder pijnlijk. Financieel pijnlijk dan, maar je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique