Verzwaringsdeken gewicht berekenen

Wil je voor een verzwaringsdeken ’t gewicht berekenen? Hier is een hele handige formule voor. Het is namelijk belangrijk dat de deken niet te licht maar zeker ook niet te zwaar is. Voor een maximaal effect vind je hieronder de formule “verzwaringsdeken gewicht berekenen”.

Het effect van verzwaringsdekens

Voordat je overgaat op het verzwaringsdeken gewicht berekenen is het belangrijk dat je het effect van dit soort dekens kent. Een verzwaringsdeken is altijd zwaarder dan een normale deken. De vulling van de deken is gelijkmatig over het hele oppervlak verdeeld.

Doordat een verzwaringsdeken zwaarder is geeft hij een druk op het lichaam. Dit noem je de diepe druk stimulatie oftewel de deep pressure stimulation. Dankzij de goed verdeelde en zwaardere druk op het lichaam wordt jouw lichaam gestimuleerd tot de aanmaak van gelukshormonen.

Dopamine en serotonine

Het lichaam maakt dankzij de verzwaringsdeken de hormonen dopamine en serotonine aan. Dopamine is een stof die in het beloningssysteem van de hersenen voorkomt. Het komt vrij tijdens het sporten en bij gebruik van bepaalde middelen. Dankzij dopamine voel jij je prettig, rustig en slaap je beter in.

Serotonine is een tweede hormoon dat dankzij de verzwaringsdeken wordt aangemaakt. Dit hormoon en neurotransmitter speelt een belangrijke rol bij het in slaap komen.

Verzwaringsdeken gewicht berekenen

Je hebt nu gezien hoe effectief een verzwaringsdeken kan zijn. Het wordt dan ook veel ingezet bij lichamelijke en psychische klachten, ADD en ADHD, autisme, depressie en nog veel meer.

Nu is het belangrijk om te kijken naar de verzwaringsdeken gewicht berekenen formule. Een te lichte deken heeft namelijk geen tot nauwelijks effect. Terwijl wel een te zware deken een ware last wordt.

Dit is de verzwaringsdeken gewicht berekenen formule:

Lichaamsgewicht gebruiker/ 100 X 10-20

Stel dat een gebruiker 75 kg weegt. Dit deel je door 100 en vermenigvuldig je met 10-20. Je komt dan uit bij een verzwaringsdeken gewicht van 7,5-15 kg. Dit is het gewicht wat je moet nemen.

Bekijk de bestverkochte verzwaringsdekens

Hoe zit het met verzwaringsdeken gewicht bij kinderen?

Bovenstaande verzwaringsdeken gewicht berekenen formule geldt ook wanneer je voor verzwaringsdekens voor kinderen kijkt. Houd er wel rekening mee dat kinderen snel groeien en dan ook sneller in gewicht aankomen. Het lijkt dan heel verleidelijk om een verzwaringsdeken op de groei te kopen (zwaarder dan normaal). Doe dit echter niet, het kind heeft hier alleen maar last van.

Verzwaarde deken is te licht

Wat gebeurt er wanneer je een te lichte verzwaarde deken koopt? Letterlijk gebeurt er helemaal niets. Er is dan te weinig druk op het lichaam aanwezig. Hierdoor wordt het lichaam niet aangezet tot de aanmaak van (extra) dopamine en serotonine. Dit is natuurlijk hartstikke zonde want een verzwaringsdeken kost al snel tussen de € 50 en € 100.

Heb je per ongeluk een te lichte verzwaringsdeken gekocht? Kijk of je deze kunt ruilen of geef hem aan iemand anders cadeau. Gebruik dan wel weer de juiste “verzwaringsdeken gewicht berekenen” formule, zodat de ontvanger niet ook een te lichte deken krijgt.

Tip: je kunt een verzwaarde deken niet zwaarder maken door er nog eens iets bovenop te leggen. Verzwaringsdekens zijn er juist voor gemaakt om de druk heel gelijkmatig te verdelen. Dit werkt niet wanneer je er allemaal extra dekens bovenop of onder oplegt.

Wanneer de verzwaringsdeken te zwaar is

Niets zo vervelend als een verkeerd gekozen verzwaarde deken. Wanneer deze te zwaar is dan krijg je wel extra druk op het lichaam maar is dit teveel van het goede. Het gevolg: je lichaam gaat pijn doen. Mogelijk krijg je last van spierpijn, drukplekken en andere klachten.

Waarop letten bij aankoop van een verzwaringsdeken?

Wanneer je in verzwaringsdeken koopt is het belangrijk om goed op de kwaliteit te letten. De meeste verzwaringsdekens zijn van een uitstekende kwaliteit. Ga echter niet voor die hele goedkope modellen van € 30 of goedkoper. Dit soort verzwaringsdekens zijn van mindere kwaliteit, de inhoud kan gaan schuiven of de naden laten snel los.

Kijk ook goed naar het formaat. De meeste verzwaringsdekens zijn bedoeld voor één volwassen persoon. Een verzwaringsdeken voor kinderen is kleiner van formaat. Dan heb je ook nog de verzwaarde deken 200 X 200 centimeter. Deze deken is geschikt voor twee personen want het gewicht is ook op twee personen aangepast.

De ellende van een tweepersoons verzwaringsdeken is dat hij waarschijnlijk voor de ene partner te licht aan voor de ander te zwaar is. Je moet dan echt allebei ongeveer hetzelfde wegen wil je gebruik maken van een tweepersoons verzwaringsdeken.

Een verzwaringsdeken ruilen

Je hebt een verzwaringsdeken gekocht maar hij is te licht of te zwaar. Tja, had je maar even naar bovenstaande verzwaringsdeken gewicht berekenen formule moeten kijken. Maar goed, het leed is al geschied en je zit met een deken die niet effectief genoeg is.

Kun je deze ruilen? In veel gevallen kun je een verzwaringsdeken niet ruilen, dit heeft namelijk met de hygiëne te maken. Wat op zich wel vreemd is want zolang de deken in de verpakking zit en je hebt deze online besteld dan heb je wel recht op de wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Staat er dus bij dat je de verzwaringsdeken niet mag ruilen? Bekijk dan welke voorwaarden er aan ruilen vastzitten.

Mocht de verkoper nog steeds beweren dat je binnen 14 dagen het product dat nog in de verpakking zit niet mag ruilen, bestel je er dan niks. Zoek liever naar een andere verkoper.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique