Krijgt je baby nog babyvoeding 1 en wil je overstappen naar opvolgmelk? Het is vaak moeilijk om te bepalen wanneer je van voeding moet veranderen. Het verschil tussen babyvoeding 1 en 2 zit hem vooral in de voedingsstoffen. Ontdek wanneer het verstandig is om te switchen tussen zuigelingenvoeding en opvolgmelk.
Zuigelingenmelk en opvolgmelk
Babyvoeding 1 noem je ook wel zuigelingenmelk of zuigelingenvoeding. Babyvoeding 2 staat bekend onder de naam opvolgmelk. De naam zegt het al: opvolgmelk komt na zuigelingenvoeding. Er is echter ook nog opvolgmelk nummer 3, geschikt voor oudere baby’s. Dat klinkt allemaal behoorlijk verwarrend. Daarom meer uitleg over het verschil tussen babyvoeding 1 en 2.
Wat is het verschil tussen babyvoeding 1 en 2?
Het grootste verschil tussen zuigelingenvoeding nummer 1 en 2 zit hem in de aanwezigheid van voedingsstoffen. Babyvoeding 1 is geschikt vanaf de geboorte. Dit kan eventueel in combinatie met borstvoeding. Deze babyvoeding bevat alle belangrijke voedingsstoffen, vezels, onverzadigde vetzuren en nog veel meer.
Er zijn verschillende merken babyvoedingen verkrijgbaar. Nutrilon is de meest bekende. Toch zie je hier nooit reclame over, omdat fabrikanten voor babyvoeding 1 niet mogen adverteren. Ouders moeten namelijk zelf kunnen bepalen welk merk zuigelingenmelk ze kopen.
Babyvoeding 1 is een goed alternatief voor borstvoeding, maar kan dit uiteraard nooit volledig vervangen. Wanneer dit mogelijk is, heeft borstvoeding de voorkeur.
Bekijk hier alle babyvoeding 1
Wat is nu het verschil tussen babyvoeding 1 en 2? Opvolgmelk of babyvoeding 2 bevat meer ijzer en calcium. Dit is belangrijk, omdat baby’s vanaf 6 maanden oud meer van deze voedingsstoffen nodig hebben.
Wanneer overstappen van babyvoeding 1 naar 2?
Het verschil tussen babyvoeding 1 en 2 is duidelijk. Babyvoeding 2 bevat dus voldoende ijzer, calcium en overige belangrijke voedingsstoffen. Onmisbaar voor de ontwikkeling van het jonge kind.
Wanneer overstappen op andere babyvoeding? Let erop dat je niet zomaar kunt overstappen op een ander merk. Ga je van zuigelingenvoeding naar opvolgmelk, probeer dan in eerste instantie bij hetzelfde merk te blijven. Geef je borstvoeding? Dan hoef je in principe niet over te stappen op opvolgmelk. Stop je met borstvoeding voordat het kind 1 jaar is, dan kun je vanaf 6 maanden wel opvolgmelk geven. Overstappen op opvolgmelk doe je dus op de leeftijd van 6 maanden. Doe dit zeker niet met 7 of 8 maanden, omdat de baby dan belangrijke voedingsstoffen tekort komt.
Mag ik koemelk geven?
Gewone koemelk (of geitenmelk) is niet geschikt als melkvoeding. Het is natuurlijk niet erg dat een baby tussen 6 en 12 maanden af en toe gewone melk te drinken krijgt. Het moet alleen niet tot de hoofdvoeding behoren. Koemelk bevat te weinig voedingsstoffen voor het jonge kind. Hierdoor kan het zich niet goed ontwikkelen.
Bovendien bevat gewone melk te weinig ijzer en teveel eiwit. Wist je dat baby’s erg ziek kunnen worden van teveel eiwitten? Gun je kindje het beste en kies altijd voor opvolgmelk in plaats van gewone melk. Doe dit tot het kind 12 maanden oud is. Daarna mag je eventueel overstappen op koemelk of geitenmelk.
Ook geen andere soorten melk
Je hebt kunnen zien dat gewone koemelk of geitenmelk zeker niet geschikt is als zuigelingenvoeding. In ieder geval niet totdat je kindje zes maanden oud is. Dit geldt ook voor andere soorten melk. Je geeft een zuigeling dus ook geen paardenmelk, schapenmelk of melk van andere zoogdieren. Begin ook niet aan moedermelk dat bedoeld is voor dieren zoals honden, katten en konijnen. Dit soort melk en poedermelk is afgestemd op het dier, niet op de babymens.
Opvolgmelk 3 en peutermelk
Naast babyvoeding 2 is er ook nog babyvoeding 3. Dit noemen we ook wel opvolgmelk 3. Deze voeding is geschikt voor kinderen vanaf 10 tot 12 maanden oud. Dan is er ook nog peutermelk: geschikt voor peuters vanaf 2 jaar oud.
Is opvolgmelk 3 en peutermelk beter dan gewone koemelk? Ja en nee. Vanaf 12 maanden oud kan het kind gewone melk drinken. Het is niet nodig om peutermelk te kopen. Bovendien zorgt dit ook nog eens voor extra kosten.
Waarom zou je wel voor peutermelk kiezen? Het bevat een uitgebalanceerde verhouding eiwitten, ijzer, zink, vitamine B, vitamine K en nog veel meer. Veel ouders vinden dit een prettige gedachte. Mocht de peuter onvoldoende eten en hierdoor weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, dan is opvolgmelk 3 of peutermelk een goed alternatief.
Opvolgmelk 4
Tegenwoordig heb je ook nog opvolgmelk 4 (dit bestond vroeger niet). Niet alle merken hebben opvolgmelk 4 in het assortiment. Het gaat hier om dreumes melk, bedoeld voor kinderen van 12-24 maanden. Feitelijk zou je op deze leeftijd ook opvolgmelk 3 kunnen gebruiken maar opvolgmelk 4 bevat net weer wat andere voedingsstoffen.
Verschil tussen Kruidvat babyvoeding en Nutrilon
Naast het verschil tussen babyvoeding 1 en 2 wordt er ook veel gezocht naar het verschil tussen Kruidvat babyvoeding en Nutrilon. Het gaat hier dus om twee verschillende merken. Is de een echt veel beter dan de ander?
De samenstelling van zuigelingenvoeding en opvolgmelk staat in de warenwet beschreven. Zo moeten deze producten voorzien zijn van een bepaalde hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere bestanddelen. Ook mogen deze producten alleen maar bepaalde ingrediënten bevatten. Fabrikanten kunnen dus niet hun eigen ingrediënten toevoegen.
Doordat de samenstelling is vastgelegd in de warenwet, is het ene merk niet beter dan het andere. Toch is er een verschil tussen Kruidvat babyvoeding en Nutrilon. Ten eerste kan de samenstelling iets anders zijn en reageert een baby er beter of slechter op. Ten tweede natuurlijk het prijsverschil. Standaard zuigelingenvoeding van Nutrilon is een stuk duurder dan die van Kruidvat. Het is dus voornamelijk de prijs waar naar gekeken wordt.
Wist je trouwens dat Kruidvat zuigelingenvoeding iets meer ijzer, magnesium en koper bevat maar juist wat minder seleen, fosfor en calcium? Het zijn kleine verschillen waar baby’s niet veel van merken, maar waar ouders wel opletten.
Tip: Vanaf 4 maanden mag je starten met fruithapje. Hierna volgt het groentehapje. Zo leert je kindje langzaam vast voedsel eten.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique