Verschil innestelingsbloeding en menstruatie

Het verschil innestelingsbloeding en menstruatie is niet altijd goed herkenbaar. Vooral wanneer je altijd last hebt van een lichte menstruatiebloeding kan dit verschil heel klein zijn. Toch zijn er andere verschillen die aankunnen duiden of het hier om een innesteling NG of ongesteldheid gaat.

Omschrijving innestelingsbloeding

Geschat wordt dat 20% – 30% van de zwangere vrouwen een innestelingsbloeding heeft. Wat is een innestelingsbloeding? Tijdens het innestelen ‘vreet’ de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Soms wordt hierbij een bloedvaatje geraakt. Dit beschadigd bloedvaatje gaat bloeden: de innestelingsbloeding.

Verschil innestelingsbloeding en menstruatie

Er is een duidelijk verschil tussen innestelingsbloeding en menstruatie. Bij een innestelingsbloeding is er sprake van een zwangerschap. Tijdens de menstruatie wordt de onbevruchte eicel afgestoten: niet zwanger dus. Om zeker te weten of er sprake is van een zwangerschap, kan een zwangerschapstest gedaan worden. Deze meet de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon HCG. Een normale zwangerschapstest kan vanaf de eerste dag van de gemiste menstruatie (NOD).

Bekijk de best verkochte zwangerschapstest

Het is belangrijk om een zwangerschapstest goed uit te voeren. Alleen de teststrip moet gedurende enkele seconden in de urine worden gehouden. Na enkele seconden tot maximaal 2 minuten verschijnt het testresultaat.

Hoeveelheid bloedverlies bij innesteling

Een innestelingsbloeding kenmerkt zich door licht bloedverlies. Vaak gaat het hier om enkele druppeltjes bloedverlies. Wanneer zich dit met witte afscheiding mengt, ontstaat er een roze afscheiding. Er kunnen ook enkele druppeltjes rood bloed naar buiten komen. Blijft het bloed wat langer in de baarmoeder zitten, dan kleurt dit bruin. We spreken dan ook wel van bruin bloedverlies.

Lichte menstruatie lijkt op innestelingsbloeding

Sommige vrouwen menstrueren heel licht. Ze verliezen niet veel bloed en de menstruatie duurt niet langer dan drie tot vier dagen. Aan de andere kant kan een innestelingsbloeding wel eens twee dagen duren. Hierdoor kan een lichte menstruatie op een innestelingsbloeding lijken, of andersom natuurlijk.

Verschil: het tijdstip van de bloeding

Het grootste verschil tussen innestelingsbloeding en menstruatie is het tijdstip waarop dit plaatsvindt. De menstruele cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dag één is de eerste dag van de menstruatie. Rond dag 14 vindt de eisprong plaats. Dag 28 is de laatste dag van de cyclus, gevolgd door dag 1 (eerste dag van de menstruatie).

Wanneer vindt de innesteling plaats? Dit is niet precies te zeggen, omdat het moment van eisprong en bevruchting bepalend zijn. Er kan in ieder geval gezegd worden dat de innesteling ongeveer 5 tot 7 dagen voor de verwachte menstruatie plaatsvindt. Een innestelingsbloeding is dan ook altijd eerder dan een (vermeende) menstruatie.

Onregelmatige cyclus: wanneer testen?

Vrouwen met een onregelmatige cyclus vinden het moeilijker om te bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. Een onregelmatige cyclus duurt ergens tussen de 21 en 42 dagen. De ene periode duurt deze kort, de andere periode juist weer wat langer. Vrouwen die onregelmatig menstrueren ervaren dat het moeilijker is om zwanger te worden. Met behulp van ovulatietesten kan bekeken worden wanneer de eisprong optreedt.

Bekijk de ovulatietesten

Bij gebruik van een ovulatietest is het alweer wat makkelijker om een eventuele innesteling te bepalen. Treedt er ongeveer 7 tot 9 dagen na ovulatie een lichte bloeding op, dan zou dit zomaar een innestelingsbloeding kunnen zijn.

Onregelmatige cyclus, wanneer testen? Bij een onregelmatige cyclus is het belangrijk om de gemiddelde cyclus lengte te nemen. Van hieruit kan een Niet Ongesteldheids Dag (NOD) worden bepaald. Deze dag is het beste moment om te testen. Nadeel is dat je hier met een onregelmatige cyclus weleens naast kunt zitten. Daarom is een vroege zwangerschapstest een aanrader. Deze test is extra gevoelig en kan tot 5 dagen voor de NOG gebruikt worden.

Bestel een vroege zwangerschapstest

Ook voor de vroege zwangerschapstest geldt: gebruik hem volgens voorschrift. Geen controlestreepje betekent dat de uitslag niet geldig is.

De belangrijkste verschillen op een rij

Hieronder de belangrijkste verschillen innestelingsbloeding en menstruatie:

  • Innestelingsbloeding is vaak roze of bruin van kleur, menstruatiebloeding helderrood
  • Bij een innesteling slechts enkele druppeltjes bloedverlies, bij menstruatie soms hevig bloedverlies
  • Innesteling: vroege zwangerschapsverschijnselen zoals een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Menstruatie: buikkramp

Is het nog steeds onduidelijk zijn of er sprake is van een innestelingsbloeding of menstruatie? Alleen een zwangerschapstest kan zekerheid bieden. Helaas wil het hierbij ook nog wel eens misgaan. Bij te vroeg testen is het testresultaat negatief, terwijl de vrouw misschien wel zwanger is.

Mochten er (vage) klachten optreden in combinatie met een zeer lichte bloeding, dan is het verstandig om een zwangerschapstest na twee tot drie dagen te herhalen. Mogelijk is het testresultaat dan wel positief. Let op: een zwangerschapstest van de huisarts werkt niet beter dan een thuistest. Alle zwangerschapstesten hebben een betrouwbaarheid van minimaal 99,9%. Alleen bij vroeg testen (voor de NOD) ligt de betrouwbaarheid lager.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique