Verrot gebit: symptomen en behandeling

Een verrot gebit, het zal je maar overkomen. De kans is groot dat je meerdere tanden of kiezen kwijtraakt. Het kan ook dat de tandarts deze moet trekken. In sommige gevallen moet zelfs alles eruit en krijg je een kunstgebit. Een verrot gebit heeft verschillende oorzaken. Het kan aan de mondhygiëne liggen maar ook aan bijvoorbeeld medicijngebruik. Ontdek meer over de symptomen en behandeling.

Verwaarloosd gebit

Een verrot gebit is vaak een verwaarloosd gebit. Al op heel jonge leeftijd moet gestart worden met een goede mondhygiëne. Dit betekent twee keer per dag met een tandpasta poetsen en eenmaal per dag tussen de tanden schoonmaken. Ook de tandvleesrandjes en de tong mogen niet vergeten worden.

De meeste mensen weten deze mondhygiëne hun hele leven goed vol te houden. Toch kan er vroeg of laat een verwaarloosd gebit ontstaan. Vaak is dit het gevolg van psychische, lichamelijke of financiële problemen. Hierdoor is het niet mogelijk om voor een goede mondzorg te gaan. Het gevolg: een verrot gebit.

Een verrot gebit ontstaat ook door medicijngebruik, lichamelijke of psychische klachten of drugsgebruik.

Zo ziet een verrot gebit er uit

Voor de meeste mensen is een verrot gebit makkelijk herkenbaar. De tanden zien er bruin, grijs of zelfs zwart uit. Soms ontbreken er een of meerdere tanden. Natuurlijk zijn de kiezen ook aangedaan, maar dit is van buitenaf minder zichtbaar.

Andere symptomen zijn een vieze geur uit de mond (vieze adem) maar ook pijn tijdens het eten. Een verrot gebit gaat namelijk met meerdere ontstekingen gepaard. Je ervaart dagelijks pijn en ongemak. Toch kan een verrot gebit vooral voor de partner of omgeving nog het meest vervelend zijn, simpelweg door de aanblik en de geur.

Zijn rotte tanden gevaarlijk?

Voordat een verrot gebit ontstaat gaat hier een hele lange periode aan vooraf. Het begint met een tandvleesontsteking of gaatjes (cariës). Wanneer dit niet behandeld wordt dan gaat alles steeds verder ontsteken.

Zijn rotte tanden gevaarlijk? Ja, chronische ontstekingen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Bacteriën kunnen namelijk via de bloedbaan overal in het lichaam terechtkomen. Hierdoor ontstaan er sneller ziektes of aandoeningen. Het is al langer bekend dat ontstoken tandvlees een risico voor de gezondheid vormt. Blijf dus zeker niet te lang met rotte tanden rondlopen.

Rotte tand afgebroken

Een rotte tand wordt poreus. Hierdoor gebeurt het heel makkelijk dat een rotte tand is afgebroken. Je hebt dan nog maar een stompje dat aan de wortel vastzit. Het lijkt heel verleidelijk om hier niets tegen te doen. Toch is het belangrijk om een afgebroken tand zo snel mogelijk te laten behandelen.

Bedenk dat er bij een rotte tand sprake is van tandbederf. Dit kan de tandarts niet oplossen middels een vulling. Wanneer het bederf nog niet tot aan het binnenste van de tand zit dan is het natuurlijk wel mogelijk om dit gaatje te vullen. Wanneer het binnenste beschadigd is dan volgt een wortelkanaalbehandeling.

Soms is de tandstructuur helemaal verzwakt. De tandarts zal over het afgebroken stuk een kroon plaatsen. Deze beschermt het overgebleven gedeelte van de tand. Is de rotte tand ernstig aangetast? Dan zal de tandarts deze trekken. Je kunt dan kiezen voor een vervanging middels een implantaat.

Slecht gebit opknappen

Kun je een slecht gebit opknappen? Dat hangt er vanaf in hoeverre het gebit ook echt slecht is. Wanneer er sprake is van een gaatje of ontstoken tandvlees dan is dit eenvoudig te verhelpen. Een gaatje zal de tandarts vullen, dit gebeurt met speciaal vulmateriaal. Ontstoken tandvlees kun je zelf heel goed behandelen. Ondanks pijn en bloedingen is het belangrijk om minimaal een week lang met veel aandacht te poetsen. Hierbij zet je de borstelharen van de tandenborstel schuin op het tandvleesrandje.

Bekijk elektrische tandenborstels

Gaat het om een verrot gebit? Ook dan is een slecht gebit opknappen zeker mogelijk. Soms zijn tanden of kiezen nog heel goed te redden. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk. Denk hierbij aan een wortelkanaalbehandeling, faces, vullingen, kronen, implantaten, een brug of kunstgebit.

Slecht gebit maar geen geld

Je hebt een verrot gebit en wil dit graag laten behandelen. Wat moet je doen wanneer je een slecht gebit maar geen geld hebt? Ben je (goed) verzekerd, dan worden veel behandelingen grotendeels vergoed. Afhankelijk van de gekozen verzekering krijg je 75% tot wel 100% vergoed.

Helaas hebben veel mensen geen aanvullende tandartsverzekering. Je zult dan zelf voor de kosten op moeten draaien. Bedenk dat je niet de enige bent die de tandarts niet kan betalen. Zit je in de bijstand, dan kan de gemeente soms bijspringen middels bijzondere bijstand. Je hebt ook het noodfonds tandartskosten. Dit is bedoeld voor mensen die zich in een financiële noodsituatie bevinden en zo snel mogelijk een tandartsbehandeling nodig hebben.

Niet iedereen komt voor dit noodfonds in aanmerking. Daarnaast moet de aanvraag worden ingediend door een hulpverlenende organisatie. Bijvoorbeeld de huisarts, maatschappelijk werker of een kredietbank. Het bedrag wordt altijd aan de hulpverlenende instantie uitgekeerd. Dit bedrag krijg je dus niet zelf, de instantie zorgt ervoor dat van het geld de tandartsbehandeling betaald wordt.

Verrot gebit bij kind

De cijfers liegen er niet om: gaatjes komt steeds vaker bij kinderen voor. Een verrot gebit bij een kind is een nog groter probleem. Dit ontstaat in veel gevallen door een slechte mondhygiëne. Kinderen met een onderliggende lichamelijke of psychische ziekte krijgen ook vaker met een verrot gebit te maken. Daarnaast kan dit door medicijngebruik ontstaan.

Verrotte melktanden worden onder narcose of lokale verdoving getrokken. Het is belangrijk dat het gebit dat nog door moet komen zo goed mogelijk verzorgd wordt. Blijvende tanden en kiezen wisselen namelijk niet. Je krijgt maar één kans om met een volwassen gebit te doen, dit moet dus bijna het hele leven meegaan.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique