Verlamming van Erb – symptomen en behandeling

Een verlamming van Erb bestaat uit verlamming van de schouder en bovenarm. Oorzaken zijn vaak een trauma, maar het kan ook om een gezwel gaan. Bij baby’s komt soms een erbse parese voor, een verlamde arm als gevolg van een moeizame bevalling. Dit artikel beschrijft de oorzaken, symptomen en de behandeling.

Synoniemen en uitleg over de benaming

Verlamming van Erb (niet: verlamming van Erp) staat ook wel bekend onder de naam erbse parese. Daarnaast kom je deze aandoening ook onder de naam Erb – Duchenne en Dejerine-Klumpke tegen. Het gaat hier om verlamming van de hogere of lagere armvlecht. Het hangt er dus een beetje vanaf waar de verlamming zich bevindt, voordat hier de goede naam aan gegeven kan worden. De ziekte is vernoemd naar de Duitse internist en neuroloog WH. Erb. Deze man overleed in het jaar 1921.

Mogelijke oorzaken verlamming van Erb

De oorzaak is beschadiging van het bovenste gedeelte van de armzenuwen. Het betreft hier de plexus brachialis. Dit zijn een aantal zenuwvezels die richting de arm lopen. De plexus brachialis oftewel de armzenuw loopt door de nek en oksels, om daarna af te zakken naar de arm. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in de arm, zowel motorisch als sensorisch.

Hoe ontstaat beschadiging van de plexus brachialis? Dit kan ontstaan bij een val, waarbij de zenuwen worden verrekt. In sommige gevallen kan de zenuw zelf scheuren. Andere oorzaken zijn schot- of snijwonden of een gezwel. Dit gezwel kan de armzenuw verdrukken, waardoor deze niet meer functioneert.

Bij een moeilijke of problematische bevalling ontstaat deze verlamming soms. Dit wordt ook wel erbse parese genoemd. Een moeilijke bevalling komt vaker voor bij baby’s met een hoog geboortegewicht. Ook een stuitligging kan de bevalling bemoeilijken en erbse parese veroorzaken.

Symptomen – klachten bij erbse parese of verlamming

Hieronder de belangrijkste verlamming van Erb symptomen:

  • Verlamming van de arm
  • De arm niet gebogen worden
  • Arm kan niet draaien
  • Gevoelsvermindering aan de buitenzijde van de arm
  • Soms een brandende pijn

Doordat de arm niet van het lichaam kan afbewegen, ontstaat er een houding waarbij de arm gestrekt en naar binnen gedraaid langs het lichaam hangt. De patiënt heeft hier geen invloed op. Wanneer de zenuw na het middenrif is beschadigd ontstaat er ook benauwdheid.

Baby’s met erbse parese hebben vaker te maken met een gebroken sleutelbeen. Dit veroorzaakt pijnklachten en soms ook een plaatselijke zwelling.

Behandeling verlamming van Erb

Wanneer de oorzaak in zwelling ligt, verdwijnt deze verlamming vanzelf. Dit kan echter enkele weken tot maanden duren. Spontane genezing treedt ook op bij een bloeding van de zenuw.

Bij een gescheurde zenuw is de kans op spontaan herstel zeer klein. In dit geval is behandeling noodzakelijk. Eerst moet de diagnose worden gesteld. Dit gebeurt aan de hand van een lichamelijk onderzoek. Later volgt onderzoek middels een röntgenfoto of MRI scan.

Behandeling met medicijnen

Is de kans op spontaan herstel aanwezig, dan wordt vaak een afwachtende houding aangenomen. Pijnstilling (paracetamol) vermindert de pijnklachten. Bij een baby met erbse parese is het belangrijk om deze niet onder de oksel op te tillen.

Bestel kinderparacetamol zetpillen

Fysiotherapie – oefentherapie

Het is belangrijk dat de arm niet stijf wordt. Met beweging wordt dit zo veel mogelijk voorkomen. Dit kan middels kinderfysiotherapie of fysiotherapie voor volwassenen. Bepaalde oefeningen houden de spierkracht van de arm op peil. Om verstijving te voorkomen wordt de arm soms tegen de borstkas gefixeerd. Dit kan middels een spalk.

Operatieve ingreep

Bij afscheuring van de armzenuw is de kans op herstel zeer klein. Alleen met een operatie kan deze beschadiging worden verholpen. Er zijn verschillende methoden om dit te doen. De arts kan ervoor kiezen om een zenuw uit het been tussen de beschadigde zenuwuiteinden te plaatsen. Dit wordt ook wel een zenuwtransplantatie genoemd. Ook kan er gekozen worden om de beschadigde zenuw te verwijderen en te vervangen voor een andere zenuw.

Na de operatie mag de arm gedurende een tot twee weken niet worden gebruikt. Daarna vindt voorzichtige beweging plaats. Hierbij is het belangrijk dat begeleiding door een fysiotherapeut aanwezig is.

Het revalideren duurt enkele weken tot maanden. Bij ernstige klachten kan het zijn dat de schouderbewegingen of het buigen van de arm niet soepel verloopt. Soms zijn meerdere operaties nodig. Bij kinderen wordt hier vaak enkele jaren mee gewacht.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique