Jullie kindje is net geboren. Eigenlijk zou dit de mooiste tijd van je leven moeten zijn. Toch heb je veel ruzie na geboorte van ‘t kind. Ervaar je een relatiecrisis of denk je erover om uit elkaar te gaan? Neem geen overhaaste beslissingen: het is normaal dat je relatie na het krijgen van een baby verandert. Daarom heb ik een aantal tips die je helpen bij ruzies.
De impact van een kind op de relatie
Het overkomt bijna alle ouders: een relatiedip na de geboorte van de baby. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de jonge moeders het eerste jaar na de geboorte last heeft van depressieve gevoelens. Bij vaders komt dit in 30% van de gevallen voor.
Logisch dat je vroeg of laat gaat twijfelen aan de relatie. Wist je dat één op de drie relaties eindigt voordat het kind 4 jaar oud is? Misschien zit jij in eenzelfde situatie of twijfel je over het verbreken van de relatie. Het is gelukkig nog niet te laat! Werk samen aan een betere relatie en toekomst.
Relatiecrisis na geboorte kind
Hoe ontstaat een relatiecrisis na de geboorte van het kind? Dit heeft vooral te maken met een nieuwe taakverdeling en bepaalde verplichtingen. Denk maar eens aan nachtvoedingen, luiers verschonen, familiebezoekjes, oppas regelen en nog veel meer. Daarnaast brengt een baby extra huishoudelijk werk met zich mee. De was stapelt zich op en de badkamer is nodig aan een schoonmaakbeurt toe.
In traditionele gezinnen is het de vrouw die al deze taken op zich neemt. De moderne vrouw heeft er een baan bij. Hierdoor zullen taken eerlijk verdeeld moeten worden. Wanneer dit niet soepel verloopt, zorgt dit voor de nodige irritaties. Tel daar ook nog eens de hormonale veranderingen bij op, en de bom staat op barsten.
Relatieproblemen na geboorte tweede kind
Je zou denken dat het na de geboorte van een tweede kind veel gemakkelijker gaat. Vergis je niet: een tweede kind betekent ook twee keer zoveel werk. Dit is vooral zo wanneer het eerste kind nog vrij jong is. Je moet nu niet alleen een peuter of kleuter maar óók een baby de nodige aandacht en verzorging geven. Relatieproblemen na geboorte tweede kind komen dus net zo vaak voor.
Uit elkaar of scheiden na geboorte kind
Ruim 33% van de relaties of huwelijken strandt voortijdig. Het gaat hier om gezinnen met één of meerdere kinderen jonger dan 4 jaar. Denk je erover na om uit elkaar te gaan na de geboorte van jullie kind? Wil je partner scheiden na geboorte van de baby? Hieronder volgen vijf tips die je relatie kunnen redden.
Tip 1: neem beiden jullie verantwoordelijkheid
Een kind verzorgen en opvoeden doe je samen. Maakt tijdens de zwangerschap al afspraken over de taakverdeling. Het is niet zo vanzelfsprekend dat alle nachtvoedingen op de vrouw aankomen: ook de man kan eens een nachtvoeding overnemen. Een pas bevallen vrouw is lichamelijk nog niet in staat om zwaar huishoudelijk werk te verrichten. De kraamhulp of de partner kan hierbij helpen. Wanneer taken voor beiden duidelijk zijn, ontstaat er ook minder irritatie. Dit scheelt weer een hoop geruzie.
Tip 2: houd rekening met de gevoelens van de ander
Of het nu om een eerste of tweede kind gaat: het blijft spannend. Misschien is hij zenuwachtig of twijfelt zij of ze het wel goed doet. Praat hier met elkaar over en houd zeker rekening met elkaars gevoelens. Kun je het gehuil van jullie baby even niet meer aan horen? Vraag je partner of hij het even van jou overneemt. Zo help je elkaar.
Tip 3: blijf intiem met elkaar
Jullie zijn ouders, opvoeders en verzorgers. Dit betekent echter niet dat jullie hele leven om het kind draait. Besteed aandacht aan elkaar. Lekker samen op de bank een filmpje kijken, een oppas regelen en uit eten of samen in bad: genoeg momenten voor jullie twee. De eerste periode na de bevalling lukt vrijen misschien nog niet. Dit heeft te maken met lichamelijke klachten of vermoeidheid. Geef dit duidelijk naar elkaar aan. Dit voorkomt onzekerheid en frustratie.
Tip 4: tijd voor jezelf
Veel ruzie na geboorte kind? Een relatie betekent niet alleen tijd voor elkaar, maar ook voor jezelf. Bijna alle mannen hebben hier behoefte aan. Denk maar eens aan een avondje voetbal kijken, een pilsje in de kroeg of bij een vriend langsgaan. Ook vrouwen hebben behoefte aan me-time.
Met een vriendin naar de sauna, op een terrasje of lekker alleen urenlang in bad: even helemaal tot rust komen. Respecteer elkaars behoeften en geef de ander de ruimte. Maak afspraken, zodat de ander even iets voor zichzelf kan doen. Me-time betekent vooral: nieuwe energie opdoen. Dit komt de relatie ten goede.
Doen: hier vind je heel veel producten die je helpen ontspannen
Tip 5: geen gedachten lezen
Non-verbale communicatie is niet altijd even duidelijk. Met non verbale communicatie bedoelen we lichaamshouding, gebaren, mimiek, oogcontact en nog veel meer. We zijn vaak geneigd om een boodschap achter fronsende wenkbrauwen of een nonchalante houding te zoeken.
Mannen zijn nog slechter dan vrouwen in het lezen van lichaamsuitingen. Ga er dan ook niet vanuit dat je partner jouw boos gezicht begrijpt. Zoek ook geen boodschap achter iemands lichaamshouding. Heb je hulp van je partner nodig, geef dit dan in woorden aan. Voel je bepaalde emoties, praat hier dan over. Gesproken taal is nog altijd de meest duidelijke manier van communiceren
Loopt het na de geboorte van jullie kind niet lekker tussen jullie twee? Veel ruzie na geboorte kind? Blijf hier niet te lang mee rondlopen. Praat met elkaar of zoek eventueel hulp. Dit kan via maatschappelijk werk, een relatietherapeut of een psycholoog. Een en ander is afhankelijk van het onderliggende probleem. Met extra hulp vermijd je veel ruzie na geboorte kind.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique