Diabetes wordt in het Nederlands ook wel suikerziekte genoemd. De volledige benaming is diabetes mellitus. Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan type 2 diabetes het vaakst voorkomt. Daarnaast is er het type 1 diabetes. Deze aandoening heeft niets te maken met het eten van te veel suiker. Er bestaan veel misverstanden over suikerziekte.
Verhoogde bloedglucosewaarde
Bij diabetes draait het allemaal om de bloedglucosewaarde. De ideale bloedglucosespiegel bedraagt tussen de 4 en 8 mMol per liter. De bloedglucosespiegel of suikerspiegel geeft de opgeloste hoeveelheid glucose in het bloed weer. Bij diabetes is het belangrijk om te weten wat de bloedglucosespiegel is.
Glucose of druivensuiker wordt snel vanuit de dunne darm in het bloed opgenomen. Lichaamscellen gebruiken glucose als bron van energie. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de cellen glucose opnemen. Daarnaast zorgt insuline ervoor dat het teveel aan glucose wordt omgezet in glycogeen.
Bij diabetes maakt het lichaam onvoldoende insuline aan. Als gevolg hiervan krijgen de lichaamscellen geen glucose. Zonder de nodige energie functioneert het lichaam niet optimaal. In ernstige gevallen kan dit zelfs tot de dood leiden.
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?
Er wordt veel gesproken over type 2 diabetes. De grootste groep mensen met suikerziekte krijgen te maken met type 2. Zit type 2 diabetes in de familie, dan is de kans groter dat andere familieleden het mogelijk krijgen. Ook overgewicht in combinatie met te weinig beweging verhoogt de kans op diabetes type 2. Daarnaast spelen andere factoren een rol. Vroeger was suikerziekte vooral een ouderdomsziekte. Tegenwoordig komt het ook bij mensen onder de 40 jaar voor. Mensen van Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst hebben een verhoogde kans op het krijgen van suikerziekte.
Type 1 diabetes komt minder vaak voor. Dit type begint vaak voor het 30e levensjaar. Type 1 diabetes wordt dan ook wel jeugddiabetes genoemd. Bij jeugddiabetes maakt de alvleesklier weinig tot geen insuline aan. Waarom iemand type 1 diabetes krijgt, is onbekend.
Symptomen type 1 diabetes
De type 1 diabetes symptomen zijn vrij duidelijk. Typische kenmerken zijn veel drinken en plassen. Ook ontstaat er grote honger of juist het tegenovergestelde, weinig trek. Mensen met deze vorm van suikerziekte voelen zich misselijk. Ook vallen ze af zonder reden en voelen zich ziek en beroerd. Type 1 komt het vaakst voor bij jongeren onder de 30 jaar.
Symptomen diabetes type 2
Patiënten met suikerziekte van type 2 kunnen soms lange tijd met klachten rondlopen. Type 2 diabetes symptomen herkennen is moeilijk. Vaak dorst hebben en veel moeten plassen is een van de belangrijkste symptomen. Slecht genezende wondjes kunnen een kenmerk zijn. Ook wazig zien, slecht zien of rode en branderige ogen kunnen op symptomen diabetes type 2 wijzen. Sommige patiënten hebben last van pijnlijke benen tijdens het lopen, kortademigheid en terugkerende infecties. Vermoeidheid komt vaker voor.
Bij vermoeden van diabetes is het belangrijk om dit te laten testen bij de huisarts. Deze prikt wat bloed bij de patiënt. Hiermee wordt de bloedsuikerspiegel gemeten. Heb je last van diabetes? Dan is er ook de bloedglucose metertest.
Het is belangrijk om diabetes te behandelen. Zonder behandeling blijft de bloedsuikerspiegel hoog. Wanneer dit lang aanhoudt ontstaat er flauwte of coma. In ernstige gevallen kan de patiënt overlijden.
Kun je diabetes krijgen door stress?
Een Engels onderzoek uit 2012 wijst uit dat stress de kans op suikerziekte verhoogt. Bijna 10.000 mensen werden gedurende 18 jaar gevolgd. Ze moesten regelmatig een vragenlijst invullen over de hoeveelheid stress in hun leven. Het onderzoek bestond ook uit het bijhouden of iemand diabetes ontwikkelde. Uit het onderzoek bleek dat mensen met veel stress ruim 30% meer kans hebben op diabetes type 2.
Behandeling van suikerziekte
Een diabetes behandeling bestaat uit meerdere onderdelen. Ten eerste is het belangrijk dat patiënten gezond eten en regelmatig bewegen. Met voldoende lichaamsbeweging reageert het lichaam beter op insuline. Ook is het belangrijk om te stoppen met roken. Het cholesterol in het bloed moet laag blijven.
In veel gevallen krijgt de patiënt medicijnen. Deze verlagen de bloeddruk en de cholesterol. Hiermee wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Ook zijn er medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen. Deze middelen zijn onder andere metformine, thiazolidinedione en meglitiniden. Wanneer de bloedsuikerspiegel ondanks medicatie te hoog blijft, is het nodig om insuline te spuiten. Een zeer kortwerkende insuline wordt direct voor de maaltijd ingespoten. Deze insuline werkt 4 tot 5 uur. Kortwerkende insuline werkt 6 tot 8 uur. Deze wordt een half uur voor de maaltijd ingespoten.
Daarnaast is er nog de middellangwerkende, de langwerkende en de mix insuline. Mensen met Diabetes type 1 moeten meerdere malen per dag insuline spuiten. Het inspuiten gebeurt met een insulinepen. In sommige gevallen maakt de patiënt gebruik van een insulinepomp. Deze geeft constant een klein beetje insuline af.
Genezen van diabetes
Of iemand volledig kan genezen van diabetes, daar zijn de meningen over verdeeld. Sommige patiënten lukt het met een gezonde levensstijl zonder medicijnen door het leven te gaan. Wanneer ze een gezonde levensstijl loslaten is de kans groot dat suikerziekte weer terugkomt. Tot op heden is er nog geen medicijn uitgevonden dat diabetes volledig kan genezen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique