Tips muggen vangen

Zoem zoem, je wordt uit je slaap gehouden door muggen. Niet alleen hun geluid is irritant, ook veroorzaken ze jeukende muggenbulten. Hoe los je dit probleem op? Bekijk de vijf tips muggen vangen. Snel en effectief van muggen afkomen en weer heerlijk slapen.

Dit is waarom muggen je wakker houden

Voordat je de tips muggen vangen bekijkt is het misschien ook wel handig om te weten waarom je muggen op je slaapkamer hebt.

Steekmuggen of muskieten zijn de bekendste muggensoorten en ook degene die je in je slaapkamer aantreft. Vergis je niet want zowel de mannetjes als vrouwtjes leven van nectar. Wanneer de vrouwtjes eitjes aan moeten maken dan zuigen ze bloed (voor de eiwitten). Het zijn dus alleen de vrouwtjesmuggen die steken. Hierbij vinden ze hun prooi dankzij een sterk reukvermogen.

Tips muggen vangen

Muggen hebben een nadeel: hun vleugels maken een zoemend geluid. Zo hoor je de mug aankomen maar het houdt je ook uit je slapen. Vaak ontstaat er na een steek van een mug een allergische reactie. Deze reactie uit zich als een jeukende muggenbult.

Muggen kunnen verschillende ziekten overbrengen, denk maar aan de malariamug. Ook verspreiden ze dodelijke ziekten zoals gele koorts en zikakoorts. De tijgermug verspreidt de westnijlziekte.

Last van muggen op je slaapkamer? Bekijk de vijf tips muggen vangen.

Tip 1: een tablet of je smartphone

De makkelijkste manier om een mug te vangen is door gebruik te maken van een zaklamp of je smartphone. Doe alle lichten in de kamer uit en schijn met je smartphone, tablet of een niet al te sterke zaklamp in de kamer op een muur. Na enkele minuten zal de mug naar de lichtbron toevliegen en op de muur landen.

Het is nu heel eenvoudig om de mug dood te slaan. Maar let op, wanneer je het grote licht aandoet kan de mug plots wegvliegen. Het kan ook helpen om met de zaklamp langs de muur te schijnen waardoor de mug een schaduw op de muur creëert. Hierdoor kun je hem effectief raken.

Tip 2: een muggenstekker

Muggen vangen kan ook met een muggenstekker. Dit is een stekker met een vloeistof dat verdampt. De damp die vrijkomt doodt alle muggen die aanwezig zijn. Zeer effectief en gemakkelijk na te vullen.

Bekijk muggenstekker

Tip 3: plaats een insectenlamp

Nog meer tips muggen vangen: het gebruik van een insectenlamp. Deze werkt met blauw Uv-licht dat verschillende insecten aantrekt. Muggen worden naar de lamp toe getrokken en komen in aanraking met een rooster dat onder spanning staat. Hierdoor worden muggen en vliegen geëlektrocuteerd.

De dode insecten vallen onder in een opvangbak, dit is makkelijk te verwijderen. De insectenlamp werkt effectief maar geeft wel geluid wanneer insecten gedood worden.

Naar insectenlamp

Tip 4: zet de ventilator aan

Misschien niet direct geschikt om muggen te vangen maar wel om ze bij je bed weg te houden. Muggen zijn zeer lichte insecten die niet tegen kleine luchtstromen op kunnen vliegen. Wanneer je een ventilator richting je bed laat blazen dan ben je er zeker van dat muggen niet in de buurt komen. Een ventilator is natuurlijk ook ideaal tijdens de hete zomernachten.

Tip 5: anti muggenspray

Slaap je in een gebied met veel muggen, bijvoorbeeld op vakantie? Vergeet dan niet anti muggenspray oftewel DEET mee te nemen. Je moet het niet te vaak gebruiken want het is niet heel gezond voor je huid maar het werkt wel effectief. Bovendien is dit zeker aan te raden wanneer je in een gebied bent waar ziekten overbrengende muggen voorkomen.

Let goed op het percentage DEET, dit moet toch wel 50% zijn. Je hebt namelijk ook insectenwerende middelen met 8% tot 40%. Dit werkt veel minder effectief.

Bekijk anti muggenspray

Tips muggen gevangen: dit werkt niet!

Wist je dat het gebruik van een elektronische muggenvervanger/ongedierteverjager niet werkt? Het schijnt wel tegen muizen en ratten te werken maar zeker niet tegen muggen, vliegen of andere insecten.

Ook een polsbandje of een citronella kaars werkt niet voldoende. Het polsbandje werkt op slechts enkele centimeters afstand en een citronella kaars op ongeveer een meter afstand. Bovendien is het gevaarlijk om een kaars op je slaapkamer te branden.

Gestoken door een mug

Ben je gestoken door een mug? In veel gevallen heeft dit geen ernstige gevolgen. Je krijgt een muggenbult die een aantal dagen jeukt. Probeer niet te krabben, des te eerder is de muggenbult weer weg. Eventueel kun je er iets tegen de jeuk opsmeren.

Helaas komt de tijgermug steeds vaker in Nederland en België voor. Deze mug is iets kleiner dan de gewone mug en kenmerkt zich door een zwart met geel gestreept lichaam. De tijgermug is gevaarlijk omdat deze dodelijke ziekten overbrengt.

Wanneer je gestoken ben door een mug is het belangrijk om de vijf dagen erna in de gaten te houden of je geen last krijgt van koorts of bloedingen in de neus of mond. Ook spierpijn of spierkramp is een teken dat er iets mis is. Neem in deze gevallen contact op met de huisarts en laat weten dat je kort geleden door een mug bent gestoken. Dit geldt natuurlijk al helemaal wanneer je in een tropisch gebied bent geweest.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique