Tintelende handen in rust of bij beweging

Je kunt erg last hebben van tintelende handen. Dit ontstaat bijvoorbeeld bij het fietsen of door stress. Maar ook in rust kan dit vaker voorkomen. Heb je daarnaast ook nog andere klachten of gaat het alleen om tintelingen? Het is niet altijd makkelijk om een oorzaak te vinden maar hieronder vind je wel wat dingen die tintelende handen veroorzaken.

Zo voelt het aan

Bij tintelende handen merk je dat deze tintelen, warm aanvoelen of zelfs pijn doen. De tinteling is nog het beste omschrijven als vele kleine speldenprikjes. Het lijkt erop alsof je hand ‘slaapt’ nadat je lang in dezelfde houding hebt gezeten. Enig verschil is dat een slapende hand vanzelf verdwijnt, terwijl tintelende handen zeer lang of continu aanwezig kunnen zijn.

Het ontstaan van tintelende handen (oorzaken)

De oorzaak van tintelende handen is heel verschillend. Allereerst moet je er zeker van zijn dat de tintelingen niet door een verkeerde houding worden veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld lang in een bepaalde houding gewerkt of op je hand gezeten? De bloedtoevoer naar de handen toe is tijdelijk afgekneld.

Dit veroorzaakt tintelingen. Wanneer je de hand een tijdje beweegt dan verdwijnen tintelingen weer. Er kan echter ook sprake zijn van een onderliggende aandoening of ziekte. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaak je en wat je hiertegen kunt doen.

Te weinig vitamine B12

Best veel mensen hebben een vitamine B tekort. Er zijn verschillende B-vitaminen waaronder ook vitamine B12. Dit noem je cobalamine, hier heb je dagelijks 2,8 mg van nodig. Vitamine B 12 is heel belangrijk voor de zenuwen en voor de aanmaak van rode bloedcellen.

De symptomen van een vitamine B12 tekort zijn tintelingen in de handen, voeten, armen en benen. Daarnaast kun je last krijgen van zenuwpijn, een doof gevoel en zelfs uitvalsverschijnselen. Je hebt moeite om op je woorden te komen en last met je concentratie en het geheugen. Mogelijk krijg je ook last van oorsuizen, vermoeidheid, kortademigheid en zelfs hartkloppingen.

Je krijgt te weinig vitamine B12 binnen wanneer je veganistisch eet, te veel alcohol drinkt of last hebt van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Ook een darmziekte of het gebruik van medicatie aan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Je vult het beste aan via de voeding, deze vitamine zit veel in melkproducten, vlees, vis en eieren.

Heb je veel last van tintelende handen en komt het door een vitamine-B12-tekort? Je kunt deze vitamine ook aanvullen middels een voedingssupplement.

Bekijk vitamine B12

Teveel vitamine B6 en tintelende handen

Bij een tekort aan vitamine B12 ben je geneigd om voldoende vitamine B in te nemen. Maar je kunt hier ook te veel van binnenkrijgen. Een teveel aan vitamine B6 leidt ook tot tintelende handen. B6 is belangrijk voor de opbouw en afbraak van aminozuren en reguleert bepaalde hormonen. Ook is vitamine B6 belangrijk voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Vitamine B6 zit veel in vlees, brood, graanproducten, aardappelen, eieren en vis. Daarnaast kom je het ook in melkproducten, groente en pul vruchten tegen. Wanneer je heel veel vitamine B gedurende lange tijd binnenkrijgt dan ontstaan er aandoeningen aan de zenuwen en armen en benen. Dit merk je onder andere door tintelende handen.

Een beknelde zenuwen als oorzaak

Je krijgt ook tintelende handen wanneer een zenuw bekneld geraakt. Soms is dit tijdelijk, bijvoorbeeld door je zithouding of werkhouding. Het kan echter ook dat de zenuw gedurende lange tijd bekneld geraakt. Dit kan door vochtophoping ontstaan maar ook door een beschadiging. Alleen de arts kan een diagnose stellen en dit behandelen.

Het carpale en cubitale tunnelsyndroom

Bij het carpale tunnel syndroom is de handzenuw aan de binnenkant van de pols bekneld. Dit komt vaker bij zwangere vrouwen voor. Je merkt tintelende handen, waarbij alle vingers behalve de pink ook kunnen gaan tintelen. Bij een kwart van alle patiënten verdwijnt de aandoening binnen een jaar. Is dit niet het geval dan is een operatieve behandeling soms nodig.

Het cubitale tunnelsyndroom is bijna hetzelfde waarbij je ook tintelende handen hebt. Alleen is dit keer de zenuw aan de binnenkant van de elleboog bekneld geraakt. Hierbij gaat de pink tintelen, iets dat bij het carpale tunnelsyndroom juist niet voorkomt. Ook dit kan vanzelf verdwijnen of moet behandeld worden.

Overbelasting door computeren: de muisarm

RSI oftewel een muisarm komt veel voor bij mensen die dagelijks achter de computer zitten. Door herhaaldelijke bewegingen raken de hand of de pols overbelast. Het eerste wat je merkt zijn tintelende handen. Later krijg je pijnklachten. In het begin heb je alleen pijn bij belasting, later heb je de hele dag pijn.

Het probleem met RSI is dat veel mensen hier te lang mee door blijven lopen. Hierdoor kunnen de klachten chronisch worden. Je voorkomt en vermindert RSI door een ergonomische werkplek. Daarnaast is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een speciale RSI polsbrace.

Naar de RSI polsbrace

Overige oorzaken voor tintelende handen

Soms ontstaan tintelende handen door het schoudergordelsyndroom. Hierbij raken zenuwen in de schouder bekneld, wat je voelt als pijn en tintelingen. De klachten ervaar je rondom de schouder maar ze kunnen ook uitstralen naar de arm of de hand.

Een andere oorzaak voor tintelende handen is de strakke armbanden of ringen. Hierdoor worden de bloedsomloop of de zenuwen afgekneld. Gelukkig verdwijnen de tintelingen zodra je de te strakke sieraden weghaalt.

Op zich hoef je met tintelende handen niet direct naar de huisarts. Vaak kun je enkele dagen afwachten of het verdwijnt. Maar wanneer je naast tintelingen ook kracht verliest of veel pijn hebt dan is het beter om dit na te laten kijken. Ook wanneer je een onderliggende ziekte zoals diabetes hebt kun je beter even langs de huisarts.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique