Kun je teruggetrokken tandvlees door vitaminetekort krijgen? Misschien wil je niet horen maar het is wel zo. Wanneer je voeding te eenzijdig is dan kom je aardig wat vitaminen en mineralen tekort. Sommige vitaminen zijn belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees. Ontdek hoe gezonde voeding eruit ziet, welke vitaminen je nodig hebt maar ook wat je tegen teruggetrokken tandvlees doet.
De relatie tussen voeding en een gezond gebit
Het is al heel lang bekend dat goede voeding een gezond gebit ondersteunt. Zo zorgen bepaalde vitaminen ervoor dat het tandvlees gezond blijft. Belangrijk, want ongezond tandvlees leidt tot ontstekingen. Op dat moment spreek je van gingivitis. Wanneer je hier niets tegen doet dan ontstaat er al snel parodontitis. Het gevaar van parodontitis is dat het steeds verder naar binnen dringt en uiteindelijk het kaakbot aantast.
Gezonde voeding is dus belangrijk om tanden en kiezen in goede conditie te houden. Het meest bekende is vitamine C. Dit werkt tegen terugtrekkend tandvlees maar ondersteunt ook het immuunsysteem. Andere vitaminen zijn natuurlijk ook belangrijk.
Teruggetrokken tandvlees door vitaminetekort
Helaas maar waar, teruggetrokken tandvlees door vitaminetekort bestaat dus echt. Het tandvlees trekt terug doordat het ontstoken is. Wanneer tandvlees vaker ontstoken is zal dit steeds verder terugtrekken. Hierdoor komen tandhalzen bloot te liggen. De tandhalzen zijn veel gevoeliger voor gaatjes, dit komt omdat hier glazuur ontbreekt.
Het is dus belangrijk om teruggetrokken tandvlees door vitaminetekort te voorkomen. Het beste is om dagelijks gezonde voeding te eten. Denk hierbij aan fruit en rauwe groenten, dit zit boordevol vitamine C. Er zijn ook andere producten die je kunt gebruiken.
Vitamine C
Laten we beginnen bij vitamine C, want dit is echt belangrijk. Het is een goed middel dat je immuunsysteem ondersteunt. Hierdoor ben je minder vatbaar voor ziekten. Vitamine C werkt ook goed wanneer je regelmatig last hebt van ontstoken of terugtrekkend tandvlees.
Eet dagelijks twee stuks fruit en een bordje groente. Sommige fruit- en groentesoorten vatten veel vitamine C, andere wat minder. Lukt het je niet om dagelijks voldoende van deze vitamine binnen te krijgen? Denk dan eens aan vitamine C tabletten. Wat je teveel aan deze vitamine binnen krijgt plas je weer uit.
Vitamine A
Ook vitamine A is belangrijk, want het vermindert ontstekingsreacties. Deze vitamine vind je vooral in leverworst of leverpaté. Het zit ook in boter, eieren en wortelen. Ben je een liefhebber van vis? Mooi, want deze vitamine zit ook in gerookte paling. Zwangere vrouwen mogen overigens niet te veel vitamine A binnenkrijgen.
Vitamine B3
Het vitamine-B-complex bestaat uit verschillende B-vitaminen. Wil je terugtrekkend tandvlees voorkomen, neem dan voldoende vitamine B3 in. Dit vind je in kip en tonijn, noten en pinda’s. Ook zonnebloempitten bevatten vitamine B3. Eventueel kun je ook een vitamine B preparaat nemen. Hierin zitten alle B-vitaminen.
Vitamine B12
Deze behoort ook tot de bovenstaande groep. Wanneer je een tekort aan vitamine B12 hebt dan krijg je sneller last van bloedend tandvlees of aften. Je vindt vitamine B12 in kip en eieren, rundvlees, zalm en makreel. Het zit ook in magere yoghurt.
Vitamine D
Veel mensen lopen met een vitamine D tekort rond zonder dit zelf in de gaten te hebben. Symptomen van een tekort zijn vermoeidheid, haaruitval, ontstoken tandvlees en sneller gaatjes in het gebit. Je lichaam maakt vitamine D onder invloed van de zon aan. Ook in boter, vis en eieren vind je vitamine D.
Vitamine E
Teruggetrokken tandvlees door vitaminetekort is goed op te lossen door voldoende vitaminen binnen te krijgen. We vergeten vaak vitamine E, terwijl dit een belangrijke antioxidant is. Het beschermt je lichaam namelijk tegen vrije radicalen. Daarnaast vermindert vitamine E ontstekingsreacties in de mond. In boerenkool, spinazie, broccoli en avocado zit vitamine E. Ook in bepaalde noten zit het waaronder amandelen en hazelnoten.
Teruggetrokken tandvlees door mineralentekort
Je krijgt niet alleen teruggetrokken tandvlees door een vitaminetekort. Het kan namelijk ook door een mineralentekort ontstaan. Omega 3 is een belangrijk vetzuur met een ontstekingsremmende werking. Dit zit vooral in vis waaronder sardientjes of haring. Daarnaast vind je omega 3 in walnoten en sperziebonen. Je kunt het ook als supplement innemen.
Het is ook belangrijk om voldoende selenium binnen te krijgen. Dit vind je een kip, eieren, zonnebloempitten en paranoten. Wanneer het aspergeseizoen er is moet je deze zeker eten, want ook hierin zit selenium.
Denk ook eens aan magnesium. Wanneer je te weinig magnesium binnenkrijgt dan merk je dit door teruggetrokken tandvlees. Dat hoeft overigens niet altijd. Andere symptomen van een magnesiumtekort zijn vermoeidheid, spierkrampen, een hoge bloeddruk of overgevoeligheid. Er kunnen ook tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten ontstaan.
Teruggetrokken tandvlees behandelen
Heb je te maken met terugtrekkend tandvlees? Dit komt bijna altijd door een tandvleesontsteking. Met een goede behandeling verdwijnt deze ontsteking. Het probleem is dat teruggetrokken tandvlees niet weer vanzelf herstelt. Wat eenmaal weg is dat blijft weg. Bedenk ook dat teruggetrokken tandvlees een beetje bij het ouder worden hoort.
Juist daarom is het belangrijk om het tandvlees zo lang mogelijk gezond te houden. Wanneer je namelijk ouder wordt en dan ook nog eens tandvleesontstekingen hebt dan kan het met het terugtrekken van het tandvlees wel heel snel gaan.
Terugtrekkend tandvlees opvullen
Kun je terugtrekkend tandvlees opvullen? Er zijn verschillende redenen waarom je dit wil laten doen. Ten eerste ziet het niet mooi uit, de tanden worden optisch langer. Daarnaast kun je last krijgen van pijn, dit komt omdat de tandhalzen gedeeltelijk bloot komen te liggen. Teruggetrokken tandvlees leidt ook sneller tot gaatjes aan de wortels.
Terugtrekkend tandvlees opvullen kan met behulp van een tandvleestransplantatie. Hierbij wordt het blootliggende tandbeen bedekt. De arts zal hiervoor een stukje van het gehemelte wegsnijden en bij het teruggetrokken tandvlees plaatsen. Houd wel rekening met een lange herstelperiode. Ook kunnen er littekens achterblijven.
Een andere methode is de pinhole behandeling. Hierbij wordt een klein gaatje in het tandvlees gemaakt. Vervolgens wordt via dat gaatje het tandvlees naar de tanden toe getrokken. Vervolgens worden er reepjes eiwit aangebracht waardoor het tandvlees niet opnieuw terugtrekt. Dit is een vrij nieuwe behandeling waarbij er geen donorweefsel nodig is.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique